Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (950)

plakát

Lékořicová Pizza (2021) odpad!

Tenkrát v Hollywoodu v bledě modrém. Ukecaný slepenec epizodních zápletek, kdy u poloviny z nich chybí pointa. Natočené pro Američany, kteří vzhlíží ke svým sedmdesátým létům asi podobně jako my k devadesátkám. A tak jako by Amíci nemohli chápat, co my vidíme na našich devadesátkách, já z evropského pohledu nedokážu pochopit tu americkou fascinaci sedmdesátkama. Ale musím nesouhlasit s řadou komentářů zde, kteří se pohoršují nad hlavní hereckou dvojicí jako nehezkou. Alana Haim je neokoukaná tvář a s její "estetičností" nemám sebemenší problém, ba naopak.

plakát

Duna (2021) 

Úžasný zážitek! V prvé řadě chci pogratulovat scénáristům k vynikajícímu výkonu, protože ačkoliv jsem předlohou nepolíben, od počátku jsem dostával informace po snesitelných dávkách a v pořadí, jak jsem je dostávat potřeboval, takže jsem se vůbec neztrácel. Za druhé: perfektní hudba! Atmosférická, dunivá, podmanivá. Za třetí: kamera! Podobně odvařený z kompozic a vizuálu obecně jsem byl naposledy u Tenetu. A za čtvrté: děj. Dvě a půl hodiny utečou jako voda! Film funguje i jako celek, ale i jednotlivé epizody, které pro celkový děj nebyly nezbytné (zkouška ze strany matky představené, harvestor pod útokem písečného červa apod.) byly poutavé a nedalo se od nich odtrhnout. Takže přinejmenším čtyři Oscary bych Duně přiřkl: adaptovaný scénář, kamera, hudba, výprava. Další čtyři by si klidně zasloužila: kostýmy, masky, efekty, zvuk. A ani za Nejlepší film jako takový bych se vůbec nezlobil. Těším se na druhý díl a tentokrát už si ho nenechám ujít v kině!

plakát

Drive My Car (2021) 

Tříhodinové nic. Slovy klasika: "Vám se ten fotbal jako líbil?" Emociálně mě to naprosto minulo, dějově tam byla zápletka možná na hodinu a půl, a i to by bylo dost rozvleklé. Připadal jsem si, jako bych seděl v tom divadle a koukal na čtyřjazyčného strýčka Váňu, včetně znakového jazyka - z většinové reakce mám pocit, že se mi to mělo líbit, ale nechápu, proč by se mi to mělo líbit. Trochu jsem v tom cítil vibes Karamazových od Zelenky (o nichž samozřejmě nikdo z tvůrců nic neslyšel), ale zatímco Karamazovi byli naprostá pecka, Čechov se v japonštině, mandarínštině a korejské znakové řeči prostě ztrácí. P. S. Divadelní hra není jen o textu, ale i jeho přednesu, intonaci, důrazu. A proto nikdy nemůže neslyšící (teda vlastně nemluvící) hrát Čechova.

plakát

Srdce na dlani (2022) 

Tento film je jako pít Meltu. Není to špatné, ale hluboký zážitek (umělecký či gastronomický) z toho taky mít nebudete. Přehlídka usměvavých krásných sympatických lidí (s výjimkou kostnaté Pidrmanové a Taclíka, jako vždy hrajícího sám sebe), kteří mají každý jednu charakterovou vlastnost. To, že se dozvíme, kdo připravil Pidrmanovou o panenství, ale nevíme nic o tom, kým ona je (rozuměj: profese, vzdělání, zájmy, koníčky) ani jaká je, považuju za scénáristickou zkratku hraničící s neschopností. Bolek Polívka je vdovec, který nemá doma jedinou fotku se svou zesnulou ženou. Všechny postavy chodí pořád ve stejném oblečení (a když si toho všimnu já, který si obecně nevšímám toho, co má kdo na sobě, znamená, že už to bylo opravdu do očí bijící). Pětiletý Honzík hláškuje vtipy, za které by se styděl i Troška v Kameňáku (semínka od melounu!), a tvůrci spoléhají na to, že stokrát slyšené bude z úst dítěte roztomilé. Ačkoliv nejsem milovník psů a ačkoliv považuju basseta za jednu z nejošklivějších ras, tak vlastně dvojice psů podala nejlepší herecký výkon. P.S.: Ačkoliv jsem odpůrce přístupu "homosexuála má hrát homosexuál", opravdu nemáme nějakého herce na vozíku? Vladimír Polívka s namakanýma nohama, kterýma přitom nemůže pohnout, nepůsobí příliš věrohodně.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Vtipe, vylez. Bohužel, Američani prostě politickou satiru neumí. Jedním ze základních znaků satiry je humor, který zde byl zcela nepřítomen. Opravdu, ani jedenkrát jsem se nezasmál. Dokonce ani neusmál. To, že je někdo naprostý kretén, není samo o sobě vtipný, víme? Tudíž, většina postav buď jsou totální kreténi, nebo se chovají jako totální kreténi, v ideálním případě obojí. Pete Isherwell nebo jak se jmenovala ta parodie na Steva Jobse, byl jednou z nejotravnějších filmových postav všech dob. Celkově to nefunguje jako komedie, nefunguje to jako drama a nefunguje to ani jako apokalyptický film, přičemž s výjimkou posledních cca 15 minut, kdy se někteří lidé konečně začali chovat příčetně, to byla ukrutná nuda. Je mi jasné, že někteří woke lidé v tom budou vidět paralelu na covid a na climate change, jenže ta paralela tam není, nebo možná tam být má, ale nefunguje. Slabé dvě hvězdičky za technickou stránku věci, která jako jediná za něco stála... P.S. Před tím, než někoho napadlo dát do scénáře tu chujovinu s drahými kovy, nemohl si o tom aspoň tři minuty promluvit s někým, kdo rozumí ekonomii? Drahé kovy jsou drahé, protože jsou vzácné. Pokud jich bude na zemi tři prdele, už nebudou vzácné a tudíž nebudou drahé. Takže... jak by jako měl kus kovovýho šutru vyřešit světový hlad?

plakát

Podvodník z Tinderu (2022) 

Až přišla zabíjačka, zabili je všechny, ale jen ten jeden může říct: "Byl jsem v žitě."

plakát

Princezna ze mlejna 2 (2000) odpad!

Nebýt nechutně se pitvořících čerta a vodníka, mohla by to průměrná pohádka. Takto je to bohužel naprosto otřesné a nekoukatelné.