Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (7 448)

plakát

Filmy našeho dětství - Návrat do budoucnosti (2021) (epizoda) 

Další film, u kterého to vypadalo, že vůbec nevznikne. Tvrdí to alespoň zainteresovaní. A nakonec z toho byl kasovní trhák a fenomén své doby o časových paradoxech. Holt když se do sebe jeho rodiče nezamilují, on přestane existovat. Ač talentovaný, Robert Zemeckis v úvodu své kariéry nevypadal, že by někomu dokázal vydělat slušný balík. Stálo za ním pár ne zrovna výdělečných kousků, přesto šanci dostal. Zakousl se do ní už při Honbě za diamantem, tahle ambiciózní trilogie pak byla naprostou trefou do černého. Asi se nevidí často, aby po nějakých pěti týdnech nahradili hlavního herce. Nešlo jen o to, že Eric Stoltz vnímal příběh pesimisticky, prostě v něm tvůrcům neseděl. A když už původně zamýšlený Michael J. Fox konečně mohl, byla to správná volba. Ten přes den natáčel seriál Rodinná pouta, pak se měnil v teenagera Martyho, který vedle nekonvenčního vědce rozdal ranec nápadité zábavy.

plakát

Cobra Kai - Hodný, zlý a drsňácký (2021) (epizoda) 

„Orlům nikdo na hlavu nesere. To oni serou ostatním.“ Johnny je zpět, otevírá se i Miyagi-Do. Jenže turnaj All Valley je po incidentu ve škole v ohrožení, na jednání se potkají mistři tří soupeřících škol karate. Daniel ovšem nehodlá přijmout „karate“ jako zloducha. Každopádně schůze o osudu turnaje je patřičně ulítlá a osmdesátkově naivní. Robby je venku.

plakát

Cobra Kai - Překážky (2021) (epizoda) 

Vyhrát, ale neublížit ostatním. Platí, že ve třetí sérii se rozdílnost (ale i podobnost) a desítky let trvající rivalita mezi ústřední dvojkou daří prodávat na jedničku. Krapet traumatizovaná Sam už se nechce po nedávných událostech ke karate vracet, naopak Miguel je zpět ve škole. Po svých. Jenže záhy zjišťuje, že v Cobra Kai převažuje stádo slepých ovcí. Johnny mezitím shání nové prostory pro dojo. A chce přivést „staronové“ žáky.

plakát

Minamata (2020) 

Bojovali už jiní, určitě budou i další, ale teď se pere kdesi v Japonsku jistý fotograf za oběti chemického znečištění vod vlivem vysoce toxických látek v těle mořských živočichů a ryb. Po jejich konzumaci se u místních obyvatel rozvinula otrava rtutí a značné neurologické potíže. Není právník, není zavalený bednami dokumentů, ale fotoreportážně zachycuje následky chemického koktejlu, který prokazatelně zabíjí, a logicky čelí útokům mocných zástupců chemického průmyslu. Kauza ho probere z životní mizérie, jeho práce zase dostává smysl. Ač podle skutečné události, problém je v tom, že jsme zhruba v polovině, karty jsou jasně vyložené a očekávání malá. Tvůrci se nedokáží divákům zavrtat pod kůži, emočně to nefunguje. Johnny Depp je možná na nějakém černém seznamu (celá ta záležitost je úsměvná), podává ovšem skvělý výkon, který tenhle malý film tlačí alespoň do průměrných čísel.

plakát

Cobra Kai - Král Cobra (2021) (epizoda) 

Vliv Johna Kreese dál roste, dosáhl svého, ovšem Eli ze svého minulého boje radost nemá. V dojo se navíc objeví noví rekruti. A nebude s nimi žádné slitování. Mnohem odlehčenější je pak Johnnyho snaha zorientovat se v sociálních sítích. Vtipné chvíle. Solidní jsou i flashbacky z Vietnamu, kdy se podíváme na (a máme pochopit) mladého Kreese. Platí, že ve třetí sérii se rozdílnost (ale i podobnost) a desítky let trvající rivalita mezi ústřední dvojkou daří prodávat na jedničku.

plakát

Cobra Kai - Mijagi-Do (2021) (epizoda) 

„Nemám facebook, zahodil jsem telefon!“ – „Víte ale, že je i na počítači, že?“ Ale ale, ze Sam je rebelka, která ignoruje pravidla a usiluje o návrat Miyagi-Do. Danielova cesta za dalšími technikami a sebepoznáním na Okinawě pokračuje, navíc se potká se starým nepřítelem. Pokračuje rovněž snaha postavit se na nohy. Paní LaRusso drsná. Jestřáb udeřil (ale radost z toho nemá). Právě karate souboje neplatí za hlavní tahák seriálu, když ale přijde jejich čas, prakticky vždy jde o výborně uchopenou choreografii.

plakát

Cobra Kai - Správná cesta (2021) (epizoda) 

Životní filosofie mistra Miyagiho trvá. Daniel totiž na služební cestě zamíří i do jeho rodného města na Okinawě. A my se díky tomu dočkáme dalšího milého návratu. A celkově tenhle výlet sehrál Macchio krásně. Johnny se pokusí urovnat vztahy s Robbym, ale dál se mu to nedaří. To samé platí o rivalitě obou dojo na školní půdě.

plakát

Cobra Kai - A teď za to zaplatíš (2021) (epizoda) 

Miguela čeká po školní rvačce nejistá budoucnost. Zatím mu zbývá doufat, že klapne náročná operace. Ovšem ta něco stojí. Jeho konkurent Robby dostal mírnější trest. Zase přijdou nějaké ty třenice (jeho syn vs. jeho žák) a pak i fakt, že Danielův byznys je kvůli pošramocené pověsti ve vážném ohrožení. Na dálku přispěchá na pomoc – kdo jiný – pan Miyagi. Návštěva u otčíma cool. Mám radost, že se překvapivě elegantně „vracíme“ do doby, která svou zlatou éru prožila v 80. a 90. letech.

plakát

Outer Banks (2020) (seriál) 

Kompas se k němu vrátil. Bere to jako znamení. „Velké“ dobrodružství je tady, ale nejprve se musíme prokousat faktem, že jde sice o jeden ostrov, ale dva kmeny. Jeho část je totiž domovem smetánky, která je odříznutá od jižní strany, která je zase domovem dělnické třídy. Hned od začátku to nevypadá, že by šlo o vrchol scenáristického umu, hlavní hrdina je přesvědčený, že ví, co ho dovede k dávnému pokladu a k pohřešovanému otci. Jde po něm sociálka, brzy i policie. Onen poklad zmizel ve starověkém vraku. 150 let po něm pátrali. Neúspěšně. Parta šestnáctiletých mládežníků se do jeho blízkosti dostala neuvěřitelně snadno. Díky troše napětí, troše humoru a retro nádechu jsem vydržel. Čekal jsem, že někdo konečně (opravdově) přijde k úrazu a že se hrany přeci jenom zostří. Poslední tři díly PRVNÍ série už ale byly velký průšvih, protože se začali tahat hodně divocí králíci z klobouku. Zejména logika šla na hodně dlouhou procházku. Čekal jsem seriálovou oddychovku ve stylu limonádového Do hlubiny (2005), kdy se budou před voyeuristickou kameru cpát urostlí mládenci, děvčata vrtící se v plavkách a průzračné moře. Nedočkal jsem se. Soutěž, kdo se zachová jako největší idiot, měla nakonec víc vítězů. A tenhle festival náhod a špatných rozhodnutí opravdu nemůže nalákat na sledování druhé série. Alespoň mě těžko.

plakát

Dědictví vášně (1986) 

Jakmile Bolo Yeung převrhne v nočním podniku tác s alkoholem, je vymalováno. Jenže on už naneštěstí dál nic nepředvede. A tak je to celkově. Víc se střílí, než pere, což je s ohledem na obsazení velká škoda. Souboje přicházejí a podivně končí. Brandona Lee tu mezitím zradí nejlepší kamarád, kvůli čemuž skončí ve vězení. Jejich přátelství ale už dřív nabourávala láska k jedné dívce. Souvislejší akce se dočkáme až v posledních deseti minutách, o vydařené choreografii bojových sekvencí jako například u Leeova Rychlého jako blesk zdaleka nemůže být řeč. Navíc tady zřejmě vůbec nefiguroval nějaký dramaturg. Místy chaos, navíc viděno s „kouzelným“ českým dabingem.