Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (956)

plakát

V kruhu koruny (2012) (seriál) 

Výborné převedení historických her Williama Shakespeara do filmové a živé podoby. Na rozdíl od historických filmů mi černoši v těchto filmech nevadí. A go z jednoho prostého důvodu. Jsou to divadelní hry. Stejně jako ona řeč, verše se v oné době taky neplynuly z jejich mluvy. Taky to není věrné historii, ale je to pojetí Shakespearova pohledu na historické události oné doby. Lidi přestali bohužel rozlišovat pojem historický film realistický, historický film romantický, historická veselohra či satira, historická inscenace, historická divadelní hra. Mají jednoduché vnímání historie. Kdyby ti nebyly divadelní hry podle Shakespeara, tak bych asi taky brunátněl u černé královny... Jenže já se na tyto skvostné filmy koukám jako na divadlo. Tak jak to velký vypravěč napsal. Apropos tenkrát to taky psal pro divadlo, kde i ženské party hráli muži.... A člověk by se dnes divil, královna a muž? :) Ale to jsme odbočili.

plakát

Případy 1. oddělení - Veteráni (2022) (epizoda) 

Konečně všichni pospolu. Dokonce i Anděl s Pražákem dostal víc přilležitisti. Líbilo se mi, že i Korejs, ač ho každý z vyšetrovatelů ignoruje, tak ukázal, že byl kdysi vyšetřující. A těm, kteří si myslí jak Loj zakrývá špatnou češtinu, doporučuji, ať kouknou na první díl. Pražák to znovu připomene. Jen chci říct, že Loj nehraje Čecha. I když taky mě docela štve. Ale už ho pomalu začínám brát. A o postavě Čulíkové, to jsem už psal minule. Prostě je opatrná a bojí se, ať nezklame mezi chlapy, tak je opatrná, úzkostlivá. Ale děda detektiv, ten zahřeje u srdíčka. Škoda, že se objeví jen zřídka. Ale je to logické. Trošku jsem měl strach z nového režiséra v Případech. Ale první případ se mu povedl. Update: Ještě ke komentářům typu: Známý nemůže hrát podezřelého. Ono to bylo u Případů oddělení vždy: př. Polívková. Ono je důležíté o čem je onen díl - ne vždy je to kriminálka, někdy se jedná o detektivku a hledání jen, jak onoho člověka usvědčit. A někdy u tohoto seriálu není ani podstatné kdo, ale jak byl ten dotyčný usvědčen.

plakát

Malá čarodějnice (2018) 

No musím uznat, že to má něco do sebe. Karoline jako malá čarodějnice není sice tak rozpustilá a tam šmakózní jako kreslená podoba od Smetany oživlá hlasem Bohdalky. Je spíš taková německá (čarodějnice nemá výt ani hezká - takže fajn) a ten nosík ji vlastně i sluší a je to stejně takové motovidlo, jako naše klasika. Výprava na pohádku újde a líbí se mi sled čarodějnic. Havran je taky skvělý. Potěší i přirozené vtípky. Asi nejlepší "německá" filmová pohádka. Ale na naši malou rošťandu to nemá.

plakát

Miláček slonů (1937) 

Spolu s  Knihou džunglí se jedná o dvě nejlepší zpracování knih Kiplinga o chlapcích s džungle. Obě navíc spojuje vynikající Sabu a ač obě díla vznikla hodně hodně dávno, tak to na kouzlu nic neztrácí.

plakát

Elvis (2022) 

Má to náboj, má to emoce, má to dobrou muziku ala Elvis. Má to jeden hlavní problém - není to Elvis. Ano, on to nemůže být Elvis. Elvis je mrtev. Ale pokud kounu na film Behemian Rapsody, vidím Mercuryho. Žiju ten život. Tady bohužel Elvis není přítomen. Proto to mě zůstane zatím nej film o králi rock and rollu stejnojmenný tv film víc než o čtyřicet let starší s Kurtem Russellem.

plakát

Případy 1. oddělení - Flaška (2022) (epizoda) 

Kdo neviděl první díl a nastoupil do jedoucího vlaku, tak musí být jednoznačně rozladěn Lojem a jeho češtinu se slovenským přízvukem (První díl - narážky Pražáka na jeho jazyk). Ani postava Čulíkové nebo jak se jmenuje to jeho parťačka zatím moc sympatií nemá. A nemyslím sympatie ala Korejs ale jako postavu. Ale už se začíná postupně klubat její povaha, její zádumčivost, opatrnost i trochu úzkostlivost, aby snad zapadla mezi chlapy a neselhala. Škoda, že Anděl je tak upozaděn. Alespoň Martin se tam víckrát mihne. A chápu ten střet vzdělanosti vs zkušenosti a určitá zakomplexovanost. Konec opět perfektní. Martin a vychutnání si vraha a výborné dlouhé pohledy vraha. A Netík konečně - sice až na konci - výborné emoce - sice bez řečí, ale v té tváři se dalo číst mnohé - mluvím o scéně, kdy Pražák gratuluje Čulíkové.

plakát

Cobra Kai - Série 5 (2022) (série) 

Jako každá série, tak i tato měla připravené eso v rukávu a to návrat dalšího starého známého. I když tu se to dalo tušit. Už na konci předchozí série herec krásně mlžil, že by si rád zahrál atd atd... A opět potěšil. Jsem zvědav kdo bude v poslední sérii nebo se vše konečně uzavře a někdo zemře. Už na konci této série to vypadalo, že přijdeme minimálně o dvě ikonické postavy. Opět je nechaly ale žít. Ne, že bych jim to přál, ale tady se hodila aspoň jedna smrt. Minimálně u Vyvoleného to tak vypadalo. Takhle t vypadá, že všichni jsou nesmrtelní. Což je trošku škoda. A ta druhá smrt nesmrt. To je krásný závěr a navnadění na finánální sezónu.

plakát

Robin Hood (1991) 

Film možná působí televizně či levněji, ale tady mi to vlastně vůbec nevadí. Patrik jako Robin je sympaťák s knírkem, který působí jako přirozený drsňák z Sharewoodských lesů. Uma jako lady Marion ladí k Robinovi a je pěkně oprsklá (ma holku tedy slečnu). Ještě bych vyzdvihl krále, co krále, vlastně prince Johna. Film možná měl ve své době i trochu smůlu, že přibližně ve stejnou dobou šel do kin úplně jiný Robin - ano, Robin z tváří Kevina Costnera. A tak zůstal v jeho stínu. Ale já ten stín Sharewoodu mám docela rád.

plakát

Panenství a kriminál (1969) 

Jediný režisérský počin herce Václava Lohnického. Film, nejen svou dobou, ale i herci neherci a svým feelingem má nakročeno stylou Papuška nebo Formana. Film jako by měl nakročeno směrem Hoří má panenko nebo Homolkovi. Přitom tomu chybí ta třešinka. Jako by se Lohnický zalekl a vždy v tm nejlepším uhnul. Nicméně ve výsledku jme dostali hořkou cynickou komedii, které vévodí Láďa Menšíků.

plakát

Lady and the Tramp (2019) 

Zbytečný film. Kouzelný byl v kreslené podobě. Takhle to bohužel vyzní jako Kdopak to mluvi 3. Až na to, že tam to byli skuteční psi.