Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Pohádka
  • Drama
  • Dokumentární

Recenze (74)

plakát

Velký šéf (1969) 

Tak tohle mi nikdy nic neříkalo, otrava i po letech.

plakát

Kdo seje vítr (1960) 

Typická ukázka "skvěle zdařeného" ideologicky pojatého filmu, kdy se do úst protivníků kladou otázky, na které chce ta správná strana sama odpovídat a skutečné argumenty proti darwinismu zde nikdy nezazní. Zde platí, že může být člověk jak chce vzdělaný a nevěří-li darwinismu, je naprostý tmář a hlupák. Kdo však věří darwinismu, byť měl jen pomocnou školu, má vědecký světový názor. Viděl jsem kdysi dávno ještě za bolševika, který si tenhle film nenechal ujít.. Ta falešná humanistická dobrota by se zde dala krájet. Dobrý postřeh má komentář KrestanFilms.

plakát

Slaměný vdovec (1955) 

Zajímavé jen jako dobový dokument. Jinak americká limonáda přeslazená umělým sladidlem.

plakát

Ves v pohraničí (1948) 

Jeden z nejlepších filmů daného tématu, který ještě nekopíruje schémata nastupující totality. Myslím, že ty úvahy o schematičnosti nejsou na místě, jelikož takhle se to tenkrát vidělo. Lidé měli v paměti Heydrichiádu, slyšeli, co se dělo v koncentrákách, měli za sebou 6 let války. Dnes to vidíme sice možná trochu jinak, ale to je naše perspektiva a nikoli těch lidí roku 1948.

plakát

Počestné paní pardubické (1944) 

Jednoznačně jeden z nejlepších historických filmů staré éry. Určitě stojí o stupeň výš než Cech panen kutnohorských, který je zbytečně velkou oslavou flamendrů a sukničkářů.

plakát

Prosté krutosti (1994) (TV film) 

Výjimečná inscenace, vynikající třebaže smutná atmosféra ovšem jinak to nešlo. Za daných podmínek by to sotva někdo udělat lépe.

plakát

Dynastie Nováků (1982) (seriál) 

Ačkoli je to celé přihlouplé, cukerínové, normalizačně cinknuté, pořád se na to lze dívat, zejména když člověk tu dobu dobře zná a dokáže odfiltrovat ideologické přikrmování. Vlastně je ten seriál mnohem méně ideologický, mnohem méně lidově-demokratický, než ty poslední liberálně demokratické zběsilosti ČT.

plakát

O hradu Zásadce a turecké vojně (1970) (TV film) 

Docela milá pohádková fraška z doby mého dětství. Rád se člověk podívá na ty staré dobré herce i v laciných kulisách, kdy televizní pohádky byly v začátcích, ale na druhé straně bez digitálních efektů a dalších moderních ohavností. Obávám se, že jedna z mála záslužných aktivit současné ČT je právě občasná těžba ze starých archivů dávno zapomenutých snímků k nimž patří i tento.

plakát

Ženy u benzinu (1939) 

Patří nepochybně k těm lepším prvorepublikovým filmům, především oddechovou nenáročností, kterou si film udržuje po celou stopáž. I když celkově film působí již jako naivní selanka o moderních děvčatech, která se i přes svou emancipaci přece jen touží provdat a mít rodinu, jde o naivitu příjemnou a milou, která je u dobrých filmů těchto let spíše ceněnou patinou než závadou. Filmu dodává tempo i závěrečná, téměř detektivní zápletka.

plakát

Zázračné meče (2001) (TV film) 

Zřejmě jedna z posledních hezkých televizních pohádek. Pak už to šlo jen a jen z kopce. Výborný výkon Martina Štěpánka.