Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (117)

plakát

Opravdová kuráž (2010) 

Velmi nudný scénář, vleče se to jako zpomalená želva. Podle traileru jsem čekala něco akčnějšího a dramatičtějšího. Nepřišlo nic z toho, protože skoro dvě hodiny se film nezabývá ničím jiným, než zkrácením akčních scén kvůli důrazu na drama, a právě kvůli tomu drama potom připadá otupěle. Western to bylo dost, ale prostě tomu chybí opravdová kuráž, snímek je sám o sobě suchý. Postavu Matta Damona mohli vypustit úplně, ten to myslím ještě zhoršil. A naopak nebýt Bridgese, tak je to total fatal propadák. A nejlepší je podle mě pustit si prvních 20 minut, posledních 10 minut, domyslet si zbytek a mít z toho pořád víc, než promarnit dvě hodiny u něčeho tak nezáživného. Ze všech nominací na Oscara co má, nechápu tu na nejlepší film. Ale fandím Bridgesovi, ten byl kůl.

plakát

Mimo zákon (2010) 

Má to spíš politický podtext, převážná část filmu se motá kolem pařížské kriminality. Ale tragičnost situace všech alžírských přistěhovalců a drama každého z tří bratrů si prochází dost podstatným vývojem, takže nemyslím, že je film o ničem nebo je nějak nudný. Samozřejmě pro každého to není, ale příznivci žánru si v tom budou libovat. Film si také hodně zakládá na hercích, kteří nadzvedají celý snímek do úrovně lehkého nadprůměru. Jsem ráda že se dostal do nominací na Oscara.

plakát

Odpočítávání (2010) 

Tady Amerika se snažila sama sebe přesvědčit, že její násilí vůči teroristům je správná věc. Ale aby se to nezdálo tak jednoznačné, zamotala do toho velmi nejednoznačné postavy. Aby to nevypadalo přehnaně, nedali tam ani žádné spešl vychytávky navíc. Jediné, čím by mohl film zapůsobit je vlastně psychologický rozbor situace, do které se namočili jak masochistický terorista, tak i velmi těžce předvídatelní agenti americké státní bezpečnosti. Pro mě toho bylo málo. Pokud si film zakládal na násilí - moc se v tom nevyřádili, resp. štáb z toho mohl vyždímat víc. Není třeba se bát, protože když film nemá nic jiného k chlubení - měli tlačit na pilu s tím co mají.

plakát

127 hodin (2010) 

Filmů o přežití bylo tady hodně. V tomhle případě všichni většinou víme jak to dopadne, takže nic nového pod sluncem. Ale to co dokázal Franco se naprosto neshoduje s výkony ostatních herců světových měřítek. Možná soudím dost přehnaně, ale myslím si, že celý film si zakládá právě na jeho talentu. Dokázal předvést na kameru entuziasmus Ralstona v jeho posledních chvílích. Přijde mi, že film je dost optimistický, a to i přes celou dramatičnost apod. POZOR DÁLE SPOILER!! Velmi se mi líbila úvaha o tom, že všechno je předurčeno, a (pro mě) nečekaná scéna amputace taky trošku škrábla u srdce. Statečný film.

plakát

Já, padouch (2010) 

Despicable Me je univerzální film. Bavit se u toho budou jak děti, tak dospělí. Myslím si, že starší diváci by mohli vidět v Gru parodii na typického dospělého člověka, který zapomněl na všechny radosti života. Neúspěch a krize je mezi dospělými také aktuální téma, zkrátka s postavami a dějem se poměrně trefili. Jinak je to vydařený odpočinkový snímek, u kterého se od srdce zasmějeme.

plakát

Control (2007) 

nenápadný snímek o Ianu Curtisovi nezklamal přes všechna očekávání. Moc výjimečná atmosféra, moc pravdivý příběh, moc dokonalý Sam Riley v hlavní roli. Na jedničku to nebylo (místy zdlouhavé a často opakované), ale zaslouží si to potlesk. Tomu říkám umění o umění.

plakát

Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010) 

Michael Cera sice není žádný krasavec, a ani nemá žádné charisma (teda co vím), ale hledě na něj se člověk nevědomě usmívá. Je to herec přesně pro tenhle typ filmu - je zkrátka vtipný. Nic neuvolní člověka líp, než bezstarostná jednoduchost zápletky, která, přiznejme, moc dějově bohatá není. Ale tvůrci to obrátili ve svůj prospěch, přidali k tomu geniální efekty a dobré hlášky. Co se efektů týče, tak jsem se zalesbila do komiksového provedení filmu, protože je to za a) nový, neohraný, originální, a za b) prostě je to Bob-omba. Podle mě přesně tak má vypadat film pro dnešní mládež.

plakát

Panna nebo orel (2010) 

Emmu Stone jsem zahlídla už v Zombielandu. Má charisma, a myslím si, že plave špatným směrem. Její talent sice se nedá zapřít, ale ona se pořád nemůže vyhrabat ze stínu, protože většina pozorností potom připadá velmi průměrným zápletkám filmů ve kterých hraje. Tj. filmům typu Easy A, který by se tak možná nejvíc hodil náctiletým kamarádkám po pátečních večerech. Nepopírám, občas film dokáže pobavit, ale trailer prozradí všechno. Proto mi už žádné zvraty nepřišli originální, a tolik mě to nebavilo. Ale myslím že se najde spoustu lidí kterým tento smysl pro humor se bude zamlouvat. A navíc moc se mi líbí trojsmysl výrazu "easy A", no a samozřejmě báječná Emma Stone také může za moje nadprůměrné hodnocení. UPDATE: po tom co zveřejnili český název filmu, uvažuju jestli nepřehodit hodnocení na tři hvězdy. Protože... Panna nebo Orel?????? Myslíte vážně?

plakát

Legenda o sovích strážcích (2010) 

Pro nejmladší je to velmi potěšující, že film pro jejich skupinu diváků se uvádí ve 3D. Ale co se takhle koukám na starší lidi, tak většinou nikoho moc neoslovil. Dávám tomu čtyři hvězdy i přesto, že snímek není úplně pro všechny, a nemá v sobě nic moc originálního /i když sovy také nejsou často hrdiny animáků/. Tato pohádka je pro děti jako stvořená. V dnešní době nových technologií je zrovna tento příběh tím, co dítě potřebuje. A ještě jednou bych mohla zopakovat, že film není pro dospělé co nedokážou mít radost z obyčejných věcí, protože zrovna děti se radují nepodstatným věcem, a dialogy jsou jakoby přesně psány pro jejich vnímání. Líbí se mi.

plakát

Město (2010) 

Právě dávám čtyři hvězdičky, a říkám si proč ne. Není proč, protože prostě ano, je to dobře zrežírovaný film, který není typicky průměrně fajn, je něco víc. Jestli si někdo myslí, že to bude špinavé drama o uličních ganzích, tak je na omylu. Celý film se zdá být "nad věcí" a také zcela na inteligentní úrovni, i když vlastně jde o zločiny a honičky. Klidná atmosféra vypadá že film nikdy neopustí, ale je vidět, že si staví na pevném zázemí celkového dojmu. Prostě i při nejakčnějších scénách je poznat, že všichni všechno mají pod kontrolou. Nevím jak se to komu povedlo, ale líbí se mi to, a podle mě i většina diváků by měla tento počin tvůrců ocenit. Neordinární ale zcela obvyklý příběh by také neměl nikoho zklamat, vedlejší faktory /efekty, vizuální stránka apod/ špatné také vůbec nejsou. Proto říkám a proč ne??