Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (157)

plakát

John Oliver: Co týden dal a vzal (2014) (pořad) 

První série byly naprosto geniální. Poslední série jsou už bohužel jen o tom, jaký je Trump vůl. V zásadě nic proti, jenže to teď dělá v USA nemíň půlka televizních pořadů, takže Last Week Tonight nepřináší nic nového. Ztratil svůj původní účel, a to rozebírat dlouhodobé problémy, o kterých se málo mluví. Kdyby svět uměl litevsky :-) tak bych řekla, ať se místo Johna Olivera kouká na Andriuse Tapinase, což je výborný litevský satirik, který po něm v podstatě převzal žezlo. Tapinasův tým využívá litevskou fantazii ve stylu "nic není nemožné" k tomu, aby - alespoň v mém žebříčku humorných pořadů - Olivera totálně převálcoval. Například dělá rozhovory s litevskými poslanci, jako by to byly děti ve školce. "A s kým se tady nejvíc kamarádíš? Už ses tu s někým popral?" Navíc Tapinas překonává Olivera i Colberta v geekovosti, protože přeložil a vydal Pána prstenů, když mu bylo 17 let! Tady je aspoň ochutnávka pořadu v angličtině - video "America first, Lithuania third": https://www.youtube.com/watch?v=0NjkfHbK6BE

plakát

Prales (2017) 

Prostě les. Geniálně natočený les. Pro mě by všechny filmy mohly vypadat takhle :-D Film nezkresluje realitu a přitom si krásně hraje s obrazy a záběry - člověk někdy musí dlouho přemýšlet a dívat se a dívat, než mu dojde, že vidí třeba vodní hladinu, tetřeva nebo srnu. Litevská příroda je podobná té české, ale o něco čistší, severštější a divočejší - proto jsou ve filmu i vlci a losi. Pro mě byl nejpůsobivější záběr s vlčím vytím, které se rozléhá po lese, načež z podrostu vylezou vlčata a začnou také zkoušet výt. Je to roztomilé a zároveň dost strašidelné. Vůbec se nedivím, že se lidé dřív vlků báli. - Nevím, jak se režisérovi podařilo natočit "prostě les" a přitom zároveň film, který tak strašně připomíná litevskou kulturu. Jsou v něm jen zvuky lesa, a přesto mně pořád připadalo, že v pozadí slyším prastaré litevské písně - sutartines. Asi jsou inspirované přírodou... https://www.youtube.com/watch?v=iGPO1kcTTIc

plakát

Fantomas (1964) 

Patřím k těm nemnoha lidem, kteří Fantomase neviděli v dětství. Zhlédla jsem ho až teď a nic mně to neřeklo. Ve své době to určitě byla velice kvalitní zábava - a hlavně natočená pro někoho, kdo ještě neviděl padesát mnohem akčnějších dobrodružných filmů :-) Proto hodnotím vysoko. Ale protože jsem nedokázala nikomu fandit, film mě vůbec nestrhl. Zaujalo mě jen to, že to byla příležitost podívat se do Paříže 60. let. Třeba dům, ve kterém bydlí komisař Juve, je moc pěkný. Film mně začal dávat smysl, až když jsem si přečetla komentář Mr. Apache o tom, že původní romány byly vlastně hororové. Myslím, že jako fantaskní horor by tenhle film fungoval mnohem líp.

plakát

Profesor T. (2018) (seriál) 

Seriál je původně belgický a běžel v belgické televizi. Nova ho převedla do českého prostředí. Originál je hodně dobrý. V českém prostředí to funguje o trochu hůře.

plakát

Planeta pokladů (2002) 

Podle komentářů soudím, že překlad do češtiny je lepší než anglický originál. "Domluvím se plynatinou" mně přijde jako lepší hláška než "I speak Flatula". Já jsem film viděla v angličtině a naprosto chápu, proč to byl největší propadák v Disneyho historii.

plakát

Manžel na zkoušku (2018) 

Ani ne tak romantická komedie, spíš pohodová rodinná komedie. Na romantickou komedii to nemá celkem žádnou gradaci - je hodně vidět, že režisér dělá spíš seriály než filmy, protože je to dlooouhá série příhod, ne klasický celovečerní film. Ale motiv latinskoamerické menšiny je zajímavý a neotřelý, vytváří prostor pro spoustu dobrých vtípků a Eugenio Derbez je taky super. Byla jsem ráda, že tvůrci obsadili mexického herce, protože filmu dodal novou příchuť, už jenom tím, že to není hezoun, má přízvuk a originální způsob projevu, nemá americké manýry. Anna Faris mu úplně nestačila, ale jinak se k němu skvěle hodí, takže jsem neprotestovala. Škoda jen, že jsme víc neviděli nádherné lesnaté tichomořské pobřeží Kanady (tam se film natáčel). Ale protože se velká část filmu odehrává na pláži a na lodi, můžu ho doporučit celé rodině o nějakém dlouhém zimním večeru pro navození příjemné letní nálady.

plakát

Prázdniny (2006) 

Krásné prostředí (Anglie v zimě, staré španělské domy v Kalifornii) a skvělí herci, zajímavý motiv výměny domů a prostředí, navíc výborný Elli Wallach - ale to je tak asi všechno. Tahle romantická komedie mně připadala nedostatečně romantická, nedostatečně komická a navíc nerealistická - něco jiného jsou romantické osobní rozhovory a něco jiného jsou nekonečné psychologické rozbory, které tu vadily i mně, a to se o psychologii zajímám. A když nějaká romantická komedie připadá nerealistická i mně, tak to už je opravdu špatné :-)

plakát

Ledové království (2013) 

Že Disney jednou oblékne svého hrdinu do sámského (laponského) kroje podobného tomu, jaký jsem viděla v muzeu v Helsinkách, o tom se mně nikdy nesnilo :-) Myslím, že tahle pohádka měla mezi dětmi takový ohlas proto, že spousta z nich má zkušenost s tím, že v sobě něco musí dusit a nesmějí se projevovat. Elsin útěk do hor geniálně zobrazuje to, co by takové dítě nejradši udělalo :-) Oceňuji norské lidové umění a pro Disneyho méně obvyklý děj: romantický hrdina, který smrdí a jí oslintané mrkve, a romantická záchrana sestrou :-) A ne-černobílé postavy tak trochu nutící k zamyšlení - třeba jaká by byla Elsa, kdyby ji její mrazicí schopnost nebyla donutila žít osaměle? Severskou samotu v zimě jsem zažila na vlastní kůži, takže ke mně některé scény asi mluví víc než k jiným divákům. Pro mě skvělá kombinace disneyvosti, symboliky a realismu a rozhodně nejlepší Disneyho pohádka (a, ehm, společně s Tangled vlastně jediná, na kterou jsem ochotná se podívat).

plakát

Náhradnice (2011) 

Tváří se to jako běžná romantická komedie, ale fakt není. Je to skotská komedie s pár romantickými klišé, nádhernými záběry na Hebridy a spoustou absurdního humoru. Místní pamětihodností jsou veřejné záchodky, kde straší duch pošlé krávy. Tak asi tak. Tenhle film se prostě nedá brát vážně, protože se sám nebere vážně - jako hlavní hrdinka. Velká část půvabu tkví ve skotské angličtině, tak nevím, jestli vůbec má cenu na to koukat česky. - Hlavní hrdinové jsou hodně zvláštní a svérázné osobnosti. Tvůrcům se pro ně podařilo získat smetánku skotského filmu - Davida Tennanta, Kelly McDonald a Maureen Beatty, což dělá hodně. Zvlášť obsazení Davida Tennanta, který jinak hraje mnohem těžší role, bylo geniální. Pokud vám sedne, tak tento film rozhodně doporučuji. Pro mě je první hrdina romantické komedie, ze kterého jsem dostávala husí kůži (v dobrém slova smyslu :-) ) Pro mě je tohle bezkonkurenčně nejlepší anglickojazyčná romantická komedie.

plakát

Planeta Česko (2017) 

Právě jsem na tom byla v kině a mohu jen doporučit! Nějaké nedostatky to má, trochu tomu chyběl rytmus a hladký tok, hlas Kryštofa Hádka by možná mohl znít příjemněji - ale jinak úžasný projekt! Tetřeví tok a modré žáby jsou velice vzácné úlovky - takový Modrý Mauricius každého fotografa přírody. Povedlo se dobře podat i další neobvyklé zvířecí příběhy. Jednou z myšlenek filmu je, že za divočinou a dramatickými dokumenty o přírodě vůbec není potřeba jezdit do Afriky, stačí mít trochu trpělivosti a zvědavosti. A to film rozhodně dokázal. I pomocí humoru a nadsázky - třeba pošťuchování syslů na sídlišti prezentované dramaticky jako souboj zuřivých lvů - to opravdu stálo za to :-) Přispěla k tomu i hudba, za kterou by se nemusel stydět ani John Williams. Klobouk dolů a více takových filmů! - Mimochodem - trailer, kde se píše: "v hlavních rolích: užovka podplamatá, kulíšek nejmenší" atd. mně připomíná reklamy na Lesy Lotyšské republiky, které jsem vídala v Lotyšsku v roce 2010: Film VÝRÁTOR. V hlavní roli: Výr velký. Režie: Matka příroda. Osvětlení: hvězdy. :-)