Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (75)

plakát

O dívce, která proskočila časem (2006) 

Nemohu jinak. Po shlédnutí mi bylo jen líto, že nemohu dát ještě šestou hvězdičku. Nádherné animace a skvělý příběh, třebaže námětove vystavěn na japonském filmu z osmdesátých let. Už jen ze zvědavosti se musím podívat i na tento hraný film, ikdyž má lehce rozporuplná hodnocení. Na každý pád je tohle to nejlepší, co jsem mohl za poslední dlouhé měsíce shlédnout. Romantika, sci-fi, drama i komedie v dokonalé rovnováze a tak dále. Podívám se na to určitě ještě jednou nebo dvakrát...

plakát

Last Exile (2003) (seriál) 

Pro mě jedno z nejlepších animé, jaké jsem kdy viděl. Příběh se neustále vyvíjí a je velmi líbivě vystavěn. Vztahy postav jsou krásně vykreslené a rozvíjí se tak, že diváka nevyvádí z konceptu. Animace patří rozhodně ke špičce a hudba s ní velmi pěkně ladí. Nebudu dále zlatit zlato. Jsem rád, že jsem tento seriál shlédl.

plakát

Počátek (2010) 

Čekal jsem od tohoto filmu hodně a ještě víc jsem dostal. Strhující atmosféra v akcí protkaném thrileru mě ani jednou nedovolila odtrhnout oči od plátna, což je možná dobře, jelikož jakékoli zaváhání v pozornosti se divákovi šeredně vymstí a ten se poté může ve spleti snů přestat orientovat. Mě se to však nestalo a film je pro mě jasným adeptem na nejlepší snímek roku.

plakát

Kino no tabi: The Beautiful World (2003) (seriál) 

Tohle ovšem ano. Velmi se mi tento fantasy seriál zamlouval. Každá jedna epizoda byla kouzelná a výtvarné zpracování se mi líbilo stejně tak moc. Kino mi svou dětskou roztomilostí, nezůčastněnou suchostí a vražedným instinktem připomínala Kiriku ze série Noir. A Kiriku jsem měl velmi rád. Když jsem slyšel poprvé promluvit Kinin motocykl Hermese, trochu mě to polekalo, ale rychle jsem nad tím mávl rukou a začal jej tolerovat. Proč by přeci nemohla být v kouzelné fantsy, kouzelná fantasy motorka? Ze všech epizod musím vyzdvihnout tu, ve které Kino potká na železniční trati postupně tři zaměstnance drah. Ten díl byl obzválště ironický. Vřele doporučuji.

plakát

Seikai no Senki - Season 1 (2000) (série) 

Pokračování seikai no monshou přineslo v pvní řadě líbivější grafický kabátek, díky němuž už bylo poznat, co se vlastně ve vesmíru a prostorové rovinně odehrává. Musím přiznat, že až v této sérii jsem celý způsob cestování mezi hvězdnými systémi a způsob vesmírných soubojů pochopil. Postavy se vyvíjeli a jsem rád, že se ne jen věkem staly dospělejšími. Lafiel velí své útočné lodi ve válce Abhského impéria se Svobodným lidstvem a Jinto jako zásobovací důstojník jí je podporou v každé situaci. Koukalo se mi na to o hvězdičku lépe jak na první sérii.

plakát

Fullmetal Alchemist: Bratrství (2009) (seriál) 

Restart dříve natočeného animé podle původního manga komiksu. Někde jsem četl, že se Bratrství drží komikosvé předlohy mnohem více, než Hledání kamene mudrců. Sám jsem komiks nikdy nečetl, ale mohu napsat toto: Je jisté, že obě animé se drží stejné linie pouze prvních pár dílů, poté jsou to různé seriály se stejnou základní myšlenkou. Stěžejní rozdíl mezi oběma seriály se nachází v postavě Liry, která je nepostradatelnou v Hledání kamene mudrců, avšak v Bratrství se nevyskytuje. S tím souvisí i vlastně i podstata vzniku homunkulů. Bratrství je oproti předchůdci hnáno neustále dopředu, vyskytuje se zde mnohem méně vaty, je více akčnější a zábavnější i přesto že je jej o plných 13 dílů více. A protože celková kompozice příběhu je lepší než u Hledání kamene mudrců a není zde více hvězdiček k rozdávání, nezbývá mi, než snížit mé původní hodnocení u tohoto seriálu a tedy Bratrsvtí dávám za pět a Kameni mudrců pouhé 4 a to s okamžitou platností.

plakát

Fullmetal Panic! - The Second Raid (2005) (série) 

Živější a akčnější série bez pošlapání obsahu. Jestli jsem dal první řadě pět hvězdiček, tak této rozhodně ubírat nebudu. Vztahy postav se vyvíjejí, tak jak jim divák fandí. Objevují se i nové zajímavé postavy. Z těch namátko postava zcela šíleného záporáka Gatese a tak trochu lesbických a hodně vražedných dvojčat Fan a Lan. Akce je drnější a lépe animovaná. Co závěrem? Seriál jsem zkouknul v podatatě v jednom prázdninovém dni a byl to dobrý den.

plakát

Fullmetal Panic! (2002) (seriál) 

Dobrý vtip, dobrá akce a doré sci-fi. Já jsem se opravdu bavil od první do poslední epizody. Snad bych vytknul příliš šablonovitého hlavního záporáka Gaouru (doufám, že jsem mu moc nepoplet jméno) a poněkud upozaděné téma, kdo vlastně k čertu jsou ti "whispered" a odkud se vzali. To ale nic nemění na tom, že se mi animé líbilo, oblíbil jsem si i postavy a nemůžu jinak než zdvihnout všech pět prstů.

plakát

Kókaku kidótai: Stand Alone Complex - 2nd GIG (2004) (série) 

Rychlejší, akčnější a dle mého i zajímamvější děj GITS:SAC2, je pro mě příjemným překvapením. Sociální problematika uprchlictva na Japonských ostrovech a hrozící státní převrat se pro mě staly dostatečnou potravou, abych tuto řadu zkouknul, takřka na jeden zátah. Většina členů sekce 9 byla oproti předchozí sérii mírně polidštěna v epizodách, věnovaných jednotlivým agentům a já přitom neměl pocit nepříjemné vatáže. Největší charaterový skok jsem zaznamenal u Majora, která snad opravdu kdysi dávno byla i lidskou bytostí. Co se animace týče, byla samosebou kvalitnější, z toho lze ale obvinit jen technologický pokrok. Hudební doprvod se mi zdál méně agresivní a rušivý, než tomu bylo v původním SAC, i když titulní píseň SAC2 byla o třídu níž, než Inner Univers ze SAC. To se ale při kvaltě tohoto songu dalo vlastně čekat.

plakát

Jak vycvičit draka (2010) 

Dobrodružství jako řemen. Dramatická akce, inteligentní humor a draci! Už dlouho jsem neviděl tak dobře zpracovaný animovaný film. Možná i roky. Je skoro až neuvěřitelné, jak se animační technologie neustále a velkou rychlostí posouvají dopředu. Pohybové a mimické zpracování je v Jak vycvičit drak prostě krásné, stejně jako vykreslení živlů.