Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (956)

plakát

Bratři Sackettové (1979) (TV film) 

Výtečný western, který umocňuje mnoho westernových herců, kteří už ve své době končili nebo byli na cestě do důchodu, přesto hráli na plné obrátky a dodává tomuto spektáklu ten správný vibe. Sanozřejmě tu nejsou jen ti staří, ale je tam pár těch, kteří se rodili nebo byli v nejlepších letech. Ale hlavně sr jedná o western té staré dobré školy. A jedná se o poctu westernům.

plakát

Silverado (1985) 

Ve své době nedoceněný western. Ale fanoušci žánru se nenechali odradit. Má vše co staré dobré westerny měli. Město, partu kovbojů kteří se postavili despotovi, sympatické postavy, výborné hlášky, napětí, smrt, finální souboj, lásku, mládí, pomstu. Už kdysi jsem si všiml, že western, kde jsou krávy, nemůže být špatný. Samozrějmě není to měřítko a je to spíš nadsázka. Ale na druhou stranu je třeba říct, že to docela platí. Navíc ru máme mladičkého Costnera, Scotta Glenna v plné síle, výborného Dennehyo (Rambo) jako hajzlíka číslo jedna, Goldbluma (Moucha) jako skrytého padoucha s nožem… A takhle bych mohl jmenovat dál a dál. Co dodat? Snad jen: Na mou Večernici! Jo, a tentokrát musím uznat, že dabing Novy se mi líbil daleko víc nez z ČT.

plakát

Vyzvání k souboji (1982) 

Ve své době jsem to měl moc rád. Mělo to napětí, romantiku, souboje, samurajské meče, fajn hudbu a Glenna, Mufineho, sympatickou Japonku. Dnes už onen příběh se mnohým může zdát hloupý či naivní. Kdo z nás ale nebyl mladý a nehltal ono dobrodružství bělocha samuraje.

plakát

Wednesday (2022) (seriál) 

Na jednu stranu výborné, hravé, gotické, typicky podepsané a vtisknuté Time Burtonem. Na druhou stranu mi trochu vadí ta rehabilitace a přesun do dnešní doby. Vím. Někteří si řeknou, ale to byly i filmy s devadesátých let. Jen nesmíte zapomenout, že ty filmy ani seriál z šedesátých let není originál. Mě osobně by se líbilo zasazení někde do první půle minulého století. I když chápu tvůrce (nejen tohohle seriálu), že se snaží vše "aktualizovat" a dotáhnout "aktuální" puberťáky k starým známým. Navíc vystavět příběh "sebevědomé" dívky. Na druhou stranu musím uznat, že některé fórky ve škole apd jsou bravůrní. Nicméně, ta dívka se klidně mohla jmenovat Hermiona a nic by se nestalo. Chci říct, že příběh má blíž k Potterovi než Addamsovým. Kdybych neviděl Věc tedy ruku a sem tam rodinku, tak vlastně nevím, kde se nacházím. Navíc tu máme víc "divných" týpků. Nejen z naší rodiny. A chyběla mi tam ta zákeřnost - ujetost Wednesday. Ta se mi snad líbila jen u rybiček na počátku. Jinak hlavní představitelka je moc fajn. I Goméz má blíž svému originálu (a nemyslím seriál z šedesátých let).

plakát

Wolfgang A. Mozart (1991) (seriál) 

Krásný doplněk k Formanovu Amadeovi. Oba dva snímky stvořili čechoslováci. Formanův film je umělecká - divadelní fikce na pozadí historie. Herzův seriál je střízlivý pohled do skutečné historie. Já osobně to vnímám jako českého F.L.Věka.  Možná i proto, že tu máme plno českých herců. Máme tu Brzobohatého či Rosner jako výborného Salleriho. Který zastíní toho od Formana. A hlavně nedělá z něho toho "netvora" a polidšťuje ho. Málý Wolfi coby Jakub Třasák je kouzelný. Navíc, pokud si ho pamatujeme ze Šance a housličkami. Kolik jiných českých herců se tam jen mihlo. Přitom se vám vepsali do podvědomí - př. Kemr. Nesmíme zapomenout na Javorského coby císaře Josefa. A takhle bych mohl pokračovat - Krobotová za mlada,.....

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Příjemné sci-fi, které je nutno sledovat po určitých blocích a ne po jednotlivých dílech. Jinak se člověk nudí. Píšu sci-fi a ne Star Wars, jelikož kdyby se sem tam neobjevili storm troopři nebo neproletěla TIE fighter nebo neobjevila hvězda smrti, tak nevím, že jsem ve světě Star Wars. Dokonce i kostýmy, účesy, transportéry nebo hologramy připomínají víc Nadaci než Star Wars. A taky tu máme málo vesmírných ras. A opět pokud se tu nějaká objeví, tak taky jakoby z jiného univerza. Chybí mi tam prostě prostředí Star Wars. Ale jinak velmi příjemný Andy Serkis.

plakát

Dido (1991) (seriál) 

Příjemné překvapení. Čekal jsem inscenaci ze starého Říma a dostal jsem minisérii ve stylu Quo Vadis či Poslední dnové Pompejí z osmdesátých let. Navíc jako třešinka čeští herci. Munzar či Valentová jako by se pro roli narodila. Výborná byla i pihovatá Jana Švecová coby Dido. Překvapil i Sagvan Tofi v nečernobílé postavě. Co se někumu nemusí sedět vyprávění příběhu z pohledu malé či dospívající holky. ráží celkové hodnocení to je možná tempo seriálu. I když vše se vyvíjí a nic není otázkou "pěti minut". Škoda, že tento seriál není víc vidět v televizi. Minimálně o Velikonocích.

plakát

Případy 1. oddělení - Loterie (2022) (epizoda) 

Prvně jsem viděl fota tohohle dílu a viděl Štěpánka ve fáru a říkal si, že by Armén a mafián? Jak já se mýlil. Jak já se mile mýlil. Franta Tůma je zpět. A ten konec. “Potřebuji pivo.” A ti tři “kluci” opět spolu. Zbývá do skládačky jen dopovědět, kdo je udavač? Pražák, Korejs nebo dokonce Sršeň? Tak uvidíme v posledním díle. Doufám. A ještě doufám, že po velké rozlučce s Kozákem uvidíme odvolání krizové manažérky. A když ne, tak aspoň dovětek v bílém na černém pozadí. Ať mohu klidně spát. Doufám.

plakát

Případy 1. oddělení - Spolubydlící (2022) (epizoda) 

Spoiler: Tak jsme po nějaké době opět uviděli dceru Kozáka Majdu. Jejich vztah je pořád stejný, ale závěr potěšil. (V kontextu, kdy jsme Majdu viděli naposled. Kdo nezná, jak se Majda chová, se to může zdát naivní a hloupé) Ale je pravda, že reagovala příliš rychle na tu zorávu z mobilu. Mohli to udělat tak, že Kozák je sám doma a čas plyne. Poté by se ozvala Majda mobilem nebo zaklepala. Mezi Kozákem a Pražákem to taky jiskří. Do toho krizová manažérka. Když Pražák řekl, že končí (to se uvidí), když Čulíková řekla, že končí. Hned mě napadla scéna jako ze staré Nemocnice na kraji města, kdy ředitel dal ultimátum primářovi. Tenkrát se vrátil Sova. No není řečeno, že to tu bude stejné. Právě naopak vše hraje proto, aby Kozák odešel. No uvidíme. A potešila konečně Pražákova vyzváněcí melodie z Hříšných lidí. Akorát nevím zda to nebyla chyba, jelikož od počátku třetí řady slyším jen vyzvánění iPhonu. A věřím, že mnohým jde ředitelka na nervy a může půsovit jako karikatura. Ale bohužel tyhly typy mezi námi jsou. Potřebuje prezentace a grafy a tabulky, aby sama mohla zapůsobit výše a měla fajfku a samé se to nechce vytvářet. A navíc má jen možnost, jak ponížit Kozáka.

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Tento typ drama historických seriálů, ale i filmů to bude mít vždycky složité. Už proto, že je to historie živá. Každý v té do době žil nebo žije a má nějaký vztah k osobám uvnitř příběhu. Každý si pamatuje postavy uvnitř příběhu a srovnává se skutečností. O to je to potěšující, že tento seriál se těší tak velké oblibě. Já nejsem výjimkou. V každé sérii došlo k nějakému posunu i v čase a přeobsazení postav. Ne každému mohou ony přeobsazení sedět. Královna i její sestra Margret byly úžasné zatím v každé ze sérií. V té páté, ač výborní herci, tak mi královna s princem Filipem mi malinko nesedli. Ale je to otázka zvyku. Stejně tak Charles. Že autoři musí zaujmout jistý postoj k postavám a jsou subjektivnější, to je pochopitelné. Vždy jakou autor musíte dát postavám nějaké chování. Nepíšete nestranný publicistický článek.Jen čím víc se to přibližuje dnešní době, tak začínám být nervóznější. Ale to není nic špatného.