Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Dobrodružný
  • Rodinný

Recenze (496)

plakát

Smrt a blažená paní (1980) (TV film) 

Poutavý i napínavý příběh začíná v čekárně u lékaře, kde se student Dominik setkává se svou platonickou láskou Kitty. Záhy se mladík doví, že je Kitty podezřelá z vraždy, kterou vyšetřuje jeho otec, inspektor Felse. Aby svou vyvolenou zachránil, pátrá po skutečném vrahovi (i přes otcovu nelibost a zákazy) na vlastní pěst, což se mu málem stane osudným.... Výborně obsazená detektivka pochází z pera britské spisovatelky Ellis Petersové (alias Edith Pargeterové), proslulé mj. 20tidílným cyklem detektivních příběhů z raně středověké Anglie s postavou "Sherlocka Holmese XII. století", benediktinského mnicha bratra Cadfaela. Za svou třetí detektivní knihu Smrt a blažená paní (1962, česky 1963) získala autorka prestižní cenu Edgar.

plakát

Štíty království českého (2008) (seriál) 

Vynikající a velmi zajímavý dokumentární pořad. Oceňuji jeho vysokou úroveň a kvalitu po odborné stránce, zvláště pak neobyčejně poutavý výklad přední osobnosti české kastellologie prof. Tomáše Durdíka.

plakát

Zakázaná říše (2014) 

S příběhem Gogolova Vije má film pramálo společného, arci o to více je zjevná inspirace motivy jeho povídek Večery na samotě u Dikaňky a cyklu Mirhorod. V tomto ohledu též snímek zachovává mísení humorných i hororových prvků a jejich lyrizované zobrazení, jemuž ani digitální triky neuberou na poetičnosti. Pestrá fantazie překypuje tvary, pohybem i bohatou škálou barev. Pro mě vkusná podívaná, která určitě nenudí.

plakát

Odyssea (1986) 

Slavný homérský epos ploškovou technikou. Unikát animovaného filmu osmdesátých let a pro mě úžasný a nezapomenutelný filmový zážitek mých dětských let.

plakát

Den vládců (1986) 

Fascinující historická freska nás zavádí na počátek devátého století, kdy se z původně kočovných kmenů Bulharů konstituuje státní útvar v sousedství mocné byzantské říše. Chán Krum (802 - 814) sousednímu císařství úspěšně odolává: roku 811 zasadil drtivou porážku byzantské armádě vedené císařem Nikéforem I.; ten na bojišti padl a Krum si z jeho lebky zasazené do stříbra nechal zhotovit slavnostní pohár. Nicméně i samotný chán, věrný tradičnímu božstvu Tangra, si s nelibostí uvědomuje nevyhnutelné: i jeho lid v tomto teritoriu čeká postupná christianizace, nadto i jeho syn a nástupce Omurtag (dle některých pramenů Omorlag) skrze manželku křesťanského vyznání opouští víru předků. Film strhujícím způsobem zobrazuje "přerod" bulharského chanátu v křesťanský stát; v následujících staletích jeden z politicky i kulturně nejvlivnějších státních útvarů - v rámci území osídleného Slovany - rodící se raně středověké Evropy.

plakát

Vesnice (2004) 

Bezprostředně po shlédnutí Vesnice bych film hodnotil jako ODPAD! Nicméně jsem zkusil, ačkoli jde o americký film, najít nějakou myšlenku či alespoň nápad. A hle - snad právě proto, že je to snímek USA, napadlo mě jediné (můj čistě subjektivní dojem!) - jde o docela trefné podobenství, ať už to bylo autorským záměrem či nikoliv. Několik "vybranců", kteří ovládají uzavřenou komunitu - byť jde o jen několik zpátečnických dogmatiků - pro vlastní pohodlí udržují své "poddané" potomstvo v nevědomosti a strachu, nadto velebením "spokojeného" života, ve kterém nikomu nic neschází. Evidentně z pozice starších, a tudíž "moudřejších", se neštítí zneužívat svou (proč vůbec reálnou?!) autoritu za podpory primitivních podvodů a lží, což samozřejmě alibisticky činí pro "blaho" celé osady, obzvláště mladé generace, kterou "jen chrání před zkaženým světem". Až se jednoho dne najde jedinec, který - k velké nelibosti atavistických egoistů (vlastně těch morálně opravdu nejzkaženějších) - začne používat rozum...

plakát

Mučedníci (2008) 

Absolutní špička promyšlená do detailu. Lepší parabolu soudobé "moderní" společnosti jen těžko hledat.

plakát

Mahulena, zlatá panna (1986) 

Nádherný zážitek. Pohádkový příběh sahající až k mýtu; o síle přátelství, nakonec i lásky. Snímek jedinečný poetickým zpracováním a skvělou kamerou.

plakát

Oblomov (1979) 

Opravdu velkolepé filmové zpracování slavného Gončarovova románu. Realistická fabulace se nenuceně prolíná s lyrizujícími pasážemi a vytváří nádhernou poetickou podívanou. V titulní roli (tradičně) vynikající Oleg Tabakov. A nelze opomenout výtečný český dabing filmu, stejně jako kultivovaný projev Eduarda Cupáka, coby vypravěče.

plakát

Příbuzenstvo (1979) (TV film) 

Poutavý příběh s kriminální zápletkou a nevšedním rozuzlením korunuje svým excelentním hereckým uměním Slávka Budínová - v dvojroli dvou stárnoucích sester (ačkoli jedna vlastně proleží film v nemocnici). V rolích kriminalistů tradičně výborní Rudolf Hrušínský a Viktor Preiss.