Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (7)

97% vlastněno

97% vlastněno (2012)

Je mi líto všech hodin věnovaných nekonečným seriálům a bezduchým filmům, zatímco se svět kolem mě rozpadal a hnil - přesně ve stylu mému "Everything is fine". Tenhle dokument mi zas doplnil trochu víc kontextu o finančním systému - a situaci, ve které zrovna jsme. Ke shlédnutí na youtube.

Das Wunder von Wörgl

Das Wunder von Wörgl (2018)

Henry David Thoreau řekl: "Rather than love, than money, than fame, give me truth." Tenhle film není žádný herecký, režisérský, kamerový, střihový skvost. Vizuálně není nijak velkolepý - bez efektů a CGI. Zato má velmi silné poselství a pravdivý příběh. Pikantní je, že vrhá nelichotivé světlo na současný centrální a monopolistický monetární a politický systém. V Rakousku 30. let je dokonce rakouská centrální banka větší záporák než samotný Hitler. Pozoruhodné přitom je, že film spolufinancoval rakouský a bavorský veřejnoprávní rozhlas, spolková země Tyrolsko a další státní instituce. Rakušané netočí mnoho filmů, ale lepší jeden takovýhle pořádný, než 1000 vycucaných hollywoodských příběhů o hrdinném federálním agentovi, který nic netušící občany zachrání před drogovými dealery, vrahy, teroristy či mimozemšťany. O užitečnosti centrálních bank se vedou spory, ale přinejmenším držitelé Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman, F.A.Hayek a Joseph Stiglitz měli všichni přinejmenším své výhrady. Vypovídající je také citát, který se připisuje Henrymu Fordovi: "It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."

Princes of the Yen

Princes of the Yen (2014)

Tento dokument ukazuje na příkladu Japonska - jak centrálně řízené organizace (v tomto případě banky) jsou náchylné ke korupci, mohou vytvářet krize (bubliny), ožebračovat a zotročovat běžné lidi a výrazně ovlivňovat politiku - to vše naprosto nedemokraticky. To samé nyní hrozí EU. Tohle je něco, co se přímo týká každého, ale o čem se možná záměrně moc nemluví - něco jako konspirace, ale za bílého dne. Opírá se přitom o expertízu ekonoma Richarda Wernera, který v Japonsku několik let žil, pracoval, problémem se zabýval a zabývá dodnes - vymyslel taky termín "kvantitativní uvolňování". K vidění na youtube.

Predátor

Predátor (1987)

Proč je to tak skvělý film? Je to příběh, tempo, hudba nebo Arnoldovy hlášky? Možná je to i tím ne zcela skrytým plot-twistem. Film začíná jako běžný americký akční film - střílení dovedené až k bizarnosti (rotační kulomet). Ale postupně se role obrací a skupina elitních vojáků je lovena lépe vybaveným mimozemšťanem. Nakonec zbyde jen protagonista, který si sáhne na úplné dno a až ze zoufalství zahodí tu svou střelnou zbraň, umělý lidský nástroj ničení. Zároveň zahodí i velkou část svého oblečení, symbol lidského studu a přetvářky a s otevřenou náručí přijme bahno světa, splyne se svým okolím a teprve tak se stane vyrovnaným soupeřem mimozemšťanovi, který sice také dokáže splynout, ale pouze uměle díky svému vybavení. Přece jen je v tomto světě vetřelec a proto je vyvržen. Je to v podstatě taoistický a enviromentální film v rouchu akčního filmu a z dnešní perspektivy se zdá skoro jako zázrak, že něco tak povznešeného natočili sami američané.

Džúbei a umění nindžucu

Džúbei a umění nindžucu (1993)

Svižný a stručný film, který se vyznačuje dost zapeklitým příběhem - několik klanů bojujících o nadvládu. Ale i bez pochopení příběhu stojí za to - jednak je to v podstatě série důvtipných soubojů protagonisty s různými "bossy" a také díky japonské kresbě, která neztrácí tvář před konkurencí v Disneyho ateliéru, kde už si pomalu začínali pomáhat 3D grafikou.