Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sportovní

Recenze (98)

plakát

Byl jsem Youtuber (2018) 

10/10 Moc příjemné překvapení! Dokument o lidech, které neznám a jejichž tvorbu nesleduji, který přesto dokázal zanechat hlubokou stopu. Ilustruje totiž jak obrovsky důležité je jít v životě vlastní cestou a tvrdě pracovat na tom, aby to bylo možné. Někdo tam uvidí konec, někdo odvahu, někdo přátelství a komunitu a někdo youtubery v novém světle. Všichni ale uvidí fascinující příběh Jirky Krále a dostanou skvělou příležitost zamyslet se nad tím svým. Jirko, díky za inspiraci!

plakát

Dunkerk (2017) 

10/10 Úžasně zpracovaný kousek historie člověka. Takto si představuji velkolepou podívanou v kinosále - perfektní výprava, dech beroucí hudba, výborně pospojované dějové linie a realisticky vyobrazené postavy (viz. klidná komunikace pilotů, pud sebezáchovy pěšáků). Film nemarnil čas představováním hlavních postav, nesnažil se lacině ždímat emoce. Naopak nechává diváka nasát atmosféru opravdové zoufalosti, která v Dunkirku panovala bez ohledu na individuální osudy. Nechejte se na dvě hodiny napětím připoutat do sedadla; takovéto filmy o válce stojí za to, ať je to váš šálek kávy nebo ne.

plakát

Le Voyage au Groenland (2016) 

9/10 Le voyage au Groenland vypráví příběh dvou kamarádů, kteří se vydají na výlet do Grónska. Snímek nepodléhá klasickým stereotypům "dobrodružné výpravy" nebo "cesty za sebepoznáním". Oba protagonisté se sice potýkají s divokou přírodou, nekončícím polárním dnem a zvláštní atmosférou malé vesničky odstřižené od civilizace. Hlavním motivem však zůstává náhled do jejich přátelství. V dnešní době, kdy je kamarádství mezi muži zpravidla soutěží o "největšího pindíka", tento film nabízí osvěžující pohled.

plakát

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2016) 

Rozhlédněte se kolem sebe. Jakou hodnotu mají pro váš život věci, které vlastníte? Tento dokument se nesnaží přemluvit diváka, aby vlastnil méně, přestěhoval se do menšího domu nebo přestal nakupovat. Poukazuje na smutný fakt, že konzum dnešní doby nevychází z vědomých rozhodnutí spotřebitelů, ale je následkem bezmyšlenkovitého honu za iluzí štěstí a životního naplnění.

plakát

Je s námi konec? (2016) 

10/10 Jste ochotni vzdát se hovězího v zájmu záchrany lidstva? National Geographic vydalo nádherný snímek Before the Flood, ve kterém Leonardo DiCaprio, mírový vyslanec UN, zkoumá téma klimatické změny (globálního oteplování). Jestli si nejste jistí, zda je klimatická změna opravdový jev, či jak je závažný, vřele doporučuji. Film je přímo nabitý informacemi od výzkumníků a světových lídrů. Zároveň je plný úchvatných záběrů z celého světa. Mě je blízká zejména otázka jídla a výživy, kde tento snímek řešil dva velké problémy. Prvním je masový chov dobytka. Metan, který produkuje, je zodpovědný až za 18% emisí skleníkových plynů. Žádná sranda! Druhým je palmový olej, jehož těžba má za následek destrukci deštných pralesů, které nás před změnou klimatu chrání. Bohužel, palmový olej je takřka ve všech průmyslově vysoce zpracovaných potravinách. Je tedy bez diskuze, že zpracované potraviny musíme výrazně omezit, nejen kvůli našemu zdraví, ale i kvůli budoucnosti lidstva.

plakát

UFC 189: Mendes vs. McGregor (2015) (pořad) 

10/10 Nejočekávanější UFC title fight všech dob je tady! V hlavní roli Conor "The Notorious One" McGregor - hvězda na strmém vzestupu, obávaný striker, mistr pohybu a efektivity. Tento drzý válečník z Irska přišel ukázat, jestli všechen ten "hype" stojí na jeho výřečnosti a charizmatu nebo na opravdových dovednostech hodných šampióna. Po pouhých 5ti zápasech v UFC dostal šanci bojovat o titul a v cestě mu stoji Chad "Money" Mendes - zkušený zápasník s "knock-out" silou a perfektním wrestlingem. Conor byl otestován v souboji na zemi i ve stoje. Krásná přehlídka techniky a opravdové všestrannosti. Druhý title fight MacDonald vs Lawler byl asi nejhezčím zápasem, který jsem za historii UFC viděl. Byla to ukázka vyzrálosti obou bojovníků. Spousta tvrdých úderů, krev, podlamující se kolena, několik zvratů, prostě opravdová válka! Ostatní zápasy večera se také vyvedly nadprůměrně. Z mého pohledu nejnašlapanější karta UFC. Doporučuji!

plakát

Endurance (1999) 

9/10 Geberselassieho běžecký styl je uměleckým dílem sám o sobě a film Endurace v tomto ohledu také není pozadu. Je to krásně odvyprávěný příběh s minimem dialogu, ve kterém se zrodí běžecká legenda z obyčejného vesnického kluka z Etiopie. Tvrdá dřina, chudoba, pokora a hlavně vytrvalost jsou tím, co Haileho provází a formuje po celé jeho dospívání. A právě tato jeho cesta je cenným odkazem pro současné běžce. Vezměte Endurance jako inspiraci a podnět k zamyšlení, proč vlastně člověk běhá a proč běháte právě vy.

plakát

Čtyři dohody (2013) (divadelní záznam) 

10/10 Čtyři dohody - jak jednoduché vyslovit a jak obrovsky těžké aplikovat. Podle mého je kniha Miguela Ruize výborný materiál pro každého, kdo nad svým životem rád přemýšlí. Divadelní podání Jaroslava Duška je totéž nabité vtipem a osobním charismatem až po okraj. Doporučuji bez výhrad.

plakát

1984 (1984) 

4/10 Bohužel, tento snímek přenáší na plátno pouze velmi slabý odvar Orwellova veledíla. Většina pro mě klíčových okamžiků příběhu je zde okleštěna a zredukována na úplné minimum. Chybí mi tady Winstonovo tíhnutí k minulosti, hledání onoho času, kdy život nebyl k nežití, jeho duševní monology úpínající se k existenci bratrstva a celková detailnost a preciznost popisu se kterou mi autor umožnil pochopit pohnutky jednotlivých postav. Bez předchozího přečtění knižní předlohy se divák nemůže než ztrácet v motivacích hrdinů, nezažije jeden z nejromantičtějších příběhů, nepochopí Winstonovu euforii, když ho O'Brian poprvé osloví a nebude plně chápat Winstonovu závěrečnou proměnu.

plakát

Hotýlek (1975) (seriál) 

10/10 Je to legenda. Je to John Cleese v jeho nejlepší formě. Je to špičkový britský humor. Je to seriál, který budete milovat!!