Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 752)

plakát

Země svobody: Amerika jinýma očima (2021) (seriál) 

Skvěle zpracovaný příběh 14. dodatku Ústavy jako příslibu rovnoprávnosti v USA. Můžeme si klepat na čelo, žvatlat o liberální propagandě (...), socialismu, nekonečný písničce o otroctví a zpytování svědomí, nicméně kdo sleduje historii s čistou hlavou, trochou inteligence a bez debilních předsudků, měl by pobrat hnutí typu Black Lives Matter, vidět a uznat, že ta cesta menšin nebyla k*rva lehká, že ke sprostýmu přepisu dějin dávno došlo (Lost Cause x), že tak existuje jistý "dluh" a pořád tu je prostor ke zlepšení, sjednocení (x). Jasně, pozoruji aktuální dění v Americe vcelku důkladně a sám se obávám indoktrinačních praktik neomarxistů (x), moralizací a posunu extrémně doleva (viz. "critical race theory" a Project 1619), to ale nic nemění, že časy a demografie se mění a jistá převýchova (hrozný slovo), chcete-li náležitý respekt, update společných hodnot, je na místě a vhodný. (x) Asi bych tu vytknul, že je to pohled na dějiny národa snad až příliš ve špatně-špatně-špatně vyznění, kdo má ale nadhled a širší kontext, ten to ustojí. P.S. Užití časových řad a herců jako osobností mi přišlo inovativní - říkám, zpracování top. "There is literally no acceptable protest if all you are determined to do is always tell me to wait."

plakát

Boys State (2020) 

Nejdřív si možná povíte wtf, co je tohle za přemotivovaný vlastenecký výplach, ve finále musím ale říct, že je to jeden z nejlepších dokumentů na téma politika USA, který jsem dosud viděl. Na kempu pro “občansky nadrženou” mládež totiž krásně odhaluje pochody a jednotlivé typy hráčů v rámci tamního systému dvojstranické demokracie, včetně psyché specialit jako lhát či prohrát, význam nalezení témat sporu, cena kompromisu, volba vystupovat jako šlechetný idealista, či pragmatický a názorově pružný pletichář. A hle, ta příští generace možná přeci jen nebude tak jalová :)

plakát

Billie Eilish: The World's a Little Blurry (2021) 

Nejsem "skalní fanda", ale před nějakou dobou jsem i jako dědek zbystřil a řekl si tyvole, ta holka má něco do sebe a muzika zdaleka není žádný strojený pop shit. Tady to je ultimátní pohled na sourozenecký power duo, od skládání desky roku v děcáku až po velkou horskou dráhu superstar. Přičemž zvolený intimní styl (nulový distanc) jen zvýrazňuje autenticitu, lidskost a špičkový rodinný zázemí - takový domácí support by mohl kdekdo závidět... A já mám slabost pro dobře odvedený hudební dokumenty, takže sice poněkud delší, ale s řadou silných chvil, graduje a ve finále za 5☆ (x)

plakát

Caffeinated (2015) 

Taková óda na výběrový kafe a zároveň fajn úvod do jeho světa. Čili asi pro lajky, stejně jako geeky baristy, je tu vidět moře práce za sklizní a zpracováním, snaha zlepšit kvalitu produktu a podmínky pro farmy, zdůrazňuje význam pro přímý vztah mezi pražírnou a pěstiteli. Super kombo spolu s Film About Coffee.

plakát

Země nomádů (2020) 

Portrét samoty a osudu tzv. boomer-nomádů v důsledku ekonomické krize, duchovně očistné road movie posazené v nádheře amerických plání a někde mezi smutkem a svobodou, představte si Into The Wild pro starý :) Ale být jednou v tom věku sám, byl by to svým způsobem krásný život... * I’ll see you down the road. *

plakát

A Film About Coffee (2014) 

Jako člověk, co se každý ráno hrabe z postele hned rovnou k aeropressu (x), nemůžu hodnotit jinak. Byť působí částečně jako promo pro Stumptown Roasters, je to krásná hodinová pocta výběrový kávě od procesu sklizně, testů kvality a pražení, až po finální šálek v hipster baru v Portlandu.

plakát

Černé zlato (2006) 

Když chudák etiopský farmář dostane za pytel kafe půl dolar, načež ten se pak ve finále na Západě prodá za $250, tak jako jo, to je celkem hustý a i já ignorant radši sáhnu po fair trade. Obsahově to není úplně můj šálek dokumentu, nicméně dobře ilustruje vykořisťování třetího světa (zde na příkladě trhu s kávového průmyslu) a proč je Afrika na charitě závislý, zkorumpovaný kontinent. Výběrový trh (x) je na vzrůstu, tak snad se za těch 15 let zlepšilo...

plakát

Hail Satan? (2019) 

Netěšte se na nějaký temný rituály, černý magie a regulérní hell, tohle je o partě exotů a outsiderů, kteří oponují zk*rvený křesťanský agitce, bojují za odluku církve od státu, trollí a zdůrazňují význam rouhání se jako známky osobní svobody a nevymytých mozků. Sympatická snaha, zábavný dokument, 666. ♪♫

plakát

Pach krve (2021) 

Léta jsem neviděl povedenou vyvražďovačku a ještě dobu neuvidím, tohle je otřesný shit. Morální policajtka na pěst a její otravná obětní crew versus dementní a laciná lesní hrozba pro smích. Dodívat to bylo utrpení. Koukám snad poprvé se tu shodnu hned se dvěma z největších experto-čůráků :D

plakát

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015) 

Poctivý profil bizarní víry s účastí řady bývalých členů. Jak se upsat na miliardu let do boje za lepší společnost (dát se manipulovat, vydírat a šikanovat) a vyrůst na vyšší čakry pod taktovkou vychcaného sci-fi pisálka a mocichtivýho nej kámoše Toma Cruise... Aneb další povedená vymývací mašinerie, ve které se dají krásně proprat ty náchylnější mozky, točí mega velký peníze a uniká od placení daní. Po dokumentární stránce Gibney kvalita, tj. není co vytknout.