Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Western
  • Dobrodružný

Recenze (577)

plakát

Wolf Hall (2015) (seriál) 

Filmové zpracování TV témat vždy hodnotím podle toho, jak brzo mne tvůrci dokáží přenést do doby o které vypráví. U tohoto TV seriálu dávám nejvyšší hodnocení a to proto, že se to tvůrcům povedlo hned v prvním dílu a tendence není klesající. Vynikající režie, kamera, herecké výkony. Kdysi tyto konverzační historické série ČT také uměla, kdysi, to už je ale hodně dávno to se ještě psala jako ČST. Dnes je to tristní. Chybí Daněk a podobní tvůrci. Samozřejmě, že tato forma není pro milovníky nejrůznějších akčních pokleslých žánrů typu fantasi, nemající se skutečnou historií nic společného. Ti ať to ani nezkouší ať nemusí především o sobě vypovídat jako jakýsi nick mamrman.

plakát

Muž proti muži (1967) 

Vedle velmi špatné volby Laweho, kterému jsem nevěřil ani úsměv a připomínal mi spíše Limonádového Joe se jedná o vykradení nebo inspiraci(?) několika westernů Sedmi statečnými počínaje a Rio Bravem konče. Pohromadě to udržuje mistr Morricone a charismatický Lee Van Cleef.

plakát

Skrytá identita (2006) 

Pro mne tak na jedno podívání. Navíc dle mého názoru bylo špatnou volbou postavit vedle sebe DiCapria a Damona. Mě připadají typově zaměnitelní a trvalo mi hodně dlouho, než jsem je ve filmu rozeznával, takže ta skrytá identita byla dokonalá i pro diváka..

plakát

Sňatky z rozumu - Epizoda 1 (1968) (epizoda) 

Vynikajícím způsobem převedené literární dílo to TV cyklu. Inu byla to doba velkých herců na jejichž skvělých výkonech především ten úspěch stojí. Potom samozřejmě také na panu Zelenkovi, který si spolu s režisérem Filipem nemysleli, že jsou lepší než pan Neff a přistoupili k převedení jeho předlohy na obrazovku s velkou pokorou, takže se tento přepis stal nadčasovým a můžete jej vidět klidně i několikrát, tak jako já, kdy si jej po nějakém čase dám určitě znovu.

plakát

Valmont (1989) 

Mě osobně více vyhovuje toto Formanovo pojetí oproti Nebezpečným známostem od Frease. Přijde mi svižnější nápaditější ve zpracování a také výběr herců pro hlavní postavy mi více sedí. Škoda, že Forman přichází se svým Valmontem pouze rok po uvedení Nebezpečných známostí nominovaných na 7 Oscarů s třemi obdrženými. Takže téma bylo vyčerpáno.

plakát

Paní Bovaryová (2014) 

Ach jo, zase jeden pokus natočit skvělé literární dílo s přístupem jsem lepší než autor a udělám to tedy podle sebe. Na prznění klasiky by měl existovat nějaký §, protože klasici se už bránit většinou nemohou, ledaže by tak chodili tyhle prznitele svých děl strašit. Je mi jasné, že film má jinou řeč vyprávění než román, ale máme tady mnoho příkladů - má-li režisér pokoru před literárním dílem - že filmový přepis může dopadnou výborně. Sophie Barthes k těm pokorným tvůrcům evidentně nepatří. Vytrhala tak věci ze slavného díla z kontextu a takto zmrzačené dílo špatně ilustrovala. To pak nemohou zachránit ani dobří herci či výborné kostýmy a slušná hudba.

plakát

Prvotní strach (1996) 

Od tohoto filmu jsem začal sledovat Edwarda Nortona - vynikající výkon, že Gere měl co dělat, aby mu stačil. Kdypak asi dosáhne Norton na Oscara?

plakát

Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983) 

Viděno znovu asi po dvaceti letech se zjištěním, že mě to nebavilo stejně jako tehdy, ale spíš ještě o něco míň. Ve filmu totálně přehrávají všichni role zajíčků jsou zoufale nepřesvědčivé, Suchařípa mě svojí karikaturou seladona přímo otravoval. K Chytilové jsem měl vždy ambivalentní vztah. Pokud nejste žena feministka nenávidějící muže, pak o nic nepřijdete, když tenhle film neuvidíte. V roce 2000 získala Věra Chytilová na MFF v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Akorát, že ta světová kinematografie si toho jejího mimořádného přínosu nějak moc nevšimla. Tedy krom neproměněné nominace na Velkou cenu festivalu v Cannes v r. 1970 za film Ovoce stromů rajských jíme a stejně tak neproměněné nominace na Berlínského Zlatého medvěda za film Vlčí bouda v r. 1987.

plakát

Jan Žižka (1955) 

Vávra prostě uměl natočit historický velkofilm a Štěpánek byl v roli Žižky nepřekonatelný i když Alšovsky zidealizovaný. Jen kdyby z toho nečišela jak sláma z bot ta komunistická ideologie, která zneužila kde co i to husitství.

plakát

Ducháček to zařídí (1938) 

Říkám si, kolik diváků a generací už Ducháčka vidělo od premiéry v roce 1938? A stále znovu baví a bude bavit další generace, tenhle nestárnoucí geniální komik. Především na Burianovi komedie stojí. Zkuste si je představit bez něj - nejde to, že!