Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Terminátor

Terminátor (1984)

První film se Schwarzeneggerem, který se mi upřímně líbil a kde Schwarzenegger musel doopravdy něco "hrát". Zároveň tímto filmem se do mé paměti vryl nesmazatelně J. Cameron, který zde ukázal um po všech stránkách. Atmosféra, že by se dala krájet, žádný happy end, triky na tu dobu - špica, scénář originální až na půdu - doteď jsem neviděl nic tak "selfmade" (zkrátka Cameronův koncept - doufám, že si toto nechal patentovat!) + to, že snímek trefně naráží na cestování časem a problematiku technického zbrojení, dojem ještě umocňuje. Jako "malý" jsem při sledování nechápal, ale krásně se bavil a bál. Jako "velký" žasnu a bavím se o to víc, ale stejně nechápu. Nechápu, že Cameron nenatočil více takových snímků (kromě T-2). Věčná škoda - další pokračování nestojí za nic. Na druhou stranu to jen přizpívá k výjimečnosti tohoto díla. Pro fandy sci-fi povinnost!

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Pro mě zatím ničím nepřekonaný a originální sci-fi film, který milému Rakušákovi změnil život. Cameron je génius. Tímto filmem nádherně navázal na film předchozí a neopomněl přidat jeden level v tricích a spádu děje. Tam, kde je T-1 hororový, tam je T-2 akční. Ovšem funguje to skvěle, ne-li lépe (vize Connorové? - drsně nekompromisní a výborně dokreslující). Doslova zbožňuji, jak v tomto snímku střídá chvilky oddychu a napětí. A nechybí ani sem tam takový "černý humor". Divák chvíli sleduje nevinnou kecací část a najednou vše vybuchuje, mlátí se a padá. Triky super, hudba podmanivá, kamera ukáže maximum úhlů, herecké výkony velmi dobré (jednotlivé postavy skvěle napsané - T1000? - z toho originalita a smysl pro nápaditost jen sálá), děj absolutně nenudný. Závěr filmu je mi velmi sympatický - žádný trapný happy-USA-end, čistě pragmaticky smutný s filozofickou myšlenkou navrch. Tento film jsem viděl už asi 50krát a stále mě neomrzel. Je ovšem strašná škoda, jak se další "díly" (slabé odvary) na tomto a předchozím veledílu přiživují. Viva Terminator! Viva Cameron! Viva Schwarzenegger! P.S. Se závěrečnými titulky mám vždy takový příjemný šimravý pocit! Že by orgasmus? - Dodatek pana staršího o deset let ... to sem musím dodatečně vepsat ... teď ten film nemůžu dokoukat ... názor člověka s přibývající léty se může rapidně měnit ... sám jsem toho jasným důkazem ... tečka.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Když jsem tento počin viděl jako "malý", byl jsem posraný až za ušima a čůral radši do nočníku, než bych šel na záchod přes chodbu! Jako "velký" mám stále respekt! Ovšem už ne přímo z "Aliena", ale z R. Scotta. Natočit tak nádherně atmosférický a dějově hutný film je opravdu kumšt prvního řádu. Herci super, triky super, je to prostě čistě na pět *. Ten konec je doslova o nervy!

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Pokaždé, když vidím název filmu, za jehož koncem je číslo 2, hned jsem skeptický. Výjimka však potvrzuje pravidlo. Pan Cameron pojal druhý díl namísto hororově velmi akčně a zároveň sakra záživně. Toto je od něj můj druhý nejoblíbenější film, hned za T-2. Sigourney Weaver zde prokázala, že hrát umí a právem si u mě vysloužila místo v TOP 10. Skupina mariňáků opět vykazuje Cameronův smysl pro nápaditost a chytlavost scénáře. (hysterický Hudson nemá konkurenci, mužatka Vasquezová taky ne, hajzl Burke dostal, co zasloužil, uvážlivý Hicks funguje jako terapeut, sebeoběť Goremana se počítá a Ripleyová to celý vede od začátku do konce). Alieni jsou skvěle provedení, vypadají šíleně reálně. Královna jakbysmet! Taky se tady krásně střídá chvíle napětí a kecání. Paráda od první minuty až ke konečným titulkům. P.S. Všimli jste si té podoby s Terminátorem 2?

RoboCop

RoboCop (1987)

Myšlenkově to není chudé, trikově je to dobré, děj je záživný, herci nejsou špatní, (director's cut je i správně brutální). Sem tam i ten "fórek". Jednotlivé postavy jsou dobře napsané. Atmosféra je dobře navozená. (jak do něj střílejí vždy se chytám za břicho - jestli mám taky kevlar!). Celkově "béčkový" nádech mi vůbec nevadí. "Živý nebo mrtvý, půjdeš se mnou!"

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Nejlepší z trilogie. Sean Connery sem vnáší super aspekt tatíka, který dokáže překvapit v nejméně očekávané situaci. Výsledkem jsou výborné gagy a steny mé bránice. Dvě hodiny upřímné zábavy. Dvě hodiny dobrodružství, které prožívám společně s Indym při každém opětovném sledování.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Krásná hudba trefně podtrhává podmanivý děj, který mě vždy přiková k obrazovce a nestačím obdivovat to charisma, kterým Maximus disponuje a ten herecký um, co R. Crowe má. Po prvním shlédnutí jsem si musel vyrobit dřevěný měčík a mladší bratr se mnou povinně "šermoval". Za výkřiku: "Jsem Maximus!" jsem vysklil dveře od mého pokoje. Ne, vážně. Tento film nestojí ani tak na R. Scottovi, nýbrž na R. Croweovi!

Osvícení

Osvícení (1980)

Jack Nicholson rules! Jack Torrance is the best psycho ever!!! Tento film se Kubrickovi opravdu povedl. (Jediný, co se mi od něj upřímně líbí). Ale nalijme si čistého vína! Bez Nicholsona by byl Kubrick v prdeli!

Predátor

Predátor (1987)

Jedna z mých oblíbených sci-fi laskominek. Schwarzenegger nehraje jen svaly. Děj nemá šanci nudit. Parta vojáků je sympatická a s ničim se neserou. Film "Predátor" je pro mě fascinující tím, jak vykresluje jednu z možných entit ve vesmíru. Maska "Predátora" zaslouží gratulaci. (Stan Winston je borec a Jim and John Thomas maj tu správnou fantazii). Další navazující paskvily se jen přiživují! "Predátor" je nejlepší bitkař! (ale s fotonkanónem!).

Equilibrium

Equilibrium (2002)

Jediný film od Wimmera, který opravdu stojí za to. Ch. Bale je zde perfektní. Taky právem díky tomuto trůní v TOP 10. Hudba je skvělá. Výborně podtrhuje děj. Líbí se mi i celkový vizuál filmu. "Librie" je prostě město budoucnosti, jak si představuji. Souboje - vynikající, i když místy trikově chudší. Styl boje "Gun Kata" - vlastní koncept K. Wimmera je originální, na pohled sakra efektní a já to žeru i s navijákem. Děj zábavný - hlavně díky výkonu Ch. Balea. Myšlenka rozhodně není trapná. Já sám si někdy v realitě připadám, že se pohybuji mezi bezcitným stádem lidí! Hodně lidí toto srovnává s "Matrixem", jak tady čtu. Když si, já osobně, mám vybrat mezi "Matrixem" a "Equilibriem", rozhodně volím Equilibrium!!!