Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Horor

Recenze (281)

plakát

1917 (2019) 

Vlastně jsem nenašel jediný důvod, proč 1917 hodnotit menším počtem hvězd. Z válečných filmů mám rád spíše ty s příběhem a kde je méně akce, což zde bylo dokonale splněno. Dojemné, napínavé, kamera fenomenální, za každý film pokoušející se vypadat jako na jeden záběr (jako v případě Birdmana) klobouk dolů. Vynikající, zasloužená nominace na Oscara, kamera to má snad jasné.

plakát

Stockholmský syndrom (2020) (TV film) 

To nízké hodnocení mne zde trochu mrzí. První díl byl skvělý, druhý trochu v tempu polevil, i tak je to jasných pět hvězd. Oceňuji velký počet neokoukaných tváří, jako Vondráček či pro mě Maxiková. Jeden z filmů posledních let ČT, co patří do výkladní skříně, hned po boku Metanolu či Dukly 61.

plakát

Znamení (2002) 

Shyalaman je génius. O invazích z jiných světů už bylo natočeno tolik filmů, ale až na výjimky to nestálo za nic. Většinou solidní náměty bohužel končí v koši mezi ostatními filmy, které mohly být pojaty mnohem lépe. Znamení si jde vlastní cestou. Stopáž není nikterak dlouhá, protože to tady není potřeba, film si tedy drží velmi dobré tempo, které nutí diváka neustále s otevřenou pusou hltat děj. Znamení nemá jediné slabé místo, hudba je podmanivá a celkově obsahuje i poselství, že všechno má svůj důvod, ačkoli se tak na první pohled nemusí zdát. Za mě jeden z top thrillerů, co byl kdy natočen.

plakát

Balón (2018) 

Marně pátrám v paměti, jestli jsem někdy viděl lepší film z německé produkce. Ano, až tak skvělé to bylo! Film na nic nečeká, od první minuty se jde na věc, napětím jsem byl téměř přikován na své místo. Musím pochválit skvělou dynamickou kameru, moc hezky se na to dívalo - a při pohledu na další tvorbu kameramana Breuera se není čemu divit, když má za sebou již celou řadu dobrých filmů (Napola, Náš vůdce). Skvělý zážitek, jasných pět hvězd. Was für ein Aufwand.

plakát

Dohráno (2001) (pořad) 

Toto nejsou jen běžné sestřihy fotbalových zápasů. Jedná se o nejlepší mix sportovního zpravodajství a novinářské inovace ČT, kterou si jen lze představit, každý díl je plný tolika okasionalismů, aktualizací slov a narážek, že je regulérně srovnatelný i s průměrnou komedií. Tradice nedělního večera - jen doufám, že Dohráno vydrží na ČT co nejdéle, protože televizní práva na ligu jsou rok od roku dražší.

plakát

Spolu to dáme (2017) 

Nemůžu si pomoct, ale film mi hodně připomínal francouzské Nedotknutelné - a v tomto případě se jednalo ještě o hlubší divácký zážitek. Dojemné, divák výkony hercům věří, i humor je na Němce překvapivě na solidní úrovni, skvělá titulní píseň od Revolverheld je takový bonus.

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

,,Chtěla bych nějaký milostný román." ,,Prožít nebo přečíst?"...... ,,A co říkal?" ,,Že to má taky." Dokonalost sama, koncert. Zkrátka to nejlepší, co kdy bylo na našem území natočeno. Málo filmů má takové množství hlášek, co zlidověly. Není rok, kdy bych si film znovu nepustil.

plakát

Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) 

Jedná se o zajímavý případ navazování na film, který vlastně primárně není o tom, o čem je pokračování. King Kubrickovu klasiku rád nemá, protože se nedrží věrně předlohy a Kubrick si ji upravil trošku k obrazu svému a ke svým potřebám. O to zajímavější se tady jedná projekt - ačkoli film fakticky navazuje více na Osvícení z roku 1997, vše ostatní je zachováno ze starší Kubrickovy předlohy. Ačkoli horory moc v lásce nemám, tady jsem byl spokojen, děj se nedá moc jednoduše předvídat, lekačky nejsou až tak hloupé, jak bývá v posledních letech zvykem. A poslední část s návratem do hotelu Overlook? Fenomenální! Jako milovník Kubrickova Osvícení jsem si to maximálně užil - hrozně si cením zachování původní hudby, úvodní sekvence s příjezdem, zchátralého interiéru Overlooku, jenž je zobrazen realisticky. Sice není vše zobrazeno věrně do posledního detailu (např. při Dannyho příchodu do pokoje 237 chybí klíček v zámku), ale nevadí to. Vůbec jsem to nečekal, většinou u takových pokračování po několika letech se jedná o zklamání, to ovšem není případ Doktora Spánku. Vynikající práce.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Nejlepší možná ukázka zvěrstev komunismu. Seriál, který by se měl pouštět v hodinách dějepisu (nebo možná i fyziky), líp už ten režim ani definovat nešlo. Nedivil bych se, kdyby se Černobyl zařadil do klasik ukazujících totalitní režimy v plné kráse, tj. mezi 1984 a další podobné počiny.

plakát

MOST! (2019) (seriál) 

Příkladná osvěta a další z důvodů, že tu často kritizovanou veřejnoprávní televizi potřebujeme. ČT se opět trefila přímo do černého, když tím nejlepším možným způsobem ukázala na problematiky mosteckého regionu i určité části české společnosti. Postavy se během seriálu neuvěřitelně vyvíjí, humor je už u dvojice Prušinovský, Kolečko tradicí, jak už jsme si zvykli u předchozí tvorby. Právě humorná složka ani nevyniká o tolik více mezi jejich ostatní tvorbou, seriál spíše vyniká svoji aktuálností a pravdivostí v obrazu společnosti. Velký obdiv tvůrcům patří i za to, jak dokázali seriál najednou změnit z vrcholně komediálního v romantický až dramatický, aniž by přitom utrpěla vysoce nastavená laťka. Proto není divu, že se Most! stav během posledních dvou měsíců takovým fenoménem. Jen ten humbuk kolem mezi lidmi či na sociálních sítích by mohl být kultivovanější, v desítkách falešných eventech na Facebooku typu Párty u Luďana doma či Kurz rozmražování ledničky s Edou mi zůstává fakt rozum stát, toto není vtipný. Stejně nechápu další falešný event, který se objevil už v polovině (!) seriálu - Most! - chceme druhou řadu - ti lidi ani neví, jak to vlastně dopadne (ve 4. dílu jsme fakt věděli kulový o dalším vývoji) a už chtějí další sérii? Facepalm. Tvůrci seriálu mají pravdu, že v nejlepším by se mělo končit, druhá série není na místě. Vždyť řada postav by se už neměla ani kam vyvíjet.

Ovládací panel
7 bodů