Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Jurský park

Jurský park (1993)

Když to šlo do kin, bylo mi 12 a i dnes po x-tém shlédnutí si vždycky vybavím ty pocity, které jsem tehdy z filmu měl, nikdy předtím ani potom mě v kinech nic tak neohromilo. Ten film neměl snad žádnou chybu, poutavý příběh, s vysvětlením vzniku dinosaurů znějícím tak logicky, že by člověk i věřil, že se to může reálně stát, převratné speciální efekty, i díky perfektně sedícímu hudebnímu podkresu parádně stupňované napětí. U mě to tehdy i dnes fungovalo na 100 % a nemyslím, že ještě někdy uvidím film, který by mě tak moc zaujal.

Rambo: První krev

Rambo: První krev (1982)

Role Johna Ramba, ve filmu natočeném podle Morrellovy novely, padla Slyovi skvěle. Jednoduchý příběh, v kterém na sebe naráží hrdost válečného veterána s tupostí a rádobynadřazeností "vesnického" šerifa.

Příliš mladý aby zemřel

Příliš mladý aby zemřel (1986)

Možná tuctové béčko 80. let, ale pro někoho, kdo to viděl v dětství snad 50krát se simultánním dabingem, téměř kultovní záležitost. John Stamos hraje "obyčejného" studenta a gymnastu, který se po smrti svého otce, tajného agenta, mění v akčního hrdinu, který dokáže prakticky sám vyřídit gang pankáčů-"teroristů" a ještě přitom sbalit pěknou kočku. Film má navíc naprosto famózní záporáky v čele s Gene Simmonsem.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Ve většině případů platí, že dvojka bývá slabým odvarem jedničky, tady je to naopak - tedy ne že by jednička byla špatná, je to výborný film, ale Terminátor 2 je nejspíš to nejlepší, co bylo ve svém žánru natočeno.

Dobrodruh

Dobrodruh (1987)

Z filmů, v kterých hrál pouze jeden z legendární dvojice Hill-Spencer, je tenhle zřejmě nejlepší. Hill hraje stárnoucího "kovboje", který se s džípem a koněm poflakuje po místech, kde kdysi býval divoký Západ a živí se drobnými podvody, v kterých hraje jeho kůň hlavní roli. Napůl (no, spíš víc než napůl) z donucení se ujímá výchovy nesnesitelného teenagera, jehož otec a jeho kamarád z války sedí neprávem ve vězení. Toho spratka si zahrál Terencův adoptivní syn Ross, který už o pár let později zemřel v necelých 17 letech při autonehodě. Příběh sám o sobě je jednoduchý a plynulý, soundtrack je výborný, vtipný je i running joke (tentokrát opravdu doslova) s řidiči kamionu. Nevelkou roli hlavního záporáka si střihnul Robert Vaughn. Exteriéry v Arizoně působí taky příjemně. Ode mě má film minimálně 80 %, z důvodů nostalgie tam hodím plný počet.

Kdo najde přítele, najde poklad

Kdo najde přítele, najde poklad (1981)

Tenhle film jsem prvně viděl na začátku 90. let na RTL a nerozuměl jsem ani slovo, ale i tak to byla strašná sranda. Po pár letech v češtině to samozřejmě bylo ještě lepší. Plno geniálních hlášek i klasické bitky. Nejlepší postavy: Anulu, papoušek.

Bod zlomu

Bod zlomu (1991)

Výborné. Reeves i Swayze jsou ve filmu přesvědčiví. Swayze podle mě akční role zvládal velmi dobře, škoda, že jich nebylo zase tolik. Choreografie akčních scén je velmi dobrá, navíc ten film má všechno. Přestřelky, honičky, skoky z letadla, bojové i sportovní scény...

Smrtonosná zbraň

Smrtonosná zbraň (1987)

Nemají prakticky nic společného a právě proto k sobě tak dokonale pasují. Zodpovědný otec rodiny a poctivý policajt Roger Murtaugh a s depresemi bojující ovdovělý veterán zvláštní jednotky Martin Riggs, který je pořád jednou nohou v hrobě (a s ním i jeho nejbližší okolí). Dohromady vytvořili možná nejlepší akční filmovou dvojici vůbec. Už si to sice nepouštím 4x týdně jako před 25-30 lety, ale pořád to znám zpaměti a není tam jediná scéna, kterou bych neměl rád. Hodnocení: 100 %.

Bojové nasazení

Bojové nasazení (1986)

Velmi dobrý film z vojenského prostředí, který lehce sráží jen ne úplně povedená závěrečná půlhodina, v které dojde k ostrému boji. Ta vyznívá tak trochu jako náborové heslo "dej se k námořní pěchotě, budeš zabíjet nepřítele a nemůže se ti nic stát". Většina postav byla zahraná velmi dobře, včetně té nejdůležitější. Eastwood znovu potvrzuje, že je číslo 11 na Mohsově stupnici tvrdosti, pálí jednu drsnou hlášku za druhou a van Peebles mu zdatně sekunduje, i když není tak drsný :) A je tam Švéd, který je větší než Dolph Lundgren. S Full Metal Jacket bych film nesrovnával, protože jde o jiný žánr, i když dějová posloupnost a podobnost některých postav k tomu může svádět. "My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass than all of you numbnuts put together."