Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 038)

plakát

Shorta (2020) 

Ze začátku fajn, ale postupem času více méně nudná podivaná s uvadajícim tempem vyprávění. Hlavní postavy černobílý ve stylu xenofobní idiot a dobrák od kosti jako Mirek Dušín, takže snaha o rozvinutí těhlech klišoidních postav byla uplně zbytečná. Závěrečná katarze na stranách obou hlavních hrdinů pak nebyla moc uvěřitelná a už jenom nelichotivě podtrhla poněkud nudný nevýrazný finále. Chování postav bylo mnohdy taky na pováženou, fakt jsem nepochopil obsesi toho xenofobního cajta tim malym ručníkářem, proč ho musel celou dobu tahat s sebou? Mimochodem příchod matky toho malýho arabáka na scénu byla hodně velká náhoda. Pak jsem měl taky velký pochybnosti o tom, že by policie v Dánsku byla tak impotentní a nedokázala by efektivně zasáhnout proti nepokojům v ghettu, aby zachránila svoje příšlušníky, který v něm uvízli. Jestli by to takhle ve skutečnosti fakt bylo, asi bych nechtěl v takový zemi žít. I bez velkejch očekávání u mě převažuje zklamání. Druhá hodně silná hvězda za místama dobrou atmosféru, filmařinu a slušnou akci (byť jí moc nebylo).

plakát

Hanebný pancharti (2009) 

Ze mě prostě Tarantinův fanoušek nikdy nebude. Vždycky má ve svym bijáku fajn obsazení, dobrý hlášky a kolikrát i zajímavej námět jako tentokrát. Ale bohužel dlouhá stopáž, ve který si evidentně libuje, v mejch očích jeho talent, velkou snahu a mnohdy skvělej smysl pro humor ve výsledku vždycky z části zdevalvuje. V tomhle případě se k tomu ještě přidaly rozvláčný ukecaný scény, kdy každá má snad nejmíň deset minut. Chybělo mi rozhodně svižnější tempo vyprávění a trochu víc tý akce by taky neuškodilo, když už byli v Panchartech takový ranaři. Třetí jistá hvězda za casting, hlášky, námět a dobovou atmosféru.

plakát

The Seventh Day (2021) 

Mně teda tenhle koncept rádoby cool kněží, co v civilu brázděj americký ulice a vymítaj ďábly na potkání, fakt moc nesed. A když vezmu v úvahu hodně skromnou stopáž, tak jsem se až povážlivě často nudil. Guy Pearce, kterej byl pro mě vlastně hlavní lákadlo k projekci, byl ale vcelku fajn. Za to jeho parťák byl naprosto nezajímavej a nudnej, ostatně jako většina bijáku (s výjimkou pár zajímavějších momentů). Nemůžu dát víc než dvě hodně silný hvězdy za Pearce a sympatickou, byť nepříliš překvapivou, pointu.

plakát

Vyšší moc (2014) 

Dlouhý záběry s hodně statickou kamerou bez střihu nebo zajímavějšim dějem byly k uzoufání nudný a hudba byla dost divná (nicméně jí ani moc nebylo). Nebýt tohohle, díky čemuž by se i mohla trochu zkrátit dvou hodinová stopáž na přijatelnější dýlku, dokázal bych si představit, že bych si tuhle vztahovku díky fajn námětu a hercům dokázal užít. Takhle kvůli artovýmu pojetí hrozná nuda a škoda promarněnýho potenciálu, dvě hodně silný hvězdy.

plakát

Pach krve (2021) 

POZOR SPOILERY. Začíná se tuctovym hororem s omladinou, co se i přes varování vydá do míst, kde se ztrácej lidi a samozřejmě sejdou z cesty, i když před tim byli varovaný. Z šedýho průměru biják vytáhla druhá polovina v podobě sektářskýho thrilleru, která z násilí páchanýho členama sekty neudělala prvoplánovou záležitost, ale naopak mu dodala aspoň z části opodstatnění formou odplaty za spáchanou vraždu člena sekty. Objevilo se pár dobrejch nápadů (temnota nebo samotná sekta) a příběh mnohdy překvapil úmrtností postav. Fakt jsem nečekal, že třeba namachrovanej Cooper s kámošem coby doprovod Jenina otce vezme za svý tak rychle. V tomhle kontextu teda působil Jenin otec jako Superman vzhledem k tomu, jak si pak s přehledem počínal. Finále bylo sice zbytečně přitažený za vlasy, ale za to bylo poměrně efektní. Filmařina i herci solidní, atmosféra místama slušně napínavá a kdyby si tvůrci víc vyhráli s příběhem (zejména se víc věnovat samotný sektě na úkor klišoidního úvodu a udělat záchranou misi Jenina otce o něco uvěřitelnější) dokázal bych si pak s klidem představit čtyři hvězdy, takhle dám tři hodně silný.

plakát

Cliffhanger (1993) 

Po druhý Smrtonosný pasti nejlepší Harlinův film a poctivej devadesátkovej akčňák jak má být. I když spíš než akčňák je to hlavně dobrodružnej thriller. A právě ten dobrodružnej (vlastně i trochu survival) rozměr je v rámci žánru velice příjemný zpestření. Výprava nebo akce hodně fajn (finále s vrtulníkem super nápad), spoustu hlášek, záporáci správně slizký a casting skvělej, kdy Stalloneho a Rookera doplňujou známý obličeje "vedlejšáků" let minulejch. Mně tu nescházelo vlastně vůbec nic a už se docela těšim, až si dám za pár let po několikátý znova projekci, čtyři silný hvězdy.

plakát

Národní třída (2019) 

Vandam je taková pražská variace Luďana z Mostu!, což ještě víc podtrhuje stejnojmenná hospoda Severka, která je pro něj a jeho kumpány hlavnim útočištěm. Paradoxně však samotná knížka vyšla dřív než seriál Most!, takže se dá říct, že jestli někdo "opisoval", byli to spíš tvůrci seriálu. Ale to neni uplně důležitý, bez problémů bych si totiž užil další variaci na frustrovanýho slušnýho čecha s vysokou skolou života, kterej všemu rozumí a všechno ví nejlíp. Jenže Národní třída bezvadně funguje jenom v momentech, kdy je Vandam mezi svejma v hospodě, kde se jede jedna hláška za druhou a scény jsou pěkně autentický a civilní. Když je to jenom na něm, hrajou prim nudný až otravný voiceovery, jeho vzpomínky z dětství nebo vážný scény (který se sem příliš nehoděj) a jen občas nudu rozčeří nějaká hláška většinou z potulky s Psychoušem. Velká škoda, že zábavnost bijáku po slibnym rozjezdu tolik uvadla a příběh působí spíš dojmem (pilotního) dílu nějakýho seriálu než plnokrevnýho celovečeráku. Nějaký momenty byly totiž fakt dobrý a Hynek Čermák byl v roli "obyčejnýho člověka" hodně autentickej. Z výsledku jsem dost zklamanej, takže budu trochu zlej a tu třetí hvězdu prostě nedám, dvě hodně silný hvězdy.

plakát

Čističi vesmíru (2021) 

Ač to tak ze začátku trochu vypadalo, nakonec se ze Space Sweepers nestal jeden z nejzajímavějších bijáků v rámci kinematograficky hubený doby covidový. Důvodů bylo hned několik. Nejmíň nadšenej jsem byl z nejasný cílovky. Některý scény s malou androidkou byly pořádně infantilní (humorem ale i hudbou), nějaký zase příkladně vážný. Dlouhá stopáž si vybrala daň v poodobě několika nudnějších scén nebo momentů. Zklamal mě taky závěr, kterej měl sympatickej náběh na lehce osudový finále, bohužel o pár chvil pozdějc bylo všechno jinak a došlo na klišoidní happy end (proč?!). Střídání korejštiny, angličtiny a francouzštiny působilo docela zvláštně. Velká škoda týhle do očí bijící nevyrovnanosti, protože blockbusterovym vizuálem, zručnou filmařinou nebo charismatickym záporákem bylo nakročeno docela vysoko. Ale moje zkušenost je taková, že ta určitá prazvláštnost a rozpolcenost je nejspíš častym neduhem asijský kinematografie, tři slabší hvězdy.

plakát

Sametoví vrazi (2005) 

Radši bych teda vyloženě autentickej biják o orlickejch vraždách než takovouhle parafrázi zasazenou do novýho tisíciletí. Moje nadšení ze slibně rozjetýho úvodu docela rychle vyprchalo. Na vraždy se skoro ani nedostalo, pořád se jenom kecalo, pátrání nebo napětí bylo hodně po skromnu. Občas chválenej feeling českejch kriminálek 70. / 80. let mi v aktuálních kulisách přišel víc divnej než zajímavej. Finále byla docela zívačka a nejvíc jsem koukal na hodinky právě v závěru. Pěknou filmařinou, pár fakt dobrejma hláškama a zajímavym a neokoukanym (ale přitom velice schopnym) castingem bylo z mýho pohledu našlápnato na mnohem lepší výsledek. Kdybych se při projekci aspoň tolik nenudil, dal bych uplně s klidem tři silný hvězdy, takhle holt zustanu u dvou silnějších. Škoda promarněnýho potenciálu.

plakát

V síti (2020) 

"A nevadí, že je mi dvanáct?" "No tak to je pochoda!" Po technický stránce skvělá práce (vizuál, hudba, střih, kamera apod.), má to styl i slušnej spád. Jenže na počátku výbornej nápad (námět) se podařilo na plátno dostat spíš průměrnym způsobem. Pro mě nebyl obsah příliš šokující protože jsem tak nějak tušil, jak to na sociálních sítích vypadá a co jsou nějaký chlapi schopný psát a posílat holkám nebo ženskejm. Docela mrazivý však bylo finále při osobních setkáních s predátorama, který mysleli všechno, co psali, naprosto vážně a byli natěšený převést svoje představy do reality. V souvislosti s tim mi chyběla osobní konfrontace s více predátorama, která nakonec zustala jenom u "Ústečana". Celkově si myslim, že by si tohle téma zasloužilo víc prostoru jakožto zpověď jednotlivejch predátorů. Zejména by mě zajímalo, co drtivou většinu z nich k tomuhle chování vede, když cca 90% z nich (jak zaznělo v dokumentu) nejsou pedofilně zaměřený. Za fajn filmařinu a finále tři silnější hvězdy.