Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Abych pravdu řekl, díky masivní promo kampani jsem od toho čekal o něco více než Rome zasazený ve fantasy prostředí a ozdobený o něco více CGI. I tak to nicméně znamená, že Game of Thrones je technicky špičkově zvládnutý epický počin s velmi kvalitním příběhem, zajímavými postavami, zručnou režií a vesměs velmi dobrými hereckými výkony – čili něco, co fantasy žánru pokud vím už zatraceně dlouho chybělo. 95%. Malá poznámka stranou – přijde mi, že kdykoliv Sean Bean hraje v něčem středověce laděném (mimo GoT třeba Black Death nebo LotR), je jeho postava vždy vzhledem i vystupováním stylizovaná extrémně podobně. *** Update - Po zhlédnutí celé první série nemůžu než pětihvězdičkové hodnocení s klidným srdcem potvrdit. Málokterý seriál mě zatím dokázal tak vtáhnout do svého příběhu, uchvátit svou gradací, a pravidelně odrovnávat svými cliffhangery. Už aby tu byla druhá řada!

Řím

Řím (2005)

Řím byl přinejmenším pro mě takovou malou kinematografickou revolucí - poprvé mohly být zásadní dějinné události zobrazené v plnější šíři díky štědrému časovému obdaření mnohadílného seriálu, aniž by byly výrazněji poznamenány omezeným rozpočtem televizní produkce. Pravda, rozpočet Říma nebyl nekonečný, a proto jsou ty dražší aspekty často znatelně uskromněny (symbolicky zobrazené nebo úplně přeskočené bitvy, desítky nebo stovky lidí kde by měly být tisíce atp.), nicméně díky výborné práci scénáristů, režisérů i herců může divák vnímat jak výpravné historické gravitas předkřesťanské velmoci, tak osobní rozměr příběhu pro jednotlivé postavy. O to větší je škoda, že tenhle skvost byl v půli druhé série zrušen, a tvůrci tedy museli trochu kostrbatě tak nějak všechno zakončit. Snad něco podobného nepotká nynějšího následníka Říma, Game of Thrones... 95%

Dr. Horrible's Sing-Along Blog

Dr. Horrible's Sing-Along Blog (2008)

Jossu Whedonovi se s Dr. Horriblem povedl malý filmařský zázrak. Za směšné peníze natočil krátkometrážní muzikálový bonbónek, který skvěle funguje jako rozverná parodie superhrdinských žánrových klišé, a zároveň jako autonomní a překvapivě komplexní zpracování konfliktu tvaru a podstaty, a to jak ve vnějším tak ve vnitřním světě. Hudební čísla jsou výborně napsaná i provedená – jsou vtipná, dramatická i tklivá přesně když mají být, a ve výsledku jsou mnohem chytlavější než valná většina vysokorozpočtových muzikálů, co jsem zatím viděl. *** Herecké obsazení je jedním slovem geniální. Neil Patrick Harris výborně zvládá cynického pseudo-superzloducha s něžným srdcem, Nathan Fillion zase válí jako super-namyšlený skoro-superman Captain Hammer, a Simonu Helbergovi evidentně vyhovuje role směšného nerda, kterého nikdo nebere vážně. Největší výhrou pro mě ale bylo obsazení Felicie Day jako Penny, která svou odzbrojující vírou v dobro (a o nic méně odzbrojujícím úsměvem) výrazně kontrastuje s oběma anti-hrdiny, a v drtivém posledním aktu přináší hořkou katarzi. 95%. PS - Fanouškům Dr. Horribla také nemůžu nedoporučit i quasi-dokumentární "audiomuzikál-o-videomuzikálu" velmi pregnantně nazvaný "Commentary!"