Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Horor

Recenze (283)

plakát

K zemi hleď! (2021) odpad!

Velmi sofistikovaná propaganda - nehledě na to, že opravdu nejde srovnávat covid či změnu klimatu s přesně určeným nárazem komety. Přirovnání ke covidu, na základě kterého film dost pravděpodobně vznikl, je spíše úsměvné, protože ten nás rozhodně nevyhubí - ani jeho x-tá mutace, jak se nám snaží vnutit média. Ani humor se nepovedl, jedná se o typický příklad amerického infantilního humoru pro tamější vidláky. Narážky na Trumpa jsou zbytečně agresivní, kterými tvůrci odhalují svou pravou tvář.

plakát

Z Borotína až na Sněžku (2013) (studentský film) 

Je škoda toho negativního vyznění, že Klaus dává rozhovory jen těm, kdo se mu hodí do krámu. Ale tak to není, spíše už je znechucen tou kritikou, které je na jeho osobu více, než by bylo zdrávo. To neznamená, že ale Nesvačilová pojala dokument (klausovsky řečeno) nedobře, ve filmu je hodně zajímavých rozhovorů o samotném VK, kde je řečeno několik věcí, které by se o něm měly všeobecně vědět, aby ta kritika jeho osoby nebyla tolik destruktivní namísto konstruktivní - např. že VK šlo vždy o lidskou svobodu - to se projevuje i v současných dnech pandemie. Nikdo vlastně není takový liberál ohledně lidských svobod, nenechá určovat zelené, epidemiology, liberály, co je správné - protože to již onu svobodu omezuje.

plakát

Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny (2007) (TV film) 

Bizár, dokument režíruje spíše Miloš než Robert. Dělání rozhovorů u silnice v tom rámusu také není nejchytřejší. Ovšem toto Zemanovo (Sedláčkovo) dílo skrývá zapomenuté poklady pro politickou recesi - např. pád Zaorálka pod vlak během předvolební kampaně. I kdyby jen toto měl být jediný důvod tento nekrolog vidět, vyplatí se.

plakát

7 životů (2017) 

Ach jo, člověku z toho až mrazí - kdybych se na film podíval v čase premiéry, jen tak bych nad tím mávl rukou, jakože nějaké sci-fi, jedno z těch dalších... ale z optiky roku 2021 už to taková legrace a divácká netečnost není, vždyť to je obrovská paralela s dnešním světem. Rázem si uvědomíte, že nejen řada věcí je zde podobná jako dnes, ale aby se něco podobného vyplnilo do puntíku, není už najednou tak nereálné. Ačkoli všichni ti Orwellové a další varující nás chtěli předem na něco takového upozornit, totalita může být nastolena velmi snadno, i když se to zprvu nemusí nechat zdát - cesta do pekla je totiž dlážděna dobrými úmysly. Ale k filmu - přesně taková sci-fi mám rád, kde je stěžejní originální nápad a takový ten tah na branku. To potom člověk i nějaké ty menší nedostatky a nesrovnalosti odpustí.

plakát

Velká krize (2011) (TV film) 

Hodnocení filmu nesmyslně sráží hodnocení odpadem těch, kterým vadí kapitalismus, či z nějakých konspiračních důvodů nesnáší komerční a hlavně ty zlé centrální banky. Ale Too Big to Fail (Jail) si to nezaslouží! O finanční krizi konce první dekády tohoto století toho bylo hodně natočeno, ale ne vždy se jedná o dobré počiny - často jsou filmy příliš zmatené, nesrozumitelné, věnují se nepodstatnému atd., to ale není případ tohoto filmu. Jasně, člověk má trochu náskok, když studuje ekonomku a podobným věcem trochu rozumí, ale i tak je zde poskytnut exkluzivní náhled do samého centra dění a uvažování těch největších hlav finančního světa. Ať už jste komunista, liberál, centrista či ankap - ruku na srdce - dát něčemu takovému odpad prostě není fér.

plakát

Milionová bankovka (1954) 

Na to, jak je film starý, se jedná o skvělý počin. Zábavné, vtipné, dobré, docela i nadčasové, jen škoda některých takových těch otravných komediálních prvků ze staré kinematografie - třeba hon za bankovkou po ulici, kterou vždy provázek těsně před uchopením posune o kousek dál.

plakát

Národní třída (2019) 

Čermák potvrdil, jaká je extratřída, zahraje opravdu vše na výbornou. Trošku mi je líto jen tří hvězd, protože po technické stránce je film výborně natočen, dobře se na to dívá, baví to, jenže ten scénář se ve druhé polovině filmu tak trochu motá a chování postav místy nedává moc smysl. Chápu, že white trash v krizových momentech nebude nikdy jednat moc racionálně a podle normálních představ, ale to konečné zúčtování s Neužilem už bylo takové trošku přes čáru. A škoda i toho konce, tam by to chtělo provést trochu jasněji.

plakát

sKORO NA mizině (2020) (seriál) 

Přemýšlel jsem o podstatě, proč je to o tolik lepší jako Láska v čase korony. Fungující scénář a výborný humor jsou jasnými důvody, ale důležité je i pozadí této pandemie - zatímco Láska v čase korony aplikuje do puntíku akvárka a přehnaná opatření bez známky zdravého uvažování, tady se odráží realita - na ulicích se chodí v rouškách, ale uvnitř divadla se už roušky soudají, protože se stejně lidi mezi sebou takto pohybují celý den. Takže si seriál nehraje na něco, čím by ve skutečnosti nebyl. Porovnání se nabízí také s nepovedenou Zkázou Dejvického divadla, kde hrají herci také sami sebe - tady to ovšem bylo výborné, scénář psaný po dílech na koleně fungoval, jednotliví herci výborní - a to všichni, ať už to platí pro opilého Suchánka, Langoše s jeho trestí či Kolečka v dole se zlatou bundou. Takže zábava pro čas karantény téměř ukázková.

plakát

Všechnopárty (2005) (pořad) 

Kdyby takhle žili Číňani, tak zeměkoule vydrží tři neděle. Moc se vozej na velikých vozech, veliké motory, moc papají, moc pijí, moc, všecko moc! Hrůza! Tam šťastného člověka nepotkáš. (Jožo Ráž - Midi lidi: Rád vařim)