Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (1 667)

plakát

Muž, který zabil Dona Quijota (2018) 

Nejsmutnější (a paradoxně nejfunkčnější) je Muž, který zabil Dona Quijota v momentech, kdy si divák uvědomí, že na místo postavy Dona Quijota si může dosadit právě režiséra Terryho Gilliama. Ono už Imaginárium s sebou neslo velkou analogii Gilliama jakožto autora, který se začíná ztrácet ve svých fikčních světech a dost možná se v nich již dávno ztratil a není schopen najít cestu do reality. V takovou chvíli je pak jeho poslední film vlastně jen dalším dílem do skládačky, neboť Gilliam se zde nachází ztracený, dělající to, čemu věří, že umí nejlépe, bez ohledu na kohokoliv. Zaslepený paličák, který ani tváří v tvář faktu, že je všem už jenom pro smích, nedokáže vystoupit ze své role a raději zemře s vědomím, že zůstává postavou z legend. Nostalgickou připomínkou doby, kdy postavit se větrným mlýnům bylo aktem cti a ne projevem bláznovství, prvkem otravným a zbytečně nadužívaným. Přesně takový je Muž, který zabil Dona Quijota. Zaslouží si vaši pozornost a váš respekt. Je to ale smutná podívaná…

plakát

Temné síly (2018) 

Prvotní averzi vůči dalšímu teen postapo klonu Divergenta a Hunger Games rychle zažene solidní atmosféra, poměrně nekorektní motivy a slušný scénář a sympaticky napsané i zahrané postavy. Bohužel, film se v druhé půli neubrání a spadné přesně do vod generického průměru. Příslib pro slušnou sérii tu ale je.

plakát

Black Panther (2018) 

Chirurgicky přesné, ale ani ťuk navíc. Pefektní, dokonale vycizelovaný blockbuster, profesionálně natočený, perfektně napsaný a zahraný, u něhož někdo přemýšlel, než ho pustil do výroby (práce s přízvuky postav je skvělá) a někdo si mimořádně vyhrál s výpravou, kostýmy, designem... Ale ANI ŤUK navíc.. Chybí mi právě riskantní drzost třetího Thora, Ant-Mana, nebo Strážců Galaxie. Čímž neříkám, že jsou nezbytně lepší, ale mají hmatatelnější duši. Black Panther je "jen" precizní produkt.

plakát

Akta Pentagon: Skrytá válka (2017) 

V koncovce tomu chybí nějaká hlubší katarze, celá soudní část filmu je řešená víceméně šmahem. Schematičnost a zjednodušení celého tématu je celkově asi jediným zásadním kamenem úrazu. Jinak je to ale Spielberg - řemeslně precizní, herecky bezchybný, na konci trochu sentimentální ... Na The Post je radost se dívat. Pod kůži se ale nezaryje.

plakát

Nit z přízraků (2017) 

Čím dříve divák akceptuje fakt, že Phantom Thread je pro Andersona něco jako encyklopedie evropské Nové vlny, tím dříve se pro něj stanou čitelnými jednotlivé motivy typické pro filmy tohoto období - Sebedestruktivní vášeň, cynické partnerské hry, ale také pracovní i partnerské rituály popisované až s posvátnou úctou... Hlavní síla snímku spočívá v hypernaturalismu všeho, z něhož se čas od času vynoří čistě filmový moment, o to silnější pak ale je zážitek. Práce se zvukem je fascinující. Není to dokonalý film, ale jeho čistota je odzbrojující..

plakát

Nejtemnější hodina (2017) 

Řadový britský televizní film s výrazně vyšším rozpočtem. Pro Wrighta představuje jen takové kamerové cvičení na napravení reputace pochroumané snímkem Pan. Je to solidní, řemeslně precizní film, ale není sám o sobě vůbec ničím výjimečný. Výjimečným jej dělají pánové Oldman a Mandelsohn.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

The Force is strong with this one.. Epizodu 7 považuji za fiasko a nejhorší snímek J. J. Abramse a současně nejhorší epizodu SW. Hype okolo ní pak připisuji především nostalgii a neschopnosti objektivní kritiky ze strany ortodoxních fanoušků. Přeji jim to, ale zúčastnit se nedokáži. Epizoda 8 díky bohu napravuje většinu zásadních lapsů a problémů, které jsem se sedmičkou měl. Příběh je o něco originálnější, opět se vrací mystický prvek, humor nádherně funguje, akce je zajímavá a dobře choreografovaná a narozdíl od prachsprosté a předvídatelné vykradačky tentokrát dostáváme spoustu nečekaných situací. Už dlouho se mi nestalo, aby mě dokázal nějaký blockbuster opravdu překvapit a šokovat (s čestnou výjimkou třetího Thora). Škoda motivové přeplácanosti a celé jedné absolutně zbytečné dějové linie. Mám mnoho objektivních výtek, ale faktem je, že jsem si Epizodu 8 upřímně užil.

plakát

Wind River (2017) 

Intenzivní mrazvá kriminálka, která se v poslední části podivně rozsype a ztratí v podstatě všechno, čím byla zajímavá. Namísto katarze se dostavuje pocit otrávenosti. Škoda..

plakát

Liga spravedlnosti (2017) 

Film sype, nestihne nudit a funguje situační humor (obecně je hodně znát, co dělal Snyder a co dělal Whedon, na scénáři i záběrování filmu) a je to jediná klika, protože postavy mají jen základní charakteristiky, příběh drží pohromadě silou dobré vůle a logika si již tradičně bere dovolenou. A ano, v porovnání s v postatě čímkoliv od Marvelu je to pořád mimořádně lame. Veškeré postavy kromě hlavních hrdinů jsou vedlejší a mají maximálně tři scény.Boj o záchranu lidstva symbolizovaný jednou čtyřčlennou rodinkou je jen třešínka na dortu. Stopáž do dvou hodin je naprosto zásadní rozhodnutí, které film dělá snesitelným.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Naprosto perfektní, skvěle napsaná, zahraná i natočená atmosférická lahůdka, což platí jak pro první, tak pro druhou sérii.