Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Tom Hanks patří mezi mé nejoblíbenější herce. Nejvíc si mě získal svým výkonem právě v příběhu o Forrestu Gumpovi (musím se ale přiznat..a je to u mě výjimka..nejradši mám tenhle film s českým dabingem..hlas Vladimíra Dlouhého je nezaměnitelný). Různé fáze Forrestova života, začínající jak jinak jeho mládím, pokračující univerzitou, válkou ve Vietnamu a gradující v období hippies jsou úsměvné, smutné, ale také vedou k zamyšlení. A jestli si myslíte, že Forrest je hlupák, pak vás musím vyvést z omylu, protože “pro hloupého-každý hloupý“..RUN FORREST RUN! :)

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Taky vás někdy napadlo, jaké by bylo k zbláznění žít v blázinci s blázny a sám jím nebýt?! Formana/Keseyho to napadlo a natočil příběh o muži, kterému se něco podobného stane..Randle Patrick McMurphy (skvělý Jack Nicholson) se celou dobu snaží změnit normální chod ústavu útěky a změnami pravidel. Je to příběh o “svobodě“, víře a přátelství.. SPOILER smrt McMurphyho v závěru je pro něj vlastně vysvobozením!

Kmotr

Kmotr (1972)

Ono to zkrátka nejde cítit jinak.. jedná se o dokonale epesní 'dílko' Francise Forda Coppoly.. Marlon Brando, Al Pacino - toť rodina Corleonů.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Pro filmového diváka je Pulp fiction Quentina Tarantina něco jako pro křesťany Bible.. Ezekiel 25:17: "The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who in the name of charity and goodwill shepherds the weak through the valley of darkness for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers! And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee."

Trainspotting

Trainspotting (1996)

Výborná kniha, výborná adaptace. Dokonalý přepis Danny Boylem.. jeden z mých nejoblíbenějších filmů!!!

Donnie Darko

Donnie Darko (2001)

Pořád a pořád a pořád jsem o Donniem četl, jaký to není kult.. a když jsem ho konečně viděl, můžu říct, že se tímto svým 'titulem' honosí víc než čestně. Celý film mi připomíná některé ze snímků od Lynche a Jake Gyllenhaal je naprosto dokonalý. Skvěle koncipovaný děj, snové části, ta nekonečně napjatá atmosféra, která vás neustále nechává v nejistotě.. to je vše, co se Richardu Kellymu povedlo dokonale skloubit.

Černá labuť

Černá labuť (2010)

Aronofsky je tak jiný, že hodnotit ho v rámci kinematografie obecně nemá vůbec smysl (daleko kvalitou přesahuje většinu současných tvůrců). Abych tedy mohl "roztřídit" kvalitativně jeho tvorbu, hodnotím pouze a jen v rámci jejího rozsahu. Nerad bych na něco zapomněl, tak hezky popořadě. Jednu z hlavních rolí na sebe převzala naprosto dokonalá hudba Čajkovského, jejíž háv "zmodernizoval" Clint Mansell. Dalším skvostem tohoto filmu je představitelka Niny, famózní - akademií po zásluze oceněná - Natalie Portman. Ta se do své role opřela vší vervou a i drobné výrazové nuance dokázala sehrát naprosto excelentně, nemluvě o jejím baletním výkonu (který většinu času vidíme na plátně provádět samotnou Natalii). Její "přerod" z bílé labutě na černou, ve spojení s uchvacujícím vizuálem, chtě-nechtě dává tomuto dílu nálepku horor. Netuším, zda to bylo ze strany režiséra záměrné, ale ty "cheap thrills" (o kterých tak často v kontextu tohoto filmu mluvil třeba František Fuka), které se někdy v polovině filmu vyskytují dosti často, byly možná až trochu podbízivé, což bych asi od Aronofského nečekal a jsou asi mou jedinou výtkou vůči celému filmu. Jinak zbytek hereckého ansámblu zvládl své party dokonale, zvláště pak Vincent Cassel byl opravdu výborný.

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

Surové násilí, loupeže, sex a zpěv..to je to, co dělá A Clockwork orange tím, čím doopravdy je..podle magazínu Uncut se zařadil na 1. místo v prestižním žebříčku "nejvýznamnější filmový počin showbyznysu“. Tohle se prostě musí vidět!

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

"Hiya kids. Here is an important message from your uncle Bill. Don't buy drugs. Become a pop star, and they give you them for free." Snímek Love actually je velmi výjimečný. Skládá se z mnoha příběhů, které do sebe jistým způsobem zapadají. Některé příběhy sice využívají hloupých klišé, ale ta jsou použita právě tak, jak jich lze užít nejlépe, pohladí vás na srdci a obejmou. :) V Love actually je tolik silných momentů..od portugalsko-britských rozhovorů ("'It's my favourite time of day, driving you. 'It is the saddest part of my day, leaving you.") po "tiché" vyznání lásky před domem ("'With any luck by next year..I'll be going out with one of these girls..but for now let me say..without hope or agenda..just because it's Christmas..and at Christmas you tell the truth..to me, you are perfect..and my wasted heart will love you..until you look like this..Merry Christmas!'"). Hugh Grant v podobě premiéra naprosto zazářil, nejvíce pak tancem v domě, i když výstupy s podřízenými stály taky za to ("'Hello, David. I mean sir. Shit, I can't believe I've just said that. Oh, and now I've gone and said shit, twice. I'm so sorry, sir. 'It's fine, it's fine. You could've said fuck, and then we'd have been in real trouble. 'Thank you, sir. I did have an awful premonition that I was going to fuck up on the first day. Oh, piss-it!"). :D Zkrátka jeden z nejkrásnějších romantických filmů spatřil světlo světa. :)

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Můžu s klidným srdcem říct, že Rudolf Hrušínský dává tomuto psychologickému hororu něco, co by se nikomu jinému nikdy nepodařilo! Jak se z morbidního spalovače duší stane fanatický "osvoboditel" postupně Lakmé neboli Nebeské, Miliho, jeho vlastních přátel a spolupracovníků..jediný optimismus si můžeme do žil vlít pouze my..a to tím, že přesvědčíme sami sebe, že Zina čili Líbezná Kopfrkinglovi ve výsledné podobě nacismu unikne! Můžeme se jen domnívat, zda Juraj Herz natočil tento film jako metaforu na dobový stav, či nikoli, ale jedno je jasné..Hrušínského "one man show" je jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) hereckých výkonů české kinematografie.