Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (1 394)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Excelentní vizuální doplněk k Duně - který sám o sobě stejně jako první díl prostě neobsahuje Dunu. Protože kultovní Duna není o ježdění na červech, ale o všem, co se z filmu vyhodilo - o intrikách, politice, politické filosofii, mystice, o polemice o náboženství a vůdcovství. Děj filmové duny je zploštělý na čisté 2D, osekaný o jakékoliv odbočky nebo "komplikace" a jen jde tupě dopředu po nejzákladnější kostře hlavní (a ve filmu jediné) dějové linky. Škoda. Stranou toho to je technicky a řemeslně úžasné dílo - které ale nevím proč zanechává až překvapivě pomíjivý dojem :/ .

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Hezkej skutečně DnD film. Solidní (byť bohužel ne skvělá) heistovka s kvalitním (a přístupným) world-buildingem Forgotten realmsů, značným množstvím z většiny funkčního humoru a tunou DnD fanservice.  Bohužel, část fanservice jsou dobré herní call-backy, které jsou ale spíš na škodě filmu jako celku (na jednu hru v kampani hostující hráč, trik jak nezabít poražené hráčské postavy atp.) a film samotný hraje často až příliš na jistotu (zápletka je série McGuffin získávacích akcí, záporáci jsou vcelku nevýrazný, i když Hugh Grant svojí postavě fakt vdechnul příjemnou anti-sympatii). Pozitivní jsou sympatické postavy, celková funkčnost filmu nezávisle na DnD fanouškovství a fakt, že herce jejich postavy zjevně bavilo hrát. Doufal sem ve 4* s +1* pro DnD fanoušky, bohužel z toho je spíš velmi solidní 3* s +1* pro DnD fanoušky (byť co tak koukám na hodnocení to ostatní vidí jinak nebo za fanovství přihazují i +2*). Ale třeba se ta opatrnost vyplatí a bude to mít mnohem lepší pokračování.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Hegemonie (2023) (epizoda) 

Během tří epizod dokázal SNW něco, co Alien filmy nezvládly nikdy - udělat z Alienů skutečně hrozivě vypadajícího nepřítele. Bohužel, děj samotnej je... vlastně ne moc zajímavá šablonovka, kdy se s tím co je tam zajímavé (Gorni předkládající diplomatické výzvy atp.) vlastně moc neinteraguje.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Ke hvězdám přes překážky (2023) (epizoda) 

Hodně se mi líbí zobrazení ranných dob Federační utopie, kdy ještě není všechno zabroušené a vyleštěné, ale kdy ještě zbývají věci k dořešení a vyrovnání. A sem fakt rád, že se Star trek konečně odvážil napřímo zpochybnit tu stupidní anti-eugenickou agitku, ke který přišel nějakym omylem a která vždycky byla v přímym rozporu se Star trekovou vizí techno-společenského optimismu. A pocestě si ještě kopnout do ještě stupidnější a nemorální Prime directive. Bohužel tomu obecně chybí nějaké silnější poselství (jako např. v TNG: Drumhead), dramaticky to je trochu roztahané a obecně to trpí na syndrom SNW kdy dříve rozehraný motiv je bez většího zužitkování propálený v jedné epizodě.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Mezi pojídači lotosu (2023) (epizoda) 

Po 14 dílech Strange New Worlds konečně aspoň druhý podivný svět :D A vcelku dobrej námět. Bohužel, nějak tomu chybělo silnější zpracování - mnohé scény vyzněli tak nějak nijace a ta lineární forma vyprávění, kdy vlastně od začátku vidím přesně co se tam stalo a děje, tomu za mě nějak moc neseděla. Ale je fajn vidět zase nějakej klasickej námět co prozkoumává nějakou myšlenku, místo klasického "zaměnitelného dramatického dílu".

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Pod pláštěm války (2023) (epizoda) 

To vyobrazení drsnosti Federačně-Klingonské války bylo fakt dobrý a dává to zajímavou hloubku postavám. A polemika o překonávání války a předsudků rozhodně není ve Star treku (TOS/filmy, ale i DS9...) bez precedentů a tenhle díl dál rozšiřuje mozaiku podobných. Jenže celý tý lince s Klingonskym vyslancem nějak chybělo - cokoliv, vlastně. Prostě se objeví a celé to je centrované jen na M'Bengu a Chapel, což chápu o co se tím autoři snažili, ale přijde mi, že to spíš nefunguje a nějaký větší vhled z jeho perspektivy nebo nějaký děj který by nějak předestřel nějaké dilema nebo pochybnosti o něm i stranou nedůvěry válečných veteránů by tomu asi dost přidalo.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Podprostorová rapsodie (2023) (epizoda) 

Já muzikálový změny tempa běžně nenávidim a naprosto chápu pokud tomu někdo vpálí 1* - nicméně tady si mě to nějak něčim získalo, nejspíš tim že ten muzikál zapracovali přímo dovnitř fikce a postavy tam s ním můžou uvědomněle interagovat? Plus samozřejmě fakt že ta muzikálová interakce tady fakt podtrhla vhled do několika postav a jejich vztahů a pocitů.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Přerušený kruh (2023) (epizoda) 

Námět je dobrej, Pelia je (mi) symatická (i když chápu pokud někoho irituje), drží to pohromadě - ale ta linka na planetě je taková divně uspěchaná až poslepovaná a místy to je takové lehce nedotažené nebo nevytěžené: důvod k celému dobrodružství u takhle "nové" posádky je slabý (postavám se kterýma sem strávil 10 dílů prostě nežeru takovou implicitní důvěru a oddanost jako postavám z TOS po třech dlouhejch sériích a čtyřech filmech), některé aspekty neprozkoumané (kapitán a první důstojník jsou pryč, nikdo je moc funkčně nepostrádá...) Váhal bych mezi 3 a 4*, ale je to vlastně takový "normální díl" který když byste přeskočili tak sice přijdete o dobrej díl, ale o nic zásadního.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Série 2 (2023) (série) 

Objevilo se trošku víc slabších dílů. Ubylo těch fakt dobrých. Celkově to je pořád silnej seriál, ale s opadnutým nadšením z návratu skutečného star treku už to na 5* prostě nemá. Snaha napříč díly glorifikovat Uhuru a kvůli divácké oblíbenosti z ní udělat nějakou super-postavu, kterou ale v TOS nikdy nebyla, je dost na křeč.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Šarády (2023) (epizoda) 

Zaprvé to bylo od Spoka protivně parodicky přehrávaný (asi chyba režiséra spíš než herce). Zadruhé ta zápletka ani nedává kanonicky smysl a SNW tady hřeší na chybný stereotyp na úkor vlastního lore - vulkánské emoce jsou ty silnější, proto je vulkánci potlačují - proměna na člověka by pro Spoka měla bejt naopak chill zážitek, žádnej freak-out. A zatřetí zásnubní rituály asi cool, ale křečovitě násilný drama neni funkční, ale otravný. Dal bych tomu 1*, ale Chapel linka byla v pohodě a MZáci byli zajímavý - a projednou taky trochu "strange".