Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 039)

plakát

Hostile (2017) 

Zdlouhavý a zdánlivě zbytečný flashbacky nedávaly vzhledem k "aktuálnímu" příběhu moc velkej smysl, ale v závěru do sebe všechno pěkně zaklaplo. Takže jo, pokud se na Hostile dívám jako na poměrně originálně pojatou romantickou podivanou, jsem vlastně vcelku spokojenej. Ale pořád si myslim, že těch flashbacků jak z červený knihovny zase nemuselo být tolik a dalo se přidat víc scén z postapo světa (byť chápu, že rozpočet byl nejspíš dost skromnej). V tomhle pojetí se totiž těch jinak soudnejch 80 minut stopáže přece jenom trochu táhlo. Třetí hvězda za finále, nehollywoodskej závěr, filmařinu a místama napínavou atmosféru i přes komornější pojetí postapo části. A taky proto, že chci zkrátka podpořit evropskou kinematografii, která neni v tomhle žánru zase tak obvyklá.

plakát

Krvavá nevěsta (2019) 

Sympaticky ujetej horor, kterej funguje ve všech žánrech, do kterejch nakoukne. Neni teda nouze o napínavý momenty, ale ani o ty zábavný a humorný. Obsahuje taky pár dobrejch zvratů (zejména v oblasti vývoje určitejch postav). SPOILER: Trochu mě ale zklamal závěrečnej nadpřirozenej twist, protože jsem se celou dobu těšil na závěr, kterej bude těžit z tuposti boháčů, který uvěřili báchorce o prokletí. KONEC SPOILERU. Herecky vzhledem k neznámýmu castingu fajn, ale aspoň jedno zvučnější jméno by potěšilo. Dál bych taky ještě přitvrdil v oblasti černýho humoru a odvázanější gore by taky určitě ničemu nevadil. I přes určitý rezervy a částečně nevyužitej potenciál pořád mnohem lepší než žánrová konkurence. Za pár hlášek a námět čtvrtá slabší hvězda.

plakát

Město lží (2018) 

Nebýt takhle silný obsazení hlavních rolí, projekci bych si nechal ujít ... a rozhodně bych o nic nepřišel. Herecky dle očekávání solidní, svoje fajn momenty měla i hudba a atmosféra byla občas docela zajímavá (dobový záběry super). Ale muj hlavní problém, že jsem se často nudil, je spíš subjektivní a trochu nefér, protože kriminálky / detektivky ani filmy dle skutečnejch událostí prostě nejsou moje krevní skupina. Soudě však dle hodnocení ostatních, mnohdy fanoušků žánru, se i tak jedná při nejlepšim o žánrovej průměr, kterýmu by rozhodně slušelo svižnější tempo vyprávění i přehlednější příběh, dvě hodně silný hvězdy.

plakát

Toy Story 4: Příběh hraček (2019) 

Vzhledem k povedenýmu rozloučení se sérií ve trojce jsem byl ze čtyřky trochu v rozpacích. Po projekci ale musim říct, že byly moje obavy uplně zbytečný, protože si se sequelovym námětem tvůrci poradili s přehledem a zakončili celou Toy Story ještě líp než minule. Soustředit příběh na Woodyho, Pastýřku, Buzze a pár novejch postav mělo svuj důvod, ale přece jen mi scházelo víc prostoru pro ostatní starý známý hrdiny. V tomhle smyslu se kouzlo minulejch dílů trochu vytratilo. Na druhou stranu zase chválim odvahu tvůrců pojmout příběh trochu jinak. Kéž by návraty k úspěšnejm sériím fungovaly aspoň z poloviny tak dobře, jako tentokrát, čtyři hodně silný hvězdy.

plakát

Matrix Revolutions (2003) 

Škoda, že se ke skvělý bitvě o Sion a povedenýmu zúčtování se Smithem nebo sympatickýmu závěru musí člověk prokousat nudnější první polovinou. V ní totiž nechyběj zbytečný postavy včetně dialogů, lehce trapný romantický scénky Neo-Trinity a děj se dost vleče. Druhá půlka sice nemá k epičnosti, jak by se na finále celý série slušelo, vůbec daleko, jenže jako celek je závěrečnej díl bohužel nejslabší. I když vemu v úvahu, že laťka byla z minule nasazená dost vysoko, nemůžu dát víc než tři hodně silný hvězdy za druhou polovinu.

plakát

Město podivínů (2018) 

Hlavní pointa (čili zjištění, v čem jsou "nenormální" jiný než ostatní) neni nic moc objevnýho a podobnej motiv už byl v různejch podobách použitej vícekrát. Nicméně cesta, která k tomuhle poznání vede je umě nakroucená včetně povedenejch dějovejch zvratů, takže se dá rutinní hlavní motiv z větší části odpustit. Herecky i filmařsky fajn, jen ve větších akčních scénách (zejména finále) i na výpravě nebo kulisách bylo znát, že byl rozpočet poněkud skromnější. Sympatický mysteriózně-psychologický překvapení, který by se štědřejšim rozpočtem a ještě originálnějc pojatym hlavnim námětem dost možná sahalo po pěti hvězdách, tři hodně silný hvězdy.

plakát

Matrix Reloaded (2003) 

Zatimco jednička se víc spoléhala na příběh a poctivě budovala svět Matrixu, pokračování se nese ve stylu přímočarýho akčního scífka. Jestliže jsem si minule povzdech nad menší porcí akce, byl jsem v tomhle ohledu tentokrát naprosto spokojenej (a honička na dálnici je i po letech famózní záležitost). Osobně bych ale určitě zkrátil začátek na Sionu, díky čemuž byl úvod delší, než by se hodilo. Dál bych taky použil míň agentů Smithů (když je jich plnej záběr, už nemaj takovej efekt) a nedělal bych z Nea lítajícího Supermana. Jinak obdobná spokojenost jako minule, čtyři jistý hvězdy.

plakát

Zastav a nepřežiješ 2 - Vysoké napětí (2009) 

Asi vůbec nepřekvapí podobnej námět jako minule, jenže tentokrát je celá jízda ještě zběsilejší (což je vcelku fajn). Zároveň je ale příběh dost "roztěkanej" a občas vypadá jako generátor náhodnejch scén, takže by mu i při vší tý zběsilosti větší uspořádanost vůbec neuškodila. Pobaví pár hlášek, nápadů (týpek s Tourettem nebo tření na dostizích), potitulkový scény a hlavně akce, která tvoří většinu stopáže. Prostě ujetý brainless akční béčko, který každýho benevolentnějšího fanouška žánru spolehlivě zabaví, ačkoliv kouzlo původního (a dneska už možná kultovního) biíjáku je pryč, tři jistý hvězdy.

plakát

Matrix (1999) 

Po právu kultovní biják, kterej funguje sám za sebe (velká výhoda pro ty, kterejm další díly nepřirostly k srdci) i jako úvod do trilogie. Na přelomu tisíciletí svym způsobem revoluční záležitost - jak příběhem tak efektama nebo slowmotion akcí. Nesmim opomenout ani dneska už ikonickej casting nebo soundtrack. S přibývajícíma rokama a projekcema už to sice taková ultimátní pecka neni, ale pořád má co nabídnout. Osobně jsem postrádal víc akčních scén, který pořádně přijdou na řadu až v samotnym finále a určitě bych se obešel bez postavy vědmy. Jinak v podstatě neni co vytknout, za vizuál, akci, námět a soundtrack čtvrtá silnější hvězda.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Jelikož mi sériálová ani filmová tvorba do šedesátejch let minulýho století vůbec nic neřiká (až na opravdu pár výjimek), jenom těžko jsem si moh užít odkazy, pocty a vtípky s timhle pracující. V tomhle smyslu mě příběh fakt moc neoslovil a Tenkrát v Hollywoodu je pro mě předevšim dost dlouhá podivaná (scény s Margot Robbie ve městě / kině a Leonardem DiCapriem natáčejícim kovbojku byly hodně zbytečný), jejíž děj v podstatě nikam nevede a funguje víc v jednotlivejch scénách než jako celek. Závěr mi pak přišel hodně vycucanej z prstu a působil dojmem, že ho tam Tarantino dal hlavně proto, aby tekla nějaká krev, jak je u něj zvykem (podtext s Polanskiho manželkou je už spíš taková stylová obhajoba toho finále). Třetí hvězda za casting (Leonardo DiCaprio a Brad Pitt hodně silná dvojka), dobrý hlášky a skvělou dobovou atmosféru.