Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (93)

plakát

Prolomit vlny (1996) 

Kromě posledního záběru bezchybný film. Kamera naprosto přesně vystihuje a podtrhuje emoce a náladu ve filmu, hudba na začátku jednotlivých kapitol je skvělá.... a to světlo všude! A to ani nemluvím o výkonu Emily Watson, které jsem i ta nejšílenější hnutí mysli naprosto věřila. Působivé, šílené, hluboké a romantické.

plakát

Sedm samurajů (1954) 

Western a sedm statečných mám opravdu ráda, takže jsem si nedokázala představit, že by něco mohlo být lepší - zvlášť ne film o samurajích, který trvá tři a půl hodiny. Ale ono to lepší je. V Sedmi statečných je celý příběh jaksi rozmělněný, lehčí, je to opravdu jen slabý odvar té hloubky, které dosahují některé momenty v Sedmi samurajích. Z nich nejlepší je snad závěrečná scéna a záběr zbylých samurajů u hrobů zemřelých v kontrastu se zpívajícími rolníky. Snad nejvíce mě ovšem na Kurosawově filmu potěšil fakt, že samuraje a jejich život nijak neidealizuje - ukazuje jejich dobré i špatné vlastnosti a vykresluje zvláštní povahu každého z nich. A právě díky tomu se člověk vydrží na film dívat tři a půl hodiny bez toho, aby se třeba jen minutu nudil.

plakát

Jeremiah Johnson (1972) 

Film se mi úžasně trefil do prázdninové dobrodružné nálady, takže se možná nechávám s těmi pěti hvězdičkami trošku unést. Ale co naplat, Robert Redford, i když není můj nejoblíbenější herec, vystihl "divokého" zálesáka skvěle. K tomu pak nádherná, povětšinou zasněžená krajina a atmosféra podtržená úžasnou hudbou. A navíc ukázka toho, že návrat k přírodě nemusí být tak snadný a romantický, jak si můžeme myslet. Hory jsou kruté a indiáni taky.

plakát

Když Harry potkal Sally (1989) 

Člověk nemá vždycky náladu koukat na něco závažného a dramatického – občas to zkrátka chce nějakou ne příliš náročnou romantickou komedii, která má šmrnc a která jak zahřeje u srdce, tak i pobaví. Takových filmů je jak šafránu, ale tenhle mezi ně zaručeně patří. Billy Crystal a Meg Ryan jako Harry a Sally jsou úžasně roztomilí, vtipní a místy mírně naivní. A především, náramně se doplňují. V průběhu let se různě potkávají a jak plyne čas, mají k sobě čím dál blíž… Jak jejich přátelům, tak i divákům musí být jasné, kam to celé povede, jen Harry a Sally si nechtějí přiznat, že k sobě patří. Kromě vtipně postavených dialogů a skvělých hereckých výkonů hlavních hrdinů ve filmu potěší i skvělá hudba, nejčastěji v podobě písní Franka Sinatry.

plakát

Velká železniční loupež (1903) 

I přes všechny pochvalné komentáře, které jsem si tu přečetla, jsem nevěřila, že by mě tento stařičký snímek mohl tak nadchnout. Jak je možné, že tomu nic nechybí? Je to srozumitelné, napínavé, má to zápletku a odehrává se to v různých prostředích včetně vagónů jedoucího vlaku. Zvuk tady jaksi není ani potřeba. Přehrála jsem si celý ten filmeček několikrát dokola a pořád jsem měla chuť se na něj dívat znovu a znovu. U kolika dnešních filmů se to člověku stane?

plakát

Teorie tygra (2016) 

Ve své kategorii vydařený film postavený na výborném hereckém obsazení a rolích, které tu většině herců padnou jak ulité. Výborná byla Iva Janžurová, u které byla ta zásada malého dvorku a dlouhého biče zastávaná vůči manželovi o něco více uvěřitelná než u Elišky Balzerové. Sice evidentně nejsem cílová skupina, ale i tak jsem si film užila (když jsem přimhouřila oči nad některými přepjatými stereotypy chlapy vs. ženský, které ale asi patří k věci).

plakát

Iracionální muž (2015) 

Odlehčená verze Zločinů a poklesků. Škoda, že se Allen v posledních filmech (snad až na Jasmíniny slzy) vzdal snahy jít do hloubky. V Iracionálním muži jsem měla i při vážných scénách pocit, jako by všechno byla jen hra... Nicméně Joaquin Phoenix si s postavou Allenovského typu poradil výborně... ty deprese jsem mu docela věřila.

plakát

Divočina (2014) 

"Into the wild" for beginners :-) Nasazování batohu v začátcích cesty mě opravdu rozesmálo a soucítila jsem s Reese pro ty špatné boty... Vlastně to všechno bylo dost věrohodné včetně těch jejích podlitin a odřenin od batohu (jen si holka mohla v tom hicu vzít nějakou čepici, aby nedostala úpal). Když se k tomu přičte krásná krajina, skvělý střih a píseň El Condor Pasa, která je mimochodem přesně v rytmu kroků unaveného poutníka, je z toho dokonalý film pro ty, co mají rádi filmy a chození po kopečcích...

plakát

Philomena (2013) 

Naprosto přirozená Judi Dench v roli, která jako by jí byla šitá na míru. A vedle ní Steve Coogan, který svým vtipem a charismatem dodává filmu šmrnc. Na to, jak je ten příběh jednoduchý, až banální, jsem se ani chvilku nenudila... vlastně jsem se výborně bavila.

plakát

Smrtelné lži (2012) 

Richard Gere coby Robert Miller je tu jako druhý Gordon Gekko (Wall Street), ovšem s větší přetvářkou a také mazanější, takže si na něj jen tak nepřijdou. Poměrně tuctový film, ale Gere tu hraje v roli, která mu - jak již několikrát prokázal - velmi dobře sedí. Čtvrtá hvězdička je výhradně za Gera (kvůli kterému jsem se obtěžovala na ten film vůbec jít ;-)).