Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (270)

plakát

Agatha Christie: Plavý kůň (2020) (seriál) 

Příběh je napínavý a má atmosféru, pěkné exteriéry a dobové reálie, spíše než detektivku mi připomíná psychothriller. Nicméně ke konci jsem se v ději trochu ztrácela, nebylo zcela jasné, co jsou vzpomínky a co halucinace, a jak to vlastně skončilo?? Nechalo se vidět, už kvůli Rufusu Sewellovi, nicméně nemyslím, že bych se k této minisérii vracela.

plakát

Agatha Christie: Zkouška neviny (2018) (seriál) 

Oproti předchozí verzi se slečnou Marplovou mi tato připadá slabší. Charaktery i typy jednotlivých postav byly velmi změněny a některé skutečnosti mi připadaly nedořešené (např. dr. Calgary nakonec zůstává v blázinci? proč byl zabit Philip? a koneckonců i co nakonec bude s pachatelem?). Minisérie se nechala vidět, ale znovu už bych se k této verzi asi nevracela. Z herců mi připadala nejlepší Anna Chancellor v roli panovačné matky. Některé flashbacky mi také nedávaly smysl, třeba nejasné vzpomínky týkající se vykachlíkované místnosti ve sklepě. Myslím, že by bylo lépe držet se alespoň přibližně původní předlohy.

plakát

Agui Kkot (2020) (seriál) 

Zpočátku spíše krimiseriál přechází postupně do oblasti romantického thrilleru (což je podle mne škoda). Příběh a námět zajímavý i napínavý, občas na hranici uvěřitelnosti. Herecké výkony průměrné. Nejcivilněji a nejsympatičtěji na mne působil starší z obou detektivů, kolegů hlavní hrdinky. U některých postav byl zohledněn časový skok 18 let, u jiných ne (především samotný hlavní hrdina a také hlavní "záporák", u kterých vše "řešila" jen změna barvy vlasů??). Jednání hlavního hrdiny není konzistentní (věznění novináře na počátku seriálu vůbec neodpovídá jeho pozdějšímu chování). První polovina seriálu (s každodenní detektivní prací a určitým tajemstvím obestírajícím hlavního hrdinu) se mi líbila o dost víc než druhá, která je rozvláčnější a příliš sklouzává do patosu a různého pobrekávání a pofňukávání. Sociopat údajně neschopný prožívat emoce, který si jejich projevy musí nacvičovat podle kurzu před zrcadlem, se v posledních dvou dílech mění v uzlíček emocí. (Dívala jsem se na doporučení, Korea ale evidentně nebude můj šálek kávy.)

plakát

Akta Pentagon (2003) (TV film) 

Pro Američany zřejmě notoricky známé události, pro mne méně známá kapitola dějin, takže jsem ráda, že jsem se o ní dozvěděla více. Kombinace s dobovými dokumentárními záběry dodává filmu na autentičnosti a určitém "polodokumentárním" charakteru. Zajímavá morální dilemata na straně Elsberga i novinářů, jako vždy výborný James Spader. I když filmy týkající se vietnamské války obvykle nevyhledávám, tento mne zaujal.

plakát

Američtí bohové (2017) (seriál) 

1. série mne zaujala svou originalitou, velmi zajímavou kamerou, pěknou vizuální stránkou a atmosférou. 2. série mi přišla slabší a především zbytečně rozvláčná, některé scény, kde postavy jen zadumaně zírají, byly k nepřečkání. Scény se starými bohy jsou většinou zajímavé, ale řada scén v Technickým klukem a panem Světem působí zbytečně a zmateně. Seriálu by rozhodně prospěl sestřih.

plakát

Anatomie pádu (2023) 

Napínavé soudní drama, v němž je psychologická linka nakonec důležitější než ta vyšetřovací. Výborné a velmi přesvědčivé herecké výkony především Sandry Hüller a dětského představitele nevidomého chlapce. Jedinou výtku bych měla k až přílišné délce filmu, lehký sestřih by podle mne neuškodil. Jinak je to ale pěkný filmový zážitek.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Zatímco první díl mi připadal občas trapný a zanechal ve mně průměrný dojem, tento mne docela dobře pobavil. Pokud přijmeme tuto představu nebe a jeho obyvatel, což by mohlo věřícím působit jisté problémy, ale budiž, byla to příjemná pohádka točená v pěkném prostředí a dobře využívající mikulášské téma. Hlavně obě hlavní postavy a jejich specifické přátelství působí sympaticky, příběh pěkně plynul, zkrátka v rámci současné pohádkové produkce určitě příjemný nadprůměr. (Ovšem stále nesrovnatelný s naší starší pohádkovou produkcí.) Na štědrý večer dobře zvolená pohádka.

plakát

Annika (2021) (seriál) 

Krimisérie, která nechává dost prostoru i pro pozadí a soukromý život a vztahy jednotlivých postav. Nicola Walker je skvělá jako vždy, i když na motiv, kdy se hlavní postava obrací na kameru s různými úvahami a hláškami, jsem si musela chvíli zvykat. Zajímavé je použití severských bájí a literárních příběhů jako "leitmotivů" jednotlivých dílů, které pak různým způsobem souvisí s daným příběhem. I když samotné kriminální případy jsou spíše průměrné a nijak zvlášť originální, právě tyto zvláštnosti a také vyvíjející se osobní vztahy a pronikání do minulosti hlavních postav mne na tomto seriálu bavily nejvíce. Na další sérii se ráda podívám.

plakát

Aristokratka ve varu (2024) 

Pohodová komedie, takový odpočinkový film, u kterého se člověk i zasměje. Narozdíl od knih, které mi už od druhého dílu připadaly čím dál nudnější, hlavně kvůli opakování stále stejných vtipů, filmy, kde je děj přece jen zestručněn a lépe ubíhá, mne zatím baví. Pro mne jeden z mála případů, kdy se mi filmy líbí více než knižní předlohy. Příjemná oddechovka bez vulgarit a politiky.

plakát

Až tam nezbyl žádný (2015) (seriál) 

Výborné herecké výkony a působivá atmosféra. Prostředí ostrova a počasí výborně dotvářejí prostředí, příběh byl napínavý od začátku do konce. Občas jsem měla pocit určité nelogičnosti (proč se všichni neshromáždit v místnosti s figurkami a nezůstat tam, pak by pachatel nemohl figurku odstranit, nebo proč se nakonec vychovatelka rozhodla oběsit, když se svou minulostí předtím už byla zřejmě vyrovnaná a ještě o chvíli dříve o svůj život bojovala??). Celkově ale rozhodně stojí za zhlédnutí.