Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Dobrodružný
  • Rodinný

Recenze (496)

plakát

Provdám svou ženu (1941) 

Svěží a vtipná veselohra o tom, co všechno lze stihnout běhěm jednoho odpoledne. Vlasta Burian jako roztržitý profesor botaniky doc. Ducánek se od poledních hodin připravuje na večerní návštěvu kolegy - vědce Potužníka. Do příprav však jako blesk z čistého nebe vtrhne Ducánkova choť, která před sedmi lety svého muže opustila s jiným...Skutečně brilantní a kultivovaná komedie je nejen zábavnou a příjemnou podívanou, ale i koncertem celé plejády herců.

plakát

Akcia Edelstein (1986) 

Slovenská krimi z poloviny osmdesátých let, ve které hrají i čeští herci (Bořivoj Navrátil, Vítězslav Jandák ad.) a mluví se čtyřmi jazyky: německy, slovensky, česky a (i když jen málo) francouzsky. Hlavní hrdina záporák je totiž Němec a jede na Slovensko do hor pro zakopané Edelsteine. V patách mu jsou dva špióni z Francie (žena a muž), kteří však nepřežijí autonehodu. Film sice není veledílo, ale podle mě jde o celkem slušný thriller. Například v porovnání s tím, jaké thrillery nabízí zpravidla TV Nova (honičky v autech či na motorkách, které bývají nudně zdlouhavé, jelikož obvykle nemají opodstatnění, mnohdy bezúčelné střílení a kbelíky krve atd. atd.). Skutečně obrovský rozdíl! Ve filmu Akcia Edelstein se také střílí, také je tu rychlá jízda autem. A přitom děj má hlavu a patu, a snímek si zachovává úroveň.

plakát

Ta třetí (1968) 

Všechny čtyři romány mistra psychologické prózy Jaroslava Havlíčka (1896 - 1943) se dočkaly filmového zpracování. Jeden z nich - Ta třetí - natočil na sklonku šedesátých let režisér Jaroslav Balík. Tvůrci filmu přenesli děj příběhu do (své) současnosti (Havlíčkova literární předloha je z roku 1939). Ve vyprávění o muži, jehož neschopnost se rozhodnout postupně spěje k jeho neodvratnému konci, je herecky velmi dobrý nejen hlavní hrdina Václav Voska, za zmínku určitě stojí Ida Rapaičová ad., nicméně nejlépe (profesionálně, velmi přirozeně a uvěřitelně) ztvárněnou postavou je Jarmila Blanky Bohdanové.

plakát

Poklad byzantského kupce (1966) 

Svěží komedie s krimi zápletkou, točící se kolem údajně zničeného pokladu z raného středověku. Řada skvělých herců, např. archeolog Jiří Sovák, kpt. Exner Jiří Vala ad. Mezi vtipnými gagy a scénami je nejkomičtější návštěva příslušníků v muzeu, kde si chtějí "zapůjčit" repliky jim nic neříkajících (a přitom velmi známých) artefaktů; nezapomenutelný pohled Vľadimíra Šmerala (v roli profesora) na policajty, stojící před kopií římského nápisu na trenčínské skále z 2. stol. a tvářící se, jakoby ani základní škole neměli hodiny dějepisu... Jak nadčasově vtipné a pravdivé!

plakát

Nezbedný bakalář (1946) 

Spisovatel Zikmund Winter (1864 - 1912) působil v letech 1874 - 1884 v Pardubicích a v Rakovníku jako středoškolský profesor historie. Ve fondech rakovnického archivu našel inspiraci pro řadu svých děl, zejména ze 16. a 17. století. A právě v Rakovníku se odehrává děj jeho povídky Nezbedný bakalář (1883), kterou v roce 1946 převedl na stříbrné plátno režisér Otakar Vávra. Příběh je zasazen do doby vlády Rudolfa II. Do rakovnické školy přichází nový bakalář, sice trochu lehkomyslný, ale beroucí své povolání jako poslání. Neváhá kriticky vystoupit proti městské radě, která o školu a děti nedbá. Proto se brzy stane konšelům trnem v oku. Ti za něj potají shání náhradu, ale bakalář nad nimi vyzraje: když se o plánech městské rady a místních měšťáků dozví, opouští město i s dětmi - svými žáky - a společně odcházejí do Prahy. Ve filmu se kromě výborného Zdeňka Štěpánka v titulní roli blýskla celá plejáda hereckých es (O. Korbelář, J. Vojta, J. Marvan, F. Smolík ad.).

plakát

Za trnkovým keřem (1980) 

Závěrečný díl lyrické trilogie ze šumavské přírody je podle mě nejzdařilejší. Je bohatší tematicky. Kromě ekologické problematiky nastiňuje i "situaci rodinného krbu" hajného Straky, který vnukovi osvětlí význam onoho trnkového keře, a poznáme tak i Straku "prostředního". Co se týče herců, stojí za povšimnutí Václav Sloup - zde si zahrál roli kladné (sympatické) postavy, což v jeho herecké filmografii není časté.

plakát

Odhalenie Alžbety Báthoryčky (1965) 

Několik vtipných scén, na začátku po příjezdu údajných filmařů na maloměsto, jehož obyvatelé se seběhnou na "casting", když uslyší o honoráři, nebo přirovnání tělocvičny k mučírně etc. Jinak dost prosté a nepříliš záživné...

plakát

Černí baroni (1992) 

Viděno po dvaceti letech: škoda, že nebyl obsazen také ministr kultury Jandák, tomu ti vychlastaní a negramotní lampasáci šli na výbornou...

plakát

Paní Liška (1988) (TV film) 

Moc pěkná pohádka, jedna z nejmilejších studiovek mého dětství. Hezký a poučný příběh, velmi dobré herecké obsazení, v čele s nezapomenutelnou Danielou Kolářovou Paní Liškou.

plakát

Tři vejce do skla (1937) 

Veselohra založená především na situační komice, převlecích a hereckém umění Vlasty Buriana, tentokráte v trojroli. Stále pěkná a kultivovaná komedie s plejádou výborných herců.