Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (204)

plakát

96 hodin: Zúčtování (2014) 

Jednička je naprosto excelentní film, který patří mezi mé nejoblíbenější a rád se na něj znovu podívám. Proto nedokážu pochopit, jak se série mohla takto zvrtnout. Již druhé pokračování bylo tragické, ale zoufalá trojka tomu všemu nasazuje korunu. S původním "Taken" to má společné již jen postavy. Děj, akce, napětí, to vše už nesahá jedničce ani po kotníky a stává se z toho hodně zoufalé a slabé "béčko". Scénář nudný a naprosto předvídatelný, režisér hodně slabý - za ten jeho střih by ho měl někdo taky "Taken". Akorát bych neposílal žádného Neesona na záchranu, jen ať si ho Albánci a podobná verbež nadobro nechá, všem fandům akce se uleví. Tato série tak pro mě vlastně jedničkou začíná a končí, protože samostatně funguje nejlépe a neničí mu pověst jeho zpackaná pokračování. Dvojka s trojkou rozhodně za opakované shlédnutí prostě nestojí. Vlastně nestojí ani za to první shlédnutí, ale čas už nevrátíme.

plakát

Bláznivá dovolená v Las Vegas (1997) 

Laciné, a především velmi zbytečné pokračování jinak skvělé série Vacation. Místo výbuchů smíchů z předchozích dílů mě po celý film provázel trpký pocit, že tento díl už vůbec neměl vzniknout. Nudné, nezáživné pokračování parazitující pouze na úspěchu svých předchůdců. Jako samostatný jedinec by se stěží dostal nad 50%. Za mě velké, velké zklamání.

plakát

Mars útočí! (1996) 

Společně s Gremliny zásadní film mého dětství. Pamatuji se, jak jsem po Gremlinech a právě Mars attack, nemohl několik noc strachem spát a očekával jsem, kdy si pro mě ty mimozemský vraždící potvory přijdou. :) Pohledem současnosti už ale silně podprůměrné a po většinu filmu velmi nezábavné. Z úcty ke kultu mého dětství dávám 2*, ale moc pozitiv už v tom neshledávám.

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

Dexter je pro mě jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší, a nejoriginálnější seriál nového milénia. Úvod celého seriálu byl sice poněkud vlažnější, takže možná mohl pár netrpělivců odlákat, ale dnes ho již předchází taková pověst, že se to asi stát nemůže. Jednotlivé série se sice pomaleji rozjíždějí, o to ale lépe gradují. Závěrečný tah na branku sérií je neskutečný, a závěrečné díly tak chcete vidět za každou cenu co nejdříve. Rád bych řekl, že seriál zrál jako víno, ale to bych velmi poškodil první série. Ty jsou totiž již brilantní a dostáváte tak to nejlepší již od samého počátku. 1. - 5. série jsou skutečně vrchol seriálové dramatické tvorby, a co je ještě vzácnější, každá jedna série je originální, zaměřujíc se pokaždé na trochu jinou část života jednoho psychopata. 6. série je trošku (ale opravdu jen o malou trošku) horší než předchozí, mírně kopírujíc 5. sérii, s nevyhnutelným směřováním k tomu, čemu se v předchozí sérii hodila na konci zpátečka - velké odhalení. 7. série je opět bravurní, a mění celého Dextera na jiný level, než jak jsme ho poznali na začátku. Jen ten konec, ach, toho je škoda. Pakliže jsem na začátku použil příměr o zraní vína, označil bych závěrečnou 8. sérii jako již bohužel trochu přezrálé víno. Najednou se nám opakují Dexterovi chyby, ze kterých se již dávno poučil, a tak nějak nechtíc se vracíme do již překonaných fází Dexterova vývoje. Místo grandiózního finále, kam se celou dobu směřovalo, přichází trošku WTF moment. Fenomén Dexter by si zasloužil hodnotnější zakončení, v které jsem doufal celou osmou sérii. Ne, že by finále bylo vyloženě špatné, ale tak nějak jsme dostali něco jiného, než kam jsme předchozích 7 let směřovali. Dexter je ale jedinečný a dlouho jím zůstane, jeho 5 hvězdiček je skutečně oprávněných a v rámci konkurence skutečně poctivě vydobytých.

plakát

Mládeži nepřístupno (2013) 

Těžko lze film hodnotit tak nějak sumarizovaně, protože povídky spolu absolutně nesouvisí, dějová kostra, která by je nějak pojila, vlastně ani neexistuje. Je to spíš jen sled méně či více (a spíše více) úchylných povídek. První cca polovina je jednoznačně lepší, povídky mají vlastně i určitý podtext, když se nad nimi pořádně zamyslíte. Ve druhé polovině však už dochází nápady a stává se z toho spíše změť nechutnosti, která už není ani vtipná, ani originální. Za ty první 4 bych dal klidně maximum, protože jsem se u nich skutečně jistým zvráceným způsobem bavil, ale druhá část to hodně sráží do průměru.

plakát

Hlava-22 (1970) 

Hellerova Hlava XXII je geniální kniha, která jde jen velmi těžko přenést na plátno, aby vyzněla stejně. A bohužel se to také moc nepodařilo. Zatímco přeskakování z jednotlivých postav a postupné navazování děje z různých úhlů činí knihu právě tak skvělou, jak je, zde toto vyloženě nefunguje. Pro diváka neznalého knihy musí film působit chaoticky, plno scén neúplně, a celkově disharmonicky. Tenhle film bych bral, jak už tu bylo zmíněno, spíše jako bonus pro fanoušky knihy, kdy se oblíbené kapitoly převedou na plátno jako soubor krátkých scének. Pokud jste knihu nečetli, určitě si ji přečtěte jako první, a až pak se vrhněte na film. Film bez knihy jako samostatný celek prostě nefunguje.

plakát

Podfukáři (2013) 

Pakliže přistoupíte na pravidla filmu, je velmi vysoká pravděpodobnost, že si ho užijete. Nicméně mě osobně se to nepodařilo, nějak jsem se nedokázal vmísit do hry, kterou s námi tvůrci hráli. Pointa není úplně špatná, ale přeci jen jsem čekal bombastičtější závěr. I přesto film rozhodně neurazí, celkově se nejedná o špatný počin.

plakát

Battlestar Galactica (2003) (TV film) 

Kdyby BSG neměla takovou pověst, velmi bych váhal, zda-li po takovém pilotním filmu seriálu dát šanci a sledovat ho i nadále. Pro mě silně průměrné ve všech směrech. Ale kvůli tomu, že je BSG dnes již kultem ve Sci-Fi žánru, jsem velmi zvědav na již standartní, první sérii seriálu, a budu očekávat, jakou eventuální nálož si pro nás připraví.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

Celé to působí tak nějak...no, nijak. Ani ne 24 hodin po filmu si již jen matně vybavuji detaily, takže o nějakém vtažení do filmu nemůže být řeč. Nenadchne, ale ani neurazí. Čekal jsem však Thora mnohem epičtějšího.