Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (157)

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Naprostá spokojenost! Klasika, klasika a zase klasika, a zároveň pojatá velice originálně. Jednotný styl, skoro nic není přehnané ani nedotažené. Náznak humoru a detektivky, ale ne natolik, aby to ztratilo pohádkovost. Dobrý scénář, zajímavě se vyvíjí. Ocenila jsem vysvětlení určené pro dětské diváky: "Vlaši byli Italové!" Nádherné a neobvyklé exteriéry. Zámek Doudleby vypadá úžasně pohádkově, divila jsem se, že se v něm netočí častěji. Vytkla bych jedině malou dynamiku (ke konci by člověk čekal trochu víc dramatu) a dokola se opakující hudební motivy, asi byl nízký rozpočet. Ale ty hudební motivy byly moc příjemné. Jeden z nich byl česká renesanční píseň. Která úžasně ladila k renesančním exteriérům. Trochu melancholický film, ale milý, k postavám si stihnete vytvořit vztah. Takhle se mají točit české pohádky pro děti!

plakát

Prezidentka (2022) 

"Tak já se ve státním zájmu obětuju a jeden valčík si s Váma zatančím." Tahle hláška by se mohla říkat na plesech :-D Těžká romantika, ale postavy se drží v rámci realismu a neberou se úplně vážně. A film si drží jednotný styl, žádné nečekané trapnosti nebo výkyvy ve kvalitě. To je skvělá kombinace, která se málokdy povede. Potěšilo mě, jak se scénář vyrovnal s tématem žen v politice - napůl vážně, napůl s humorným nadhledem. Jinak - pohoda, krásná Praha a zase pohoda. Do náročného roku 2022, který ještě začínal lockdowny, úplně ideální. A v podstatě lepší Disney než ty blbosti, co poslední dobou Disney produkuje. Jestli potřebujete milé uvolnění po náročném dni nebo krásné záběry na noční Prahu, doporučuju všema deseti. Jestli hledáte cokoliv jiného, tak radši ne :-) Za mě nejlepší česká romantická komedie.

plakát

Mind Your Language (1977) (seriál) 

Celé je to postavené na klišé o Japoncích, Indech, Italech a jiných národnostech - jenže ono je to tak vtipné! S většinou těchhle národností už jsem měla co do činění a nemůžu si pomoct... ono je to přesné. Seriál si dělá legraci z Indů - a Indové ho milují. Nejlepší jsou ty postavy, jejichž představitelé jsou opravdu té které národnosti. A protože nechybí i určitá hloubka, a scénáristi i herci své postavy zjevně milovali, výsledek je skvělý. Jenom pan učitel učí angličtinu taaaaaaak blbě! Dneska už se učí hlavně praktický jazyk a konverzace, tahle výuka na základě teoretické gramatiky - fonologie, syntaxe a jánevímčeho všeho - se už na jazykových školách dávno nepoužívá. Není divu, že v seriálu studenti pořád propadají :-) Ale rozhodně ho doporučuju. Pro mě je tohle jeden z těch seriálů, co způsobují záchvaty neovladatelného smíchu. A co teprve když zrovna začala pandemie koronaviru a vy se koukáte na díl, ve kterém pan učitel onemocní a každá národnost se ho snaží vyléčit podle svého, takže nakonec v dlouhatánském indickém svetru, s německými léky v sobě, s čínskými jehlami v zádech, s flaškou italské grappy a japonského saké tančí karibskou congu :-) https://www.youtube.com/watch?v=SdY0T83L-iQ

plakát

Pravý rytíř (2016) (TV film) 

Tak poprvé v životě dávám více hvězdiček, než kolik si film podle mě zaslouží. Normálně bych mu dala 3-4 hvězdičky. Ale pokouším se zvednout průměrné hodnocení, které tu má snad až nezaslouženě nízké. Možná proto, že na Štědrý večer člověk čeká něco slavnostnějšího a důstojnějšího. Ale pro všední večer je to film velmi příjemný. Pro mě například kvůli exteriérům a středověkým kostýmům, které jsou tu nádherné. Ale hlavně, téhle pohádce se podařil - na rok 2016 - až skoro zázrak: být klasickou, ale přesto originální pohádkou, mít moudré poselství a předat ho. Přibližně od roku 2000 je spousta pohádek buď trapných, nebo zbytečně drsných, nebo naopak zženštilých. Zato tahle mně přišla taková správně chlapská. Je to klasická cesta chlapce k mužnosti a umění překonat sám sebe. Ale scénárista navíc přidal i cestu zkušeného muže k další moudrosti a celkové poselství - "Nikdy si nemyslete, že už všechno umíte. A lidé jsou nejsilnější, když jsou ochotni se učit od jiných a spolupracovat." Já osobně vždycky ocením, když je v pohádce nějaká zajímavá postava staršího věku a když v ní spolupracují generace (to tedy zní pěkně nepohádkově, když se to napíše takhle...). Protože to v klasických pohádkách často bylo - moudrá stařenka, zkušení rodiče, spravedlivý král. A navíc scénář nutí k zamyšlení - co třeba Damián, co měl tak rád peníze, že dal přednost přeludu peněz před skutečným životem? --- Takže pokud vám nebudou vadit některé prvky, které tu působí rušivě, ale pro mě jsou ještě v rámci snesitelnosti - třeba komický nádech dialogů s černokněžníkem, představitel mladého rytíře, co má občas pohyby jako pražský puberťák, ale jinak je docela sympatický a uvěřitelný, nebo texty Xindla X, co jsou se středověkými kostýmy jako pěst na oko, ale jinak dobré - tak tuhle pohádku rozhodně doporučuji. Pro mě tvoří (spolu s Korunním princem a Princeznou a půlkou království) trojici příjemných pohádek z období 2015-2019, na které se nejspíš ráda podívám i za dvacet let.

plakát

Ztracená brána (2012) (seriál) 

Podle mě jeden z nejlepších českých seriálů v poslední době. Myteriózní detektivka je dost specifický žánr, který vám nemusí sednout, ale pokud ano - rozhodně doporučuji. Všechno v něm skvěle funguje. Nebála bych se ho prezentovat ani v zahraničí - tím spíš, že se pro něj podařilo najít pěkná, ale neokoukaná pražská zákoutí. Jen jsem se mohla potrhat smíchy, jak si scénárista představuje svobodné zednáře a zaměstnance Akademie věd jako boháče, co bydlí ve vilách a sbírají starožitné zbraně! Já znám jednoho svobodného zednáře a několik zaměstnanců AV ČR, všichni bydlí v malých panelákových bytech a o nějakém sbírání cenných zbraní si mohou nechat tak leda zdát :-D

plakát

Korunní princ (2015) (TV film) 

Šest hvězdiček. Za socialismu se točily nádherné pohádky s velkými hereckými osobnostmi, důstojností, poezií, vtipnými hláškami i poselstvím... ale zase by nemohla vzniknout tahle úžasná bláznivina. Budí dojem, že se současné době nějakým omylem povedlo spokojeně doklopýtat ke kvalitní pohádce, podobně jako princ i přes ztrátu paměti nějakým zázrakem zachrání princeznu a vyhraje turnaj - a přitom za tím musela být obrovská spousta práce a nadšení. Pohádka má pár podivných momentů, ale celkově je to skvělá absurdní pohádková komedie, která převzala motivy z asi deseti jiných příběhů a dodala jim tolik svého svérázu, že z toho vznikla pohádka úplně nová. A navrch přihodila krásné kostýmy, exteriéry a hudbu. Vznikla z toho originální akční pohádka s roztomile nešikovnou, odzbrojující romantikou. - Vsadím se o co chcete, že se na Korunního prince lidi budou koukat i za padesát let :-)

plakát

Prales (2017) 

Prostě les. Geniálně natočený les. Pro mě by všechny filmy mohly vypadat takhle :-D Film nezkresluje realitu a přitom si krásně hraje s obrazy a záběry - člověk někdy musí dlouho přemýšlet a dívat se a dívat, než mu dojde, že vidí třeba vodní hladinu, tetřeva nebo srnu. Litevská příroda je podobná té české, ale o něco čistší, severštější a divočejší - proto jsou ve filmu i vlci a losi. Pro mě byl nejpůsobivější záběr s vlčím vytím, které se rozléhá po lese, načež z podrostu vylezou vlčata a začnou také zkoušet výt. Je to roztomilé a zároveň dost strašidelné. Vůbec se nedivím, že se lidé dřív vlků báli. - Nevím, jak se režisérovi podařilo natočit "prostě les" a přitom zároveň film, který tak strašně připomíná litevskou kulturu. Jsou v něm jen zvuky lesa, a přesto mně pořád připadalo, že v pozadí slyším prastaré litevské písně - sutartines. Asi jsou inspirované přírodou... https://www.youtube.com/watch?v=iGPO1kcTTIc

plakát

Ledové království (2013) 

Že Disney jednou oblékne svého hrdinu do sámského (laponského) kroje podobného tomu, jaký jsem viděla v muzeu v Helsinkách, o tom se mně nikdy nesnilo :-) Myslím, že tahle pohádka měla mezi dětmi takový ohlas proto, že spousta z nich má zkušenost s tím, že v sobě něco musí dusit a nesmějí se projevovat. Elsin útěk do hor geniálně zobrazuje to, co by takové dítě nejradši udělalo :-) Oceňuji norské lidové umění a pro Disneyho méně obvyklý děj: romantický hrdina, který smrdí a jí oslintané mrkve, a romantická záchrana sestrou :-) A ne-černobílé postavy tak trochu nutící k zamyšlení - třeba jaká by byla Elsa, kdyby ji její mrazicí schopnost nebyla donutila žít osaměle? Severskou samotu v zimě jsem zažila na vlastní kůži, takže ke mně některé scény asi mluví víc než k jiným divákům. Pro mě skvělá kombinace disneyvosti, symboliky a realismu a rozhodně nejlepší Disneyho pohádka (a, ehm, společně s Tangled vlastně jediná, na kterou jsem ochotná se podívat).

plakát

Náhradnice (2011) 

Tváří se to jako běžná romantická komedie, ale fakt není. Je to skotská komedie s pár romantickými klišé, nádhernými záběry na Hebridy a spoustou absurdního humoru. Místní pamětihodností jsou veřejné záchodky, kde straší duch pošlé krávy. Tak asi tak. Tenhle film se prostě nedá brát vážně, protože se sám nebere vážně - jako hlavní hrdinka. Velká část půvabu tkví ve skotské angličtině, tak nevím, jestli vůbec má cenu na to koukat česky. - Hlavní hrdinové jsou hodně zvláštní a svérázné osobnosti. Tvůrcům se pro ně podařilo získat smetánku skotského filmu - Davida Tennanta, Kelly McDonald a Maureen Beatty, což dělá hodně. Zvlášť obsazení Davida Tennanta, který jinak hraje mnohem těžší role, bylo geniální. Pokud vám sedne, tak tento film rozhodně doporučuji. Pro mě je první hrdina romantické komedie, ze kterého jsem dostávala husí kůži (v dobrém slova smyslu :-) ) Pro mě je tohle bezkonkurenčně nejlepší anglickojazyčná romantická komedie.

plakát

Planeta Česko (2017) 

Právě jsem na tom byla v kině a mohu jen doporučit! Nějaké nedostatky to má, trochu tomu chyběl rytmus a hladký tok, hlas Kryštofa Hádka by možná mohl znít příjemněji - ale jinak úžasný projekt! Tetřeví tok a modré žáby jsou velice vzácné úlovky - takový Modrý Mauricius každého fotografa přírody. Povedlo se dobře podat i další neobvyklé zvířecí příběhy. Jednou z myšlenek filmu je, že za divočinou a dramatickými dokumenty o přírodě vůbec není potřeba jezdit do Afriky, stačí mít trochu trpělivosti a zvědavosti. A to film rozhodně dokázal. I pomocí humoru a nadsázky - třeba pošťuchování syslů na sídlišti prezentované dramaticky jako souboj zuřivých lvů - to opravdu stálo za to :-) Přispěla k tomu i hudba, za kterou by se nemusel stydět ani John Williams. Klobouk dolů a více takových filmů! - Mimochodem - trailer, kde se píše: "v hlavních rolích: užovka podplamatá, kulíšek nejmenší" atd. mně připomíná reklamy na Lesy Lotyšské republiky, které jsem vídala v Lotyšsku v roce 2010: Film VÝRÁTOR. V hlavní roli: Výr velký. Režie: Matka příroda. Osvětlení: hvězdy. :-)

Ovládací panel
8 bodů