Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Akční

Obsahy (34)

Flakes

Flakes (2007)

Neal Down (Aaron Stanford) pracuje jako manažer v cereálním baru (můžete si vybrat klasické corn-flakesy nebo něco stylovějšího, pročež vám budou naservírovány v misce zalité mlékem). Neal Down je však také nadějným muzikantem, který se pořád jaksi nemá k vydání své první desky. K inventuře jeho životních priorit ho přiměje až kompilace dvou faktorů – konkurenčního cereálního baru a extravagantní šatstvo jako na běžícím páse měnící přítelkyně Miss Pussy Katz (Zooey Deschanel). Kapitalismu, láska a umění - to jsou hlavní témata této lehce bizarní romantické komedie.

Nazi Pop Twins

Nazi Pop Twins (2007) (TV film)

Prussian Blue je kalifornské hudební duo, hrající dle vlastních slov „bílý nacionalistický folk“. Tvoří jej dvojvaječná dvojčata Lynx a Lamb Gaedovy. James Quinn, filmař z Velké Británie, se rozhodl zjistit, jestli tyto dvě nevinné teenagerské tváře skutečně věří tomu, o čem ve většině svých písní zpívají. Materiál pořízený s několika přestávkami v průběhu jednoho roku mimo jiné ukazuje, že obě dívky byly do svých rolí hrdých bělošek vmanipulovány matkou April, oddaně hlásající nadřazenost bílé rasy. April navíc postupně zjišťuje, že Quinn není nakloněn její zvrácené ideologii a rozhodně nehodlá její neonacistické počínání vykreslit v dobrém světle, z čehož plynou průběžně stupňované konflikty. Dokument byl poprvé odvysílán 19.7.2007 na britském Channel 4.

Osudové selhání

Osudové selhání (2007)

18. května 2001 byl zadržen Rober Hanssen, americký agent tajných služeb specializující se na IT zabezpečení, později obviněný z patnáctiletého donášení ruským špiónům. Šlo o největší informační průlom v dějinách USA. Osudové selhání se vrací do doby dva měsíce před zadržením a vypráví příběh mladého agenta FBI Erica O'Neilla, který je pověřen „dozorem“ nad svým nadřízeným – Robertem Hanssenem. O'Neill má zprvu jeho aktivity sledovat pro podezření ze sexuální deviace, avšak zjistí, že Hanssen je oddaně věřícím katolíkem, věrným manželem a dokonce k němu začne s úctou vzhlížet, coby k „prototypu“ vzorného amerického občana. Jeho prozření po zjištění pravdy není příjemné a najednou musí kromě manželské krize řešit také dilema, jak nezklamat svého dobrého přítele a zároveň poctivě plnit své pracovní povinnosti...

Smrt s lidskou tváří

Smrt s lidskou tváří (2007)

Polský dokument z cyklu HBO Bez cenzury se zaměřuje na životy a práci několika zaměstnanců polského pohřebního ústavu a ostravského krematoria.

Cesta

Cesta (2006)

Čínský venkov, šedesátá léta minulého století: Li (Jingchu Zhang) je mladá kontrolorka jízdenek, která nejradostnější okamžiky svého života doposud spojovala s dálkovým autobusem, v němž během poklidně ubíhajících cest krásnou krajinou tráví většinu dne. Její kouzelný úsměv dokáže zaručeně zvednout náladu řidiči, panu Cui (Wei Fan), i pravidelným cestujícím, k nimž se jednoho dne přidá šanghajský lékař Liu (Yuan Nie), v němž Li najde zalíbení. Jejich krátké, ale intenzivní milostné vzplanutí, se ukáže být společensky nepřijatelným. Jak dlouho bude trvat nedobrovolné odloučení? Film režiséra Jiarui Zhanga získal tři hlavní ceny na singapurském Asian First Film Festivalu.

Kámoš

Kámoš (2006)

Letargie čerstvě dostudovaného matematika Karla (Daniel Brühl) je hlavním důvodem, proč ho jeho zaměstnavatel přesune z pohodlné kanceláře do hlučné garáže. Jak dlouho vydrží mladík mlčky a za minimální mzdu převážet luxusní automobily? Impulsem k nějaké aktivitě by pro něj mohlo být setkání s Hansem (Jürgen Vogel), spontánním požitkářem, věčným optimistou. Vzdor diametrálně odlišným povahám se z nich stanou kámoši. Jejich nezávazné blbnutí a odvážné jízdy spícím Berlínem začnou ztrácet své kouzlo, když se mezi ně vklíní Hansova dívka Stella (Sabine Timoteo).

Dalkomhan insaeng

Dalkomhan insaeng (2005)

Mafiánský boss Kang (Yeong-cheol Kim) ví, že se na svého „řešitele problémů“ Sun-wooa (Byung-hun Lee) může spolehnout ve všech ohledech. Proto ho pověřuje dohledem nad svou mladou přítelkyní Hee-soo (Min-a Shin), kterou podezřívá z nevěry. Příkaz zní jasně: načapá-li Sun-woo dívku s milencem, má oba na místě zabít. Dokázal by však zabít někoho, v kom nachází zalíbení, někoho, kdo jej nutí přehodnotit svůj dosavadní život? Loajalita vs. skomírající víra v určité morální zásady. Jak se Sun-woo rozhodne? A jaké bude mít jeho rozhodnutí následky? Skrývají se odpovědi v jednom z buddhistických mouder, jimiž je film sevřen? Je na vás, abyste to zjistili.

Denša otoko

Denša otoko (2005)

Densha otoko je internetová přezdívka jednoho nesmělého tokijského mladíka (Takayuki Yamada). Nesmělého do té míry, že za dvaadvacet dosavadních let svého života nechodil ani s jednou dívkou. Svůj volný čas dělí mezi nakupování postaviček z anime komiksů a chatování po internetu, který zajišťuje jeho jedinou komunikaci s jinými osobami. Když jednoho dne při jízdě metrem víceméně nechtěně pomůže pohledné mladé dívce (Miki Nakatani), obtěžované dotírajícím násoskou, ještě netuší, jakým způsobem to změní jeho život. Následuje první schůzka, pak další a další a z roztěkaného chlapce se řadou nejistých kroků pomalu, ale jistě stává zodpovědný dospělý muž. Za vydatné pomoci svých anonymních internetových přátel postupně poznává, co je to vlastně ta láska a jak na ni.

Su-ki-da

Su-ki-da (2005)

On a ona. Dívka a chlapec. Yu (Aoi Miyazaki) a Yosuke (Eita). Dva nedospělí lidé, kteří proti samotě bojují společným sezením a… mlčením. Yosuke hraje na kytaru. Hraje často, hraje rád a hraje neustále tu samou melodii. Věří v budoucnost svého hraní, nic jiného jej ani nezajímá. Nezajímá jej ani dívka, která vedle něho sedává, která jej pravděpodobně miluje, jejíž lásku však neopětuje. Yo bylo sedmnáct let, když Yosukeho prvně políbila, dlouhých sedmnáct let pak trvalo, než se jim naskytla možnost polibku druhého, tentokrát snad již oboustranného. Jenže – využijí ji? Su-ki-da je jednoduchým filmem o složitém vztahu dvou lidí. Dvě jsou rovněž části, z nichž je tvořen. První, plná záběrů na plynoucí mraky a s neustále se opakující melodií. Druhá, spíše posmutnělá, plná zklamání ze života, přesto nesoucí poselství plné štěstí a naděje.

Ghost in the Shell 2: Innocence

Ghost in the Shell 2: Innocence (2004)

Inteligentní cyber-policajti, zabijáčtí sexuální roboti, mnohovrstevnatá zápletka, filozofující dialogy a nekompromisní akce - to je druhý díl kultovního anime Mamoru Oshiiho GHOST IN THE SHELL. Tentokrát se detektiv Batou musí krom vlastních existenciálních problémů vypořádat s ilegální společností, která programuje sexboty vraždící své majitele. Ale nic není zdaleka tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Obdivuhodný boxer

Obdivuhodný boxer (2003)

Parinya Charoenphol je jednou z nejpozoruhodnějších postav asijského sportu. Neproslavil se pouze svými činy vně boxerského ringu, ale také rozhodnutím nechat si operativně změnit pohlaví. Obdivuhodný boxer sleduje jeho život od prvotní fascinace silně nalíčenými herci a neohroženými bijci až po ty nejtěžší zápasy nejen s protivníky, ale i se sebou samým.

Wild Man Blues

Wild Man Blues (1997)

Bouřlivý rozvod Woodyho Allena s Miou Farrow provázel v devadesátém druhém roce velký zájem bulváru, který se na oblíbeného scénáristu/herce/režiséra/klarinetistu/komika snažil vyšťárat kdejakou špatnost. Aby prokázal normálnost svou i svého nového vztahu, svolil Allen, jenž si své soukromí jinak pečlivě střeží, aby jej v roce 1996 během několikaměsíčního evropského turné (s jeho New Orleans jazz bandem) natáčela dokumentaristka Barbara Kopple. Na cestě ho provázela sestra Letty a budoucí manželka Soon-Yi Previn. Film představuje Allena především jako talentovaného hudebníka, ale kamera je přítomná rovněž obyčejným všednodenním situacím, na kterých můžete posoudit, nakolik autobiografické jeho filmy vlastně jsou.

Čekání na Guffmana

Čekání na Guffmana (1996)

Městečko Blaine v Missouri je na svou minulost, zahrnující mimo jiné první zaznamenanou návštěvu UFO, patřičně hrdé. K příležitosti stopadesátého výročí napsal lokální umělec Corky St. Clair (Christopher Guest) divadelní muzikál. S vypětím všeho úsilí i trpělivosti dal dohromady hlouček viditelně amatérských herců i potřebný finanční obnos a začal se zkouškami. Doufaje v příznivé hodnocení a následné uvedení jeho výtvoru na Broadwayi, pozve Corky na premiéru respektovaného newyorského kritika Guffmana. Premiéra se blíží, klíčová otázka je nabíledni: "Přijde?"

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell (1995)

Píše se rok 2029, kvůli neustále narůstajícím problémům s hackery byl zřízen zvláštní útvar Sekce 9. Hlavním cílem jejich aktivit je aktuálně hacker známý jako "Pán loutek", nabourávající se do kybernetických mozků významných osobností i obyčejných lidí. Agent Batou a jeho partnerka Motoko Kusanagi, která disponuje stoprocentně kybernetickým tělem, se pouštějí do napínavého lovu, na jehož konci již nic nebude tak jednoznačné jako dříve.

Nepijte vodu

Nepijte vodu (1994) (TV film)

Roku 1961, kdy je studená válka nejžhavější a vzájemné popichování Spojených států amerických a Sovětského svazu hrozí co chvíli přerůst v atomovou katastrofu, se kvůli jistému nedorozumění ocitá americká rodinka Hollanderů (Woody Allen, Julie Kavner, Mayim Bialik) v nepříliš přívětivé turistické destinaci. Na východní straně železné opony, uprostřed blíže nespecifikovaného nepřátelského území, kde jediný spásný bod představuje americká ambasáda. Přítomnost tří povětšinou hlučných, brzy navíc politicky zneužitelných osob urychlí šedivění vlasů mladého ambasadora Axela Mageeho (Michael J. Fox), avšak potěší kněze-eskamotéra (Dom DeLuise), který zde tahá králíky z klobouku již šest let. Pro Hollanderovy je nemyslitelné, aby si neplánovaný pobyt prodloužili stejným způsobem, začíná se proto rodit důmyslný (no, nakonec možná ne až tak důmyslný) plán útěku do končin nesužovaných rudým terorem. Woody Allen napsal divadelní hru Don’t Drink The Water pod vlivem společenského ovzduší již v 60. letech (premiéru měla 17. listopadu 1966) a k jejímu prvnímu zfilmování došlo roku 1969. S filmem Howarda Morrise nebyl Allen vůbec spokojený, na svou vlastní verzi si nicméně vyhradil čas až o šestadvacet let později.

Lůza

Lůza (1991)

Glasgowčan Steve (Robert Carlyle) si našel práci v Londýně - společně s nesourodou skupinou dělníků má za úkol zlikvidovat starou nemocnici a uvolnit tak místo luxusním bytům. Náhodou, která se po nějaké době ukáže nebýt až tak šťastnou, potká nezaměstnanou zpěvačku Susan (Emer McCourt). Společně se protloukají životem a třebaže většinu z toho mála vydělaných peněz utratí za nuzné živobytí, nepřestávají snít o šťastnější budoucnosti. Hořká komedie zaměřená na sociální problémy britské dělnické třídy v období „tchatcherismu“ vznikla podle scénáře Billa Jesse, který sám pracoval na stavbě.

Jednej správně

Jednej správně (1989)

Děj se točí okolo roznašeče pizzy Mookieho (Spike Lee), který si v převážně černošské čtvrti paradoxně našel práci u Italoameričana Sala (Danny Aiello). Celkem poklidný průběh všedních letních dní plný pohodové muziky a nezávazného klábosení začne zprvu sotva postřehnutelně, postupně však stále patrněji, narušovat jeden ze Salových synků - rasistický Pino (John Turturo). Vše neodvratně směřuje k nepříjemnému střetu dvou odlišných kultur.

Na prahu temnot

Na prahu temnot (1987)

Poklidný život Caleba Coltona (Adrian Pasdar) z jednoho malého oklahomského městečka nabere nečekané obrátky, když potká pohlednou dívku Mae (Jenny Wright). Jejich prazvláštní romantický vztah začíná kousnutím do krku a pokračuje pro Caleba nepříjemným zjištěním, že se právě stal členem nepočetné komunity nočních tvorů, upírů, vedených veteránem Jessem (Lance Henriksen). Pro Caleba nyní nastává obtížné dilema: strávit budoucnost po boku Mae (kterou, ač saje krev, miluje) a přijmout pravidla její upíří „rodiny“, anebo se vrátit k rodině vlastní, k otci a malé sestře, a riskovat tím život svůj i jejich? Přestože odmítá svou lačnost po krvi ukojovat na úkor životů nevinných lidí, uvědomuje si, že nemůže hladovět věčně. Existuje z této zoufalé situace nějaké jiné východisko než smrt, případně trvalé členství v Jesseho bezohledné smečce? Tato v jistých kruzích kultovní upířina nebývalého žánrového rozpětí proslula mimo jiné tím, že v ní jedinkrát nezazní slovo „upír“ a dodnes je považována za jeden z nejpozoruhodnějších snímků Kathryn Bigelow.

Hraje skupina Spinal Tap

Hraje skupina Spinal Tap (1984)

Filmař Marty DiBergi se rozhodl natočit dokument o "nejhlasitější rockové skupině světa" Spinal Tap. Prostřednictvím přímých rozhovorů s jednotlivými členy kapely, pohledů do zákulisí i záběry z koncertů samotných se před našima očima postupně skládá mozaika komplikovaných lidských vztahů, které během natáčení projdou zásadním vývojem. Zvlášť co se týče přátelství mezi vokalistou Davidem St. Hubbinsem, jeho dívkou Jeanie a kytaristou Nigelem Trufnelem. V tomto dokumentu (nebo, chcete-li rockumentu) nechybí vtip, silné emoce a hlavně skvělá muzika skupiny Spinal Tap. A mimochodem, celé je to mystifikace.

Na černé listině

Na černé listině (1976)

Pomáhát přátelům je fajn, ale občas vám to může způsobit nepěkné potíže. O tom se přesvědčí Howard Prince (Woody Allen) v příběhu z Ameriky počátku 50. let, kdy bylo v rámci McCarthyho nesmyslného "honu na čarodějnice" připraveno o práci mnoho talentovaných osob, které se provinily pouze svým lehce levicovým smýšlením. Howarda osloví jeho přítel - televizní scénárista, který byl čerstvě přidán na tzv. černou listinu - s prosbou o zveřejňování svých scénářů pod Howardovým jménem. Co se zprvu jeví jako oboustranně výhodná dohoda, začne brzy zajímat výbor pro neamerickou činnost, úporně hledající další potenciální oběť.

Reklama