Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Toužebná očekávání versus hořká skutečnost. Láska, zrada, zlomené srdce, pomsta. Sen versus realita... Brilantní puzzle. Jedinečný soundtrack. Fascinující, absolutně geniální film!

A co dále, Baltazare

A co dále, Baltazare (1966)

Au hasard Balthazar je „Crème de la Crème“ všeho, co jsem zatím měla tu čest jako filmový divák zažít. Krutý a zároveň křehký, jednoduchý příběh je vrcholem ryzí kinematografie. Oslík Baltazar je příkladem panenské pokory, snášející tíhu lidského zaslepení. Dobro, se kterým se lidé od nepaměti rodí je zahubeno zlem, hříchy a sobectvím, jež se snadno zakoření a neposkvrněná duše nemá šanci na přežití. Primární smysl humánnosti upadne v zapomnění. Bresson byl unikátním filmovým srdcařem, který natáčel věrný své životní filozofii a podle svého nejhlubšího přesvědčení, bez jakýchkoliv myšlenek na finanční profit nebo uznání. Ve všech jeho mistrovských filmových básních na nás dýchá čistá upřímnost a přirozená moudrost.

Zvětšenina

Zvětšenina (1966)

Pro art filmy mám velkou slabost. Pro Antonioniho Zvětšeninu tu úplně největší. Ona totiž změnila můj pohled na film. Naučila mě ho vnímat nejen jako zábavu, ale především jako umění. Když jsem ji ve školním věku viděla poprvé, byla jsem naprosto omráčená fenomenální atmosférou, působivou vizualizací a intenzivní barevností. Excelentní použití zvuku a preciznost každého záběru dokonaly můj mimořádný zážitek. Celoživotní vášeň ke kinematografii tak byla zrozena.

Vše o mé matce

Vše o mé matce (1999)

Bůh stvořil Almodóvara a Almodóvar pak stvořil ženu. Tak to nějak určitě muselo být. Tento španělský znalec, zastánce a obdivovatel něžného pohlaví je režisérský génius s jemným citem proměnit rozporuplnost lidského bytí v emocionální, vizualni poezii. V každém snímku je ukryta čistá, nezředěná pravda o kráse, bolesti a ironii života. Todo sobre mi madre je pro mě vrchol jeho tvorby a tento klenot se důkladně vsákl každým mým pórem až do úplného nitra a zanechal tam trvalé stopy.

Příběh z Tokia

Příběh z Tokia (1953)

Trpké uvědomění jak pomíjivé jsou drahocenné okamžiky s našimi blízkými a jak jsou nenahraditelné, když je promrháme. Vrcholný kinematografický skvost mistra Ozua.

Nebe nad Berlínem

Nebe nad Berlínem (1987)

Filozofie pozemského i éterického bytí v nejpoetičtější filmové podobě. Život je barevná, spirituální magie a je cennější než černo-bílá věčnost. Když osamělost našich duší brání, abychom procitli z beznaděje, volání našich myšlenek naslouchají věrní, nesmrtelní průvodci a nastavují pomocnou dlaň.

Zavěste červené lucerny

Zavěste červené lucerny (1991)

Bezvýhradně výjimečné ve vizuálu i ve vyprávění a s neuvěřitelnou psychologickou sílou. Vypisovat další superlativy by bylo nekonečné a stejně nedostačující. Raise the Red Lantern se musí vidět, ponořit se do té jedinečné atmosféry, nechat ji na sebe působit a ten pocit si naplno užít. Co nejdéle.

Portrét dívky v plamenech

Portrét dívky v plamenech (2019)

Merci Céline Sciamma za tu vrchovatou porci ženství a rovnocennosti v dokonalé symbióze s uměním. Merci Claire Mathon za ty skvostné obrazy, nabité energickou souhrou světel a stínů a výrazným charismatem ústřední dvojice. Merci Noémie Merlant za ten uhrančivý pohled, který obsahuje pestrou paletu emocí a přitahuje jak magnet. Merci beaucoup za tento nejen esteticky přenádherný film.

My Fair Lady

My Fair Lady (1964)

Kdybych se musela uchýlit na pustý ostrov a mohla si sebou vzít jen jeden jediný film, tak by to byl tenhle úžasný filmový muzikál! Miluju ho a jsem schopná se na něj koukat pořád a pořád dokola. Všechno je tu perfektní, příběh, hudba, kostýmy a hlavně herecké obsazení v čele s kouzelnou, nezapomenutelnou, božskou Audrey Hepburn!

Prázdniny v Římě

Prázdniny v Římě (1953)

Moje nejoblíbenější pohádka pro dospělé. S pravidelností se jí nechávám okouzlit a vždycky s jistotou pohladí na duši. Nejsladší filmový bonbónek, který nikdy nepřestanu mlsat.