Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (220)

plakát

Jim Jefferies: BARE (2014) (pořad) 

If you don't like it, go home. If you don't like it, go home. If you don't like it, go home.

plakát

3 Idiots (2009) 

Studium na vysoké škole v kostce.

plakát

Domek z karet (2013) (seriál) 

Kavin Spacey zde hraje Kalouska po americku. Frank je totiž bezpáteřní čů*ák! Za každou cenu se dostat k moci a držet se! Že jo Mirku? Když vynechám humor, musím říct, že Frank Underwood je opravdu jedna z nejlepších postav, s jakou jsem během mého putování světem televizní zábavy, kdy přišel do styku. Celý seriál je potom bravurně zvládnutý náhled do politického systému Spojených států. Přesněji náhled mezi bandu mocichtivých pánu v pokročilém věku, kterým už nejspíš často správně nefunguje jejich "nářadí", a tak se snaží vyjebávat se svými voliči jiným, poněkud elegantnějším způsobem.

plakát

Donnie Darko (2001) 

Dear Richard Kelly, I have reached the end of your movie and... there are so many things that I need to ask you... Filmy jsou různé. Pobaví, postraší, překvapí... Každý si najde to svoje. Já osobně stavím nadevše filmy složitější, s komplikovanou myšlenkou, ty které Vás donutí pořádně rozpálit šedou kůru mozkovou. A jelikož se Donnie Darko téměř celý odehrává v paralelním vesmíru, dostáváme zde mnoho prostoru pro přemýšlení, takže ho bezesporu můžu zařadit právě do této kategorie. Navíc oceňuji i ten fakt, že ani urputné týrání mozkových závitů Vám nemusí k pochopení stačit. Aby jste si příběh dokázali v hlavě správně poskládat, potřebujete Donnieho 28 dní 6 hodin 42 minut a 12 sekund vidět vícekrát nebo si nějaké informace o filmu vyhledat externě, a to já rád. Ovšem pozor. Scénárista/režisér se u podobných snímků pohybuje na velice tenkém ledě. Ono není zase tak složité natočit nepochopitelnou slátaninu, na placku nalepit nálepku "mysteriózní" a během premiéry se tvářit jako doktor filozofie. Tady se naštěstí něčeho takového obávat nemusíme. Nevím jak to v tak mladém věku Kelly dokázal, jen se modlím, aby se mu to v budoucnu podařilo podruhé.

plakát

Top Gear: Africa Special, Part 1 (2013) (pořad) 

POZOR NA SPOILERY, KOUŠOU! Dělat Top Gear je nejlepší práce na světě! Předělání interiérů aut, transport přes řeku, američtí turisté, blátivá Afrika, vzájemné krádeže částí karosérie, fronta na záchod na Hammondově kapotě, neschopnost kameramanů při natáčení fauny, to vše bylo geniální, ovšem jednoznačně nejgeniálnější byla Jeremyho ruční brzda.

plakát

Newsroom (2012) (seriál) 

Vždycky jednou za týden či dva, když se ve mě probudí sebedestruktivní choutky a pustím si Televizní noviny na Nově, si se slzou v oku vzpomenu na Willa McAwoye, MacKenzie McHale a celý ten jejich zpravodajský tým, snažící se divákům přinést co nejhodnotnější informace. Novinářský idealismus, snaha bojovat proti komerčnímu, bulvárnímu, povrchnímu, stupidnímu, zbytečnému (vyberte si) zpravodajství, které naprosto zásadním způsobem sráží intelektuální úroveň diváků po celém světě, to je Newsroom. Lidé vedoucí boj s těmito větrnými mlýny jsou obecně považováni za cyniky, Sorkin se nám je ale snaží ukázat v poněkud optimističtějším světle. Zpravodajský model prezentovaný v seriálu je sice malinko utopický (bohužel), to ovšem nic nemění na tom, že mi postavy (a jejich boj) během pár dílu přirostly k srdci. Nerad bych také opomenul naprosto brilantně natočené dialogy (spíše slovní přestřelky), dodávající seriálu jakési nezaměnitelné kouzlo. První série - 90%, snad si to udrží kvalitu.

plakát

Případ Dr. Horáková (1990) (TV film) 

Fakt, že Komunistická strana u nás v průzkumech balancuje mezi druhým a třetím místem, je jen jasným odrazem toho jak sebestřední (a hloupí) lidé u nás žijí. Určitě nechci tvrdit nic takového, jakože současná politická situace je pohádka, ale argumenty zapšklých důchodců, jak tenkrát bylo dobře, mě rozpalují do běla. I kdyby třeba bylo dobře (teda kromě toho, že se nedalo pořádně cestovat, museli jste stát frontu na každou blbost, jen těžko jste se dostávali ke knihám a vůbec všemu ze západu, velmi těžko jste se dostávali k necenzurovaným informacím [děda vyprávěl] a tak dále, všichni víme....), tak stejně za jakou cenu? Režim popravoval a zavíral nevinné lidi, ale vám se žilo dobře, tak proč nevolit komunisty, kteří se nikdy za tyto činy ani neomluvili? (Ano, když teď zvolíme dvě třešně tak nebude žádná totalita, ale o to nejde!) Ani nevím proč to sem píšu, nejspíš se potřebuji ventilovat a zařvat si na lidi, kteří jsou tak omezení, že dokáží volit stranu s tak zrůdnou minulostí. Dokument je skvěle udělaný, jeho promítání na středních školách by mělo být dáno zákonem, protože když nám po ulicích začínají pobíhat "mladí komunisté" je někde něco špatně (nejspíš za to také můžou ty hovada co nám dnes rozkrádají stát, ale to je zase na jiné povídání).

plakát

Arctic Monkeys at the Apollo (2008) (koncert) 

Jejich koncerty sice nejsou žádná velká show, ale na tu hudbu nedám dopustit. Toto má navíc nádech šedesátek, což je u mě jen plus. Co se týče zpracování celého DVD, určitě to není na 5 hvězd, nicméně já opicím méně dát nedokážu.

plakát

Chata v horách (2012) 

Naprostá delikatesa pro hororové fanoušky takové, kteří dokáží překousnout lehké zesměšnění jejich oblíbeného žánru. Ona to teda úplná komedie není, spíše Truman Show s větším nádechem tajemna a... no, když nad tím přemýšlím, asi to komedie vážně je. Autoři si berou na mušku nejedno klišé a nepřímo tak vlastně poukazují na jednotvárnost stovek hororových filmů. Celé je to zabaleno do moc pěkného obalu jakési "show" (nerad bych prozradil moc informací) a okořeněno několika vtipnými momenty, které dokáži vyčarovat úsměv na tváři (což je u hororu celkem nezvyk). Plus tady ještě máme těch závěrečných 20 minut = hororové nebe, u kterého zejména opravdový nadšenci (J*A*S*M a spol.) musí doslova slintat blahem. Škoda, že na podobné filmy naše kina neslyší.

plakát

Mafiáni (1990) 

Scorseseho mafiánský mástrpis, který v mých očích šlape na paty legendárním Kmotrům. Na gangstery tady navíc není nahlíženo jako na inteligentní a uhlazené gentelmany, naopak jsou zde zobrazeni jako primitivní idioti opití mocí, kterou jim do žil pumpuje jejich "rodina" a zbraň za opaskem. Goodfellas považuji za Mártyho nejlepší kousek, jen škoda, že se často musí krčit v kmotrově stínu.