Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (36)

plakát

Alenka v říši divů (2010) 

Ze začátku se zdálo, že se celý film utopí v příliš fantaskních obrazech, ale posléze se to poměrně hezky rozjelo. Alenka sice ve druhé půli připomíná spíše Pána Prstenů, ale to vlastně není na škodu, vždyť doslovných přepisů Carrollovy Alenky bylo již dostatek.

plakát

Čarodějův učeň (2010) 

Strašlivě stupidní (začal bych skutečně popravovat za jakékoli "moderní" pojetí báje) a navíc i poměrně nudné. Což by možná ani moc nevadilo, kdyby šlo o film primárně zaměřený na dětské publikum - takto ale nechápu, proč je hlavnímu hrdinovi 20 let a studuje na VŠ. Bylo by pro všechny mnohem stravitelnější, kdyby se vše odehrávalo na střední škole nebo ještě níž (jak v kvalitně naprosto stejném Percym Jacksonovi).

plakát

Černá labuť (2010) 

V první řadě je třeba říct, že tento film bez Natalie Portman by byl jen lehce nadprůměrným dílkem. Bezpochyby předvedla geniální výkon (hlavně závěrečná půlhodina je dech beroucí). Jinak jde o zajímavé psychologické drama o tom, jak se prolíná realita role s realitou herce a že není úplně lehké rozlišit, kde začíná role a kde herec. Některé obrazy hrdinčiny pochroumané duše sice velmi nebezpečně balancují na hraně levného kýče (což je ostatně pro Aranofského typické - viz celá Fontána, nebo i Pi), ale každopádně jde o filmový zážitek, jakých se objevuje jen několik do roka.

plakát

Fighter (2010) 

Zase jedna variace na boxerská dramata, která jsou nakonec všechna stejná - boxer pocházející z chudého prostředí, kariéra zdánlivě uvázla na mrtvém bodu, nalezení životní lásky, zvrat v kariéře a happy end. Tento film má však několik momentů, díky kterým si zaslouží nadprůměrné hodnocení - výborný Christian Bale a neméně výborně napsaný charakter, který hraje; také rodinka hlavního hrdiny je k pohledání a statečně se stará o většinu komických momentů; film má spád a ani na okamžik nenudí. Sečteno, podtrženo - čtyři hvězdy.

plakát

Legie (2010) 

Je to pitomé, až z toho mozek bolí. Sice pitomost jsem si už dávno zvykl hollywoodským filmům odpouštět, ale nudu odpouštět neumím. Navíc když už konečně přijde nějaká alespoň trochu slušná akce, tak je hned vystřídána takřka nekonečnými "hlubokomyslnými" rozhovory, které snad kýčovitější ani být nemohly.

plakát

Percy Jackson: Zloděj blesku (2010) 

S tímto filmem dosahuje význam slova pitomost do nekonečna a i ještě dál. Poselství tohoto veledíla je jasné, pokud jste dyslektický, tak je to tím, že umíte číst starou řečtinu, pokud je váš nejlepší kámoš o berlích, je to tím, že je to satyr, chromý učitel je kentaur a otec hlavního hrdiny opustil rodinu ne proto, že je prostě opustil, ale protože je to bůh a bratříčkovat se s lidmi má zakázané atd. Cílovou skupinou jsou bezpochyby zamindrákovaní teenageři, ale samotné sledování filmu není vyloženě utrpením (jak tomu bylo u Stmívání); sice Percy trochu nudí, ale dá se to přežít.

plakát

Počátek (2010) 

Skutečně vynikající film áčkové hollywoodské produkce - je to napínavé (i když první půlka se trochu vleče), akorát chytré, takže se v tom nakonec většina lidí zorientuje a má pak ze sebe dobrý pocit a i zpracování a režie je na jedničku. Ono je to vlastně tak dobře udělaný film, že je nakonec jedno, že film je vlastně o ničem podstatném, ne úplně logicky konzistentní a konečně jen pro efekt. Prostě skvělá podívaná, nic víc, nic míň.

plakát

Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010) 

Ani lákavá a vtipná forma nedokáže zakrýt naprostou banálnost (až stupiditu) příběhu. Skutečně, za některé nápady či hlášky by se nestyděli ani borci z Beverly Hills 90210. Sice film jako celek je poměrně vtipný (když tedy odhlédnu od toho, o čem vlastně je) a ani moc nenudí, ale nakonec jsem se stejně nejvíc bavil představou, že Michael Cera je prototypem nového hollywoodského akčního hrdiny - aneb nerdi a lůzři beztak jednou budou vládnout světu:)

plakát

Tucker & Dale vs. Zlo (2010) 

Tento film je pokusem o parodii na teenagerské vyvražďováky, ale u pokusu zůstalo. Tento počin totiž selhává jednak jako komedie (jen několik málo scén si vysloužilo pousmání), ale také jako vyvražďovák, jelikož je celý děj neustále rozmělňován jakoby vtipnými a odlehčenými scénami. Film se táhne a teenageři umírají jeden za druhým a vlastně to ani nikoho nezajímá. Škoda, nápad to nebyl špatný.

plakát

Twilight sága: Zatmění (2010) 

V jakémsi pominutí smyslů jsem se podíval i na tento díl Stmívání a musím říct, že jde překvapivě o výborný film, lépe řečeno výbornou komedii. Celou dobu jsem se neuvěřitelně bavil - dialogy i jednání postav je naprosto neskutečné a předčily všechna moje očekávání (obzvlášť doporučuji scénu ve stanu - myslel jsem, že spadnu ze židle, jak jsem se smál; také scéna na skále je legendární). Takže díky tomuto zážitku přehodnocuji celý svůj pohled na tuto ságu - už podle mě nejde o výblitek, ale o v podstatě geniální filmy, které bych přirovnal snad jen k neméně geniálním počinům Eda Wooda, humor je tu podobný jako v Plan 9 from Outer Space nebo v Bride of the Monster. Jsem přesvědčen, že za takových dvacet let, až se přežene tato estrogenní hysterie, budou tyto filmy často a s oblibou pouštěny na satirických filmových večerech.