Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

12 opic

12 opic (1995)

Můj nejmilovanější film, vize budoucnosti, o kterou není co stát. Úžasný příběh, vynikající režie i herecké výkony, skvělá hudba a vůbec, takhle to pitvat nejde. Prostě se na to podívejte!

Osvícení

Osvícení (1980)

Shining jsem viděla mockát, znám sled jednotlivých scén, zdánlivě mě nic nemůže zaskočit. Přesto se znovu a znovu děsím i v pravé poledne! Proč? Protože je to geniálně vyprávěný hrůzostrašný příběh o tom, co se skrývá v nitru normálního člověka, jednoho z nás, který je vystaven podmínkám, které přestává zvládat. Nicholson je nedostižný! Zase!

Věčný svit neposkvrněné mysli

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Úžasný film! Příběh o lásce, jakou ji zažíváme my všichni, co se jí trápíme. Je zde nádherně zobrazena základní pravda o tom, že náš partner není dokonalý ( a bože ani nemůže být) a že máme své hluboké nevědomé důvody, proč si ho právě takového vybereme (a to znovu, když nám vymažou paměť). Nemáme jen pozitivní důvody, máme i ty temné, a ty mnohdy převažují. Plesám, že Jim Carrey přestal dělat opičky a má příležitost hrát. Úžasně!

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Kdosi napsal, že málokdo dokáže hrát s takovým minimem výrazových prostředků jako Bill Murray. To podepisuju. V režijním vedení tohoto filmu cítím ženu, která náladou, atmosférou, světlem, gesty vypráví příběh o lidské osamělosti a lidské blízkosti.

Smrt v Benátkách

Smrt v Benátkách (1971)

Další z pomalu vyprávěných příběhů mě dostal svou osudovostí, se kterou v sobě člověk objeví nečekaný kus sebe, aby si s ním pak nevěděl vůbec rady a zahubil ho. Genilní dílo, úžasná je použitá kongeniální Mahlerova hudba. Velká podívaná, přesto komorní drama.

Anna a vlci

Anna a vlci (1973)

Film dojemný i hrůzostrašný, film snový i realistický, film krásný a o strašných věcech. Dojemná Geraldina Chaplin, ale všichni hrají výborně drama o vášni a lidské slabosti. Filmoví kritici popisují přesahy a paralely. Asi více říkají vzdělancům a místním. Pro mne je důležitý psychologický příběh o lidech, a ten miluji.

Roztržitý

Roztržitý (1970)

Tenhle film byl pro mě zjevení, vyvedl mě z míry naprosto jinou komikou, než jakou jsem doposud zažívala. Pierre Richard se pak zabydlel v roli potrhlého zmatkaře, se kterým musíme soucítit, protože je prostě k pomilování, ale tedy to byl šok: spousta absurdních komických situací, které v rychlém sledu vedou hlavního hrdinu dějem. Nezapomenutelné reklamy na cigarety či mýdlo, které umyje kůži až na kost...

Matrix

Matrix (1999)

Matrix je pro mne přelomový film, jsem fanda čtené sci-fi, tady jsem ji přijala na filmovém plátně. Příběh má všechny znaky příběhu, kde hrdina svou roli poznává, přijímá a uskutečňuje, kde se musí poprat se svým strachem a uzrát. Vize budoucnosti se mě hluboce dotkla. Notoricky známá scéna, kdy Neo a Trinity přicházejí osvobodit Morphea, má výtečnou choreografii a je to skutečný tanec v rachotu střel. Stejně tak scéna, kdy Neo zápasí s Morpheem v džiu džicu..

Četník ze Saint Tropez

Četník ze Saint Tropez (1964)

Četník je prostě Četník, chtělo by se říci jako parafráze židovského vtipu, kdy Žid na otázku, co je to šófar se podrbe na hlavně a řekne: "no, šófar...je prostě šófar...", protože to vysvětlit nejde. Četník je fenomén a nový druh humoru Luise de Funese, humoru, kdy akci dělá temperament, nikoliv scénář. Navíc se podařilo nemožné: všechna další pokračování až na strašného Četníka a mimozemšťany jsou více či méně zdařilé.

Eva tropí hlouposti

Eva tropí hlouposti (1939)

Mile naivní prvorepublikový film, který přesahuje tehdejší průměr asi ponejvíce díky výkonu Natašy Gollové, která patří k tomu nejlepšímu, co se tehdy na plátně objevovalo. Oldřich Nový je standardně okouzlující a příběh o lásce k partnerovi, babičce i růžím jistě stojí za shlédnutí.