Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Horor

Recenze (283)

plakát

K zemi hleď! (2021) odpad!

Velmi sofistikovaná propaganda - nehledě na to, že opravdu nejde srovnávat covid či změnu klimatu s přesně určeným nárazem komety. Přirovnání ke covidu, na základě kterého film dost pravděpodobně vznikl, je spíše úsměvné, protože ten nás rozhodně nevyhubí - ani jeho x-tá mutace, jak se nám snaží vnutit média. Ani humor se nepovedl, jedná se o typický příklad amerického infantilního humoru pro tamější vidláky. Narážky na Trumpa jsou zbytečně agresivní, kterými tvůrci odhalují svou pravou tvář.

plakát

Totáln! hattrick (2021) (seriál) 

Je trochu s podivem, proč se seriál jmenuje Totální hattrick, když z ligových zápasů nebylo de facto ukázáno téměř nic. To ovšem nevadí, když má Evropská liga i MOL cup co nabídnout. O trošku horší než Totální sezona, ale pořád je zhlédnutí série velkým zážitkem, protože Slavia prožila v ročníku 20/21 opravdu vynikající sezonu, u které je jen dobře, že byla zaznamenána touto formou. Jen tedy doufám, že se někdy dočkáme toho needitovaného dílu z Glasgow. Jardo, slíbil jsi to, tak snad nás nezklameš.

plakát

Známí neznámí (2021) 

Velkou nevýhodou je vysoký počet Slováků, jako by se někdo opět pokoušel naplnit povinnou kvótu počtu čobolů v českým filmu (zejména těch slovenských buzen, jen to tentokrát výjimečně nehrál Andrej Polák); to všechno bylo ovšem kompenzováno tím, že všechny telefony byly androidy a Samsungy, což jako odpůrce jablečných telefonů opravdu vítám. Po italské, francouzské a německé verzi jsem se i v českém případě tohoto konverzačního filmu velmi bavil, film je svižný, dialogy zábavné, v něčem přináší i svou vlastní invenci nad rámec svých předchůdců. Jelikož se jedná o velmi podobné filmy, díky čemuž se nabízí přímé porovnání několika evropských kinematografií v de facto stejném čase, vidíme, že na tom česká kinematografie není vůbec špatně, naopak je možná i mezi těmi lepšími.

plakát

13 minut (2021) (TV film) 

Důležitý film, protože se občas nestačím divit, čeho jsem na silnicích svědkem. Řidičák má dnes každý, dost řidičů si musí za volantem dokazovat své ego, navíc každý z motoristů už poznal, jaké to je mít za sebou "nalepené" jedno BMW (kterému také čistou náhodou nefungují blinkry). Vynikající výběr skutečných postav (bohužel jeden z nich se nepoučil), do toho všeho také experti z institucí, které se tématem zabývají. Jen ten název - 13 minut - mi nepřijde jako příliš šťastný, protože toho neřekne tolik, lehce zapadne, nezůstane moc na paměti. Kampaň k filmu přitom byla zpracována zdařile, i webové stránky jsou dobře a přehledně vyhotovené, jen té pozornosti by se tomu mohlo ze strany široké veřejnosti dostat víc. Když bylo v centru pozornosti V síti, proč ne toto? I zde jde o lidské životy.

plakát

Dokonalý zločin (2020) (seriál) 

Výborný vhled nejen do záležitostí ohledně vraždy Rohweddera, ale do celého období 90. let ve sjednoceném Německu. Jak už je u Netflixu zvykem, vše je dynamicky sestříháno bohatým mixem dobových i současných ilustrativních záběrů. A výborná znělka!

plakát

Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga (2020) odpad!

Jsem naprosto šokován z hodnocení filmu. Kde to vzalo tolik procent? Celá The Story of Fire Saga působí jako jakási béčková parodie, nezasmál jsem se ovšem ani jednou. Takový nehumor mne uráží.

plakát

Havel (2020) 

Havel byl vcelku dobrý, byť v některých ohledech ne úplně morálně silný - a při pohledu na dnešní totalitu se jistě chudák otáčí v hrobě. Vyzdvihnout musím originální provedení scény rozhovoru s budoucí milenkou a následně zaseklého auta v bahně - to bylo znamenité. Finální scéna s Dubčekem byla taková divně zkratkovitá, když šlo vlastně o tolik - ale pokud to tak opravdu proběhlo, není s tím samozřejmě problém.

plakát

Jako v bavlnce (2020) 

Svižné, dynamické, strašně příjemně se na to dívalo, divák se nestihne nudit ani minutu. Zápornými hrdiny na obou stranách se jedná o jednoduchý, ale fungující scénář, díky moc za ten konec, kdy to pro hlavní hrdinku dopadlo tak, jak si zcela zasloužila. Soundtrack velmi výrazný, a to výborný. Hvězda dolů jen za sled událostí, který byl v některých momentech stěží uvěřitelný - ale to je obecně častý problém u (jinak skvělých) thrillerů na Netflixu.

plakát

Kdybys jen tušil (2020) odpad!

Tohle nemá absolutně nic společného s nezávislým svobodným uměním. Tohle je jen politická a společenská manipulativní agitka par excelence.

plakát

Láska v čase korony (2020) (seriál) odpad!

Větší televizní brak jsem neviděl. I Česká televize si chtěla natočit svoji verzi Ulice, ale tohle bylo ještě mnohem horší - a co víc, i ten Premiér byl o něco lepší, protože byl alespoň cringe. Média nás nejdříve vyděsí a všude kreslí krizové scénáře - a potom nás zase zpětně uklidňují, že to je vlastně v pořádku, že v tom nejsme sami. Na všech šesti dílech je vidět, jak všechno vznikalo v omezeném čase, což se silně podepsalo do kvality. Chápu, že tvůrce opravdu ten čas asi tlačil, ale tak hloupé příběhové linky by dokázal vymyslet i průměrný televizní divák během cesty do práce. Dialogy tragické, zcela nepřirozené, herecké výkony k pláči (zejména Jakub Nemčok podal bezpochybně výkon na zlatou malinu), jedna ta stejná a neméně trapná infantilní doprovázející hudba, humor téměř žádný (zasmál jsem se všehovšudy dvakrát), stejné záběry na dům, které se opakovaly každé tři minuty. Omylem se tam vyskytlo i několik chyb - zapomnělo se na akvárko, učitelka češtiny na střední škole je Ing., nebo se tak alespoň jmenovala na skype - dokážu si tedy představit, jak je někdo inženýr bohemistiky... Už to samotné intro je k pláči - jakože typické hlášky, jak jsme na tom stejně. Celý seriál je vlastně úplně k ničemu, stejně jako celonárodní zpívání Není nutno, nic trapnějšího a ubožejšího si už ani nelze představit. Než tvořit aktuálně a špatně, raději netvořit vůbec a dívat se na věci z archivu, protože se rozhodně na co dívat je. K akvárkům na hlavě či absenci malého kluka až do posledního dílu se raději vyjadřovat nebudu, nechci být až tolik negativní, takhle to už stačí. Jednou takový přešlap ze strany ČT pochopím, ale pevně doufám, že se něco takového už nebude opakovat, jinak bych byl jako koncesionář silně znepokojen... P.S. Nevíte někdo, jakou barvu měl ten dům, kde bydleli? Nějak jsem to zapomněl...