Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Akční

Biografie (15)

Bill Plympton (režisér / herec / scenárista)

05.04.2007

Jeho osobitou animaci není těžké rozpoznat. Těžší je na některý z jeho filmů zapomenout. Jsou odvážné, jsou provokativní a většinou proklatě vtipné, ale nejsou pro všechny. Pokud jste některý z Plymptonových filmů viděli a znechuceně nezastavili po dvou minutách, mohlo by vás zajímat, jak klikatá byla cesta tohoto chlapíka k… (více)

Ellen Pompeo (herečka / producentka / režisérka)

17.02.2007

Jsou hvězdy, jejichž svit je oslepující, jimi ztvárněné role nezapomenutelné a jejich sláva nehasnoucí. A pak jsou hvězdy mnohem menší svítivosti, hvězdy jednoho filmu či seriálu, která vás však mnohdy dokážou zaujmout více než ti, kolem nichž je děláno tolik rozruchu. K jedním z nich patří herečka s úsměvem, který je těžké… (více)

Emily Deschanel (herečka / producentka / režisérka)

25.08.2007

Prorazila o několik let později než její mladší sestra Zooey, navíc díky televiznímu seriálu, neznamená to však, že by byla méně talentovanou herečkou. Prostě jenom neměla to štěstí. Štěstí měli její rodiče, když 11. října 1976 jako Emily Erin Deschanel přišla na svět. Díky výhodně situovanému místu narození (Los Angelse),… (více)

Eva Green (herečka)

15.03.2007

Paříž, 5. července 1980, na svět přichází dcera Waltera Greena, švédského zubaře a skvělé herečky a také spisovatelky dětských knížek Marlène Jobertové: Eva Gaëlle Greenová. Oba rodiče si přitom také zahráli ve filmu, jejich dceru nicméně první filmová role čeká až za třiadvacet let. Do té doby bude muset podstoupit mnoho… (více)

Howard Hawks (scenárista / režisér / producent)

19.01.2007

Málokterý režisér by se mohl pochlubit žánrově natolik pestrou filmografií jako Howard Hawks. Hned úvodem bych si proto dovolil trochu vychvalování, kterého by se každá solidnější biografie měla vyvarovat: ČERVENÁ ŘEKA (1948) a RIO BRAVO (1959) se řadí k těm pěti šesti nejlepším americkým westernům, LEOPARDÍ ŽENA (1938) a JEHO… (více)

Humphrey Bogart (herec)

19.04.2007

„Nejste hvězdou, dokud neumí vaše jméno vyhláskovat v Karáčí.“Od první chvíle, kdy zkusil štěstí s herectvím byl Humphrey Bogart plně oddán umění. Během více než 80 filmových rolí za svou kariéru se mu ani jednou nestalo, že by na natáčení přišel pozdě nebo že by zapomněl svůj text. Měl velký respekt k hercům, jež si vážili… (více)

Jaime Murray (herečka)

01.01.2005

Někteří lidé se s talentem narodili. Ačkoliv nebyla prokázána dědičnost výjimečných hereckých schopností, není snad příliš opovážlivé předpokládat, že potomek herce má výrazně větší šanci zazářit na rozsáhlém hereckém poli. Při letmém pohledu na jméno otce Jaime Murray můžete nabýt dojmu, že ta holka to musela mít sakra… (více)

John Huston (režisér / herec / scenárista)

12.02.2007

Filmový režisér, scénárista, producent, dokumentarista, herec, vášnivý boxer, malíř, čtenář – tím vším byl John Huston, vždy skutečný muž činu. Vedle Johna Forda a Howarda Hawkse patřil k nejvýznamnějším vypravěčům amerického filmu. John Huston měl solidní filmový základ, jeho otec Walter byl úspěšným divadelním i filmovým… (více)

Judd Apatow (producent / scenárista / režisér)

04.04.2008

Apatow, čtyřicetiletý, šťastně ženatý otec dvou dětí, nemůže být v souladu se zákony přírody panicem, přesto to byl právě čtyřicetiletý panic, jimž v roce 2005 prorazil jako režisér na poli celovečerních filmů. Jeho hollywoodská kariéra však začala o několik let dříve. Pro lepší povědomí o vlivech, které ho během ní ovlivňovaly… (více)

Natalie Wood (herečka)

25.08.2007

Natalya Nikolaevna Zakharenko se narodila 20. června 1938 v San Francisku. Její rodiče byli anglicky stěží hovořící ruští emigranti. Po příjezdu do států změnili rodinné příjmení na Grundin a samotná Natalya dostala jméno Natasha (pro pořádek nadále uvádím jenom Natalie). Ke své první filmové roli se Natalie přibatolila čirou… (více)

Parker Posey (herečka / scenáristka)

26.02.2007

Parker Poseyová není příliš často zmiňovaným jménem, do širšího diváckého povědomí se tato americká herečka dostala teprve díky roli společnice Lexe Luthora v novém Supermanovi. Není to však žádná vycházející hvězda, má za sebou již více než 50 filmových rolí, pouze se nikdy nedokázala prosadit natolik jako její slavnější… (více)

Paul Thomas Anderson (režisér / scenárista / producent)

01.01.2005

„Většina lidí mi říká PT nebo PTA, PTA častěji. Prostě se mi líbí, jak to zní.“Většina režisérů musí natočit velkou spoustu filmů, aby na sebe upoutali pozornost diváků i kritiků, ne tak Paul Thomas Anderson (dále jen PTA). Ke slávě a uznání mu stačily filmy tři. Kde se zjevil, tu se zjevil, dvouapůlhodinové drama z… (více)

Radha Mitchell (herečka / režisérka)

02.05.2007

Čím to, že na všechno australské je radost pohledět? Ať je to klokan s jeho roztomile přiblblým výrazem, ať je to opera v Sydney, ať je to malebná australská krajina, ať to jsou zdejší (ač zpravidla již ne zde hrající) herečky jako Nicole Kidman, Cate Blanchett, Rose Byrne, Miranda Otto Radha Mitchell. Právě posledně jmenovanou… (více)

Téa Leoni (herečka / producentka)

15.06.2007

Při pohledu na ni by mnohý anglicky hovořící jedinec vykřikl „Goddess!“ a vůbec by nebyl daleko od pravdy, její jméno – Téa – lze z čínštiny opravdu překládat jako „goddess“, tedy „bohyně“. Existuje však mnohem více informací, které o této americké herečce pravděpodobně neznáte, pojďme si proto přiblížit alespoň ty základní:… (více)

Zooey Deschanel (herečka / režisérka)

11.07.2007

Modré oči, tmavě hnědé vlasy a jméno, které umí málokdo správně vyslovit, jsou typické pro tuto mladou americkou herečku. Její rodiče mají rovněž zkušenosti s filmem – otec Caleb je kameraman, matka Mary Jo herečka. Při vymýšlení jména pro svou druhou dceru (ta první, Emily, je rovněž talentovanou herečkou) však sáhli po… (více)

Reklama