Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 752)

plakát

Kdo mi jde po krku (2021) 

Stupidní, průměr TV ražení a hluboko pod level, co čekám od Sheridana. Vychrtlá Angelina a vybrečený dítě tomu taky nepřidalo. Drone přelety nad lesy pěkný, jinak zbytečnost. Kdo jste neviděl, věnujte ten čas stoprocentně radši Only the Brave.

plakát

All Watched over by Machines of Loving Grace (2011) (seriál) 

Jak se sen o cyberspace rovnováze a svobodné, dokonale demokratické společnosti bez hierarchie zvrhnul ve svět, kde jsme všichni v zajetí algoritmů a nevidíme z toho únik ven. Spolu s tím teoretická fúze počítačů a ekologie, snaha najít vzorce v přírodě a víra v perfektní balanc, když v reálu vše podléhá neustálé změně. Další Curtis - a zatím pokaždé se dozvím řadu zajímavých informací a významných střípků ze znepokojivé moderní historie, "Atlasova vzpoura" už mi letí poštou.

plakát

Watchmen (2019) (seriál) 

Nářezová série. Svět Watchmen jako černé zrcadlo bývalé i současné Americe (x), vysoký level propracovanosti scénáře, hra s divákem, plno narážek do historie a hidden eggs, geniální segmenty, nápady, styl a dokonalý hudební doprovod od Reznora po Mozarta :) Snad jen závěr mě tak nepřesvědčil, ale v součtu zážitek - doufám v další pokračování. 85%

plakát

For All Mankind (2019) (seriál) 

S01: Zajímavý alternativní scénář pro všechny, kdo si říkají, proč sakra vesmírná explorace tak velkolepě vyvrcholila v letech 1969-72, načež další čtyři dekády jsme na měsíc nepáchli jedinkrát... Ubral bych ta personální melodramata, ale chápu, pořád je to mainstreamová TV show. Naštěstí boduje po stránce herců a emocí, kladně hodnotím neotravné zasazení dnes i tehdá hojně propíraných sociálních issues, no a vyloženě radost jsem měl z pár alt-historických perliček; zde raketový konstruktér von Braun za nacistickou minulost zaplatí, pilotka Jerrie Cobb (jako Molly) se dočká své vesmírné mise, Ted Kennedy je prezident, NASA je na ocasu a nucena více riskovat, zazní výčitky z Nagasaki... Pro příště beru ještě větší fokus na vesmírný program samotný, i tak ale: spokojenost veliká - po technické stránce naprostý top, měsíční krajina je nádherná. Body i za správný retro šmrnc a výborný písničkový soundtrack. 85% / S02: O chlup horší. A to hlavně proto, že na prvním místě jsou postavy a vztahy, zatímco ten hlavní tahák, vesmír a alt-historie, je až jako druhá kolej... A sice super sluníčkový otvírák, pak ale trvá dobrou polovinu série, než dojde na pořádnější dění; vtipná Sojuz-Apollo konfrontace, sestřel a silný finále s DEFCON2. Až to místy vypadá, že další řada přepne rovnou na Fallout :)) 75%

plakát

For All Mankind - Season 2 (2021) (série) 

O chlup horší. A to hlavně proto, že na prvním místě jsou postavy a vztahy, zatímco ten hlavní tahák, vesmír a alt-historie, je až jako druhá kolej... A sice super sluníčkový otvírák, pak ale trvá dobrou polovinu série, než dojde na pořádnější dění; vtipná Sojuz-Apollo konfrontace, sestřel a silný finále s DEFCON2. Až to místy vypadá, že další řada přepne rovnou na Fallout :)) 75%

plakát

HyperNormalisation (2016) 

Tekutá realita, nástup nových destabilizujících sil, zánik starých jistot a mocenských pořádků, chaos na Středním Východě, únik do cyberspace a sen o internetové neutralitě, marná snaha mít svět pod kontrolou a další body k zamyšlení se nad moderní dobou. Konspirační nekonspirační, mě ta jeho temná, znepokojivá prezentace prostě baví. Kdo rád Curtise, rozhodně doporučuji přečíst (x)

plakát

Can't Get You out of My Head (2021) (seriál) 

Přesahová koláž moderních dějin po druhé světové, jak jsme sakra dospěli až tady do těch divných časů? Upřímně, zabralo mi polovinu série zvyknout si na Curtisův zvláštní "rozházený" styl (moje poprvé) a zdánlivě nesouvisející příběhy, měl jsem problém se společnou nití, zbytek jsem si vyloženě užil. Podmanivá atmosféra, originální výběr osobností, řada zajímavých postřehů a mnohá fascinující témata. Vítej, světe post-industriální — duchové starých pořádků a depka (výčitky) z konce starých impérií, transfer moci a nová vláda technokratů/ finančníků, geopolitika peněz na úkor demokracií, globální stabilita X nacionalistické vření, otazník nad váhou jednotlivce, obří sběr dat a algoritmy k machinaci s lidskou myslí, teorie chaosu & komplexity, všeobecný pocit duševního prázdna, deziluze, frustrace a kulminace napětí... TAKŽE: Balancujeme na hraně s propastí a jsme na cestě za lepším, nebo náš čeká nějaká zlá dystopie? Setřást z hlavy pár dní potrvá, po Exterminate All The Brutes další výtečný titul ve věci dějinných souvislostí. Curtis je můj velký letošní objev, následně jsem si promítl i vše starší. **But what if the people are stupid?

plakát

For All Mankind - Season 1 (2019) (série) 

Zajímavý alternativní scénář pro všechny, kdo si říkají, proč sakra vesmírná explorace tak velkolepě vyvrcholila v letech 1969-72, načež další čtyři dekády jsme na měsíc nepáchli jedinkrát... Ubral bych ta personální melodramata, ale chápu, pořád je to mainstreamová TV show. Naštěstí boduje po stránce herců a emocí, kladně hodnotím neotravné zasazení dnes i tehdá hojně propíraných sociálních issues, no a vyloženě radost jsem měl z pár alt-historických perliček; zde raketový konstruktér von Braun za nacistickou minulost zaplatí, pilotka Jerrie Cobb (jako Molly) se dočká své vesmírné mise, Ted Kennedy je prezident, NASA je na ocasu a nucena více riskovat, zazní výčitky z Nagasaki... Pro příště beru ještě větší fokus na vesmírný program samotný, i tak ale: spokojenost veliká - po technické stránce naprostý top, měsíční krajina je nádherná. Body i za správný retro šmrnc a výborný písničkový soundtrack. 85%

plakát

Bellingcat - Pravda v postpravdivém světě (2018) 

Seznamka s velmi sympatickou iniciativou pro občanskou investigativní žurnalistiku. Pravdivost informací je aktuálně velký problém (neříkám, že nebyl vždy), dezinformační taktiky jsou úspěšný a rafinovaný (x), nacházíme se v době internetové, tzv. post-faktické, která kope hrobeček klasických médií (x) a ceníme-li systém západní demokracie a občanských svobod, je třeba za něj bojovat. Zajímavé samozřejmě navíc nyní ve světle kauzy Vrbětice.

plakát

L. A. - Přísně tajné (1997) 

Po právu vysoce ceněná kriminálka z noir prostředí prohnilé policie a sexy 1950s L.A., která by předlohou očividně vydala na plochu celé série, i proto klobouk dolů jak to Hanson zvládl zkrátit a zpracovat. Co bych vyzdvihl nad vše ostatní, jsou super akční set pieces a volba herců do charakterově pestré hlavní trojice detektivů - s tím, že ani jeden nebyl ještě v této době veleznámý. Jsem vcelku v pokušení přelouskat si celý Ellroyův "L.A. Quartet".