Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (269)

plakát

Marriage (2022) (seriál) 

Hodně zvláštní seriál. Žádné velké dějové zvraty nebo dramatické zápletky, v podstatě banální každodenní události, některé scény působí trochu jako "skrytá kamera", jak jsou statické, všední, nedějové... Přesto oba výborní herci v hlavních rolích dodávají tomu příběhu jakési vnitřní napětí, které působí, že jsem se opravdu nenudila a vlastně jsem si tu nedějovost vychutnávala.

plakát

Vánoční příběh (2022) 

Příjemná vánoční oddychovka bez trapasů a s dobrým hereckým obsazením. Nenudila jsem se, občas se i zasmála (nejvtipnější je politikův rozhovor v rozhlase a jeho následky), nebylo to vulgární ani nevkusné, spíš taková idylka, kde všechno dobře dopadne, každý najde lásku, taková ne moc realistická pohádka, ale ve vánočním filmu konec konců proč ne. Dovedu si představit, že bych se na film po čase ve vánoční době ráda podívala znovu.

plakát

Husar na střeše (1995) 

Krásně natočený film a velmi působivý příběh. Zobrazení epidemie cholery a různých reakcí lidí na ni působí velice realisticky. Krajina Provence a kamenná městečka dokreslují atmosféru. Film je spíše náladový než akční, ale přesto je velice napínavý. Hlavní představitelé působí přirozeně a přesvědčivě. Opravdu pěkný filmový zážitek.

plakát

Plukovník Chabert (1994) 

Výborný film s podmanivou atmosférou, vizuálně působivý a velmi propracovaný pokud jde o reálie a detaily. Hned úvodní scéna je velice silná, stejně tak i ostatní Chabertovy vzpomínky, hlavně útok kyrysníků v kontrastu s poklidnou klasickou hudbou je dechberoucí. I herecké výkony hlavních představitelů jsou velice přesvědčivé.

plakát

Očím skryté (2016) (TV film) 

Krásný a působivý film s velmi přesvědčivými hereckými výkony a dokonale vystiženou dobovou atmosférou a reáliemi. Prostředí vřesovišť, hudba, vše do sebe výborně zapadá. Opravdu zdařilé a vizuálně krásné ztvárnění těžkého a tragického osudu sester Brontëových a jejich nešťastného bratra.

plakát

Annika (2021) (seriál) 

Krimisérie, která nechává dost prostoru i pro pozadí a soukromý život a vztahy jednotlivých postav. Nicola Walker je skvělá jako vždy, i když na motiv, kdy se hlavní postava obrací na kameru s různými úvahami a hláškami, jsem si musela chvíli zvykat. Zajímavé je použití severských bájí a literárních příběhů jako "leitmotivů" jednotlivých dílů, které pak různým způsobem souvisí s daným příběhem. I když samotné kriminální případy jsou spíše průměrné a nijak zvlášť originální, právě tyto zvláštnosti a také vyvíjející se osobní vztahy a pronikání do minulosti hlavních postav mne na tomto seriálu bavily nejvíce. Na další sérii se ráda podívám.

plakát

Císařovy nové šaty (2001) 

Tento film mne docela příjemně překvapil. Není to vyloženě komedie, spíše alternativní historie s několika úsměvnými scénami, troškou romantiky a pěknou výpravou. Taková pohodová oddychovka, bez trapností, dobře se na to dívá. Scény ze Svaté Heleny trošku kazí dobrý dojem, protože vyobrazení Longwoodu je tu bohužel dost absurdní (velké sály s rozměrnými plátny???), ale i s touto výhradou je to příjemný film. Ian Holm jako Napoleon v pozdějších letech tu působí věrohodněji než když ho hrál zamlada v seriálu "Napoleon and Love".

plakát

Před vraždou (2022) (seriál) 

Seriál je napínavý a je natočen tak, aby člověka přinutil se dívat dál v předtuše nečekaného, překvapivého rozuzlení, které by dalo nakonec všemu smysl, bohužel toto rozuzlení se vůbec nedostaví. Postava odsouzence v cele smrti je zajímavý motiv a její představitel je charismatický, nicméně celkově je to velice překombinovaný, v podstatě absurdní příběh s naprosto neuspokojivým závěrem. Chápu, že tvůrci chtěli ukázat, že vrahem se může stát každý, a to asi i tak nějak ukázali, ale to je celkem jasná věc. Na druhou stranu opravdu zajímavé motivy (co vedlo k vraždě kriminologovy ženy, nebo proč se "žena ve sklepě" chová od počátku tak nenormálně a nesnesitelně) se vůbec nedozvíme. Dobří lidé, kteří se ne vlastní vinou dostali do neřešitelné situace, skončí špatně, jak to dopadne s některými dalšími postavami, se nám tvůrci neobtěžovali sdělit. Celkem dobře rozjetá minisérie končí tak absurdně, že to alespoň u mne celý dojem spolehlivě pokazilo.

plakát

Napoleon a jeho lásky (1974) (seriál) 

Tento seriál vůbec není špatný a přes ten "bulvární" název se drží celkem věrně historické reality. Zobrazuje pouze jednu stránku Napoleonova života a sice jeho soukromý život a trochu politických a diplomatických okolností, odehrává se celý v interiérech a bitvy, tažení a masové scény zcela vynechává, ale v tom bych neviděla zas až takový problém, vzhledem k tomu, že se jedná o televizní seriál. Herci jsou celkem dobře vybraní, nejsou zde větší historické chyby. Ian Holm mi zpočátku přišel poměrně fádní a málo charismatický, na Napoleona na sklonku kariéry se již hodí lépe. Je pravda, že v obličeji Napoleonovi příliš podobný není, ale už jsem viděla horší představitele. Český dabing (verzi s titulky jsem bohužel nesehnala) se vyznačuje hroznou výslovností jmen a místních názvů, která místy rve uši. Chyby v překladu (např. "pane" místo "Sire", "velitelství" místo "direktorium", "římský král" jako titul Napoleonova syna je ustálený překlad titulu "Roi de Rome" a nelze ho překládat jako "král Říma" atd. plus některé kostrbaté věty nedávající moc smysl) svědčí o tom, že překladatel neměl bohužel ponětí o době, kdy se seriál odehrává, a jejích reáliích, což je trochu smutné.

plakát

Vládce Paříže (2018) 

Výborný, výpravný a velmi přesvědčivě natočený historický film, skvělé kostýmy, reálie a dobová atmosféra. Úchvatné záběry "dobové" Paříže s ještě stojícím palácem v Tuileriích. Přesvědčivé herecké výkony. Nemám co vytknout. Kéž by bylo více takto pečlivě natočených historických filmů.