Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (386)

plakát

Nesmiřitelní (1992) 

Kvalitní westerny stále vznikají. A jsem naplněn optimismem - že i nadále vznikat budou. 1992 je ještě doba, kdy se Eastwood do westernu hodil, aniž by coby westernová legenda největšího kalibru vyzněl nepatřičně. Stále je to, hlavně v gradovaném vyvrcholení filmu, ten nezapomenutelný a nepřekonatelný ostrý hoch jak ho známe např. z Hodý, zlý a ošklivý. K jeho režisérskému umění v tomhle filmu...kdo nečekal že pokud se tenhle chlápek pustí do režie, že si natočí i western? Nebo jinak, kdo by to na jeho místě neudělal? A konečně, není jediný důvod proč by se do toho pouštět neměl - hned několikrát. Unforgiven je velice povedený film, kde je silně znát vliv Sergia Leoneho v pozitivním smyslu. Film ubíhá v pozvolném tempu, buduje atmosféru a vtahuje do děje. Divák se občas zezačátku nevěřícně podívá na timer svého DVD přehrávače, jak to přes zdánlivě pozvolné tempo rychle utíká, aby později absolutně přestal vnímat nejen Timer, ale i věškeré své okolí. Film graduje až ke strhujícímu vrcholu. Tak tohle se klidně mohl Eastwood naučit právě u mistra Leoneho. Co musím Clintovi přičíst k dobru, nesnaží se udělat Leonovský western, nebo ho dělat jako Leone. Onen vliv který popisuji výše je zřejmě spontání a zdokonaluje už tak výbornou režii kterou Eastwood umí.

plakát

Těžká váha (2005) 

Prodám originální DVD Rocky I, II, III, IV, V a VI. Zn. Velmi levně! Jejich lesk se totiž ztrácí. Od Těžký váhy jsem čekal mnohé. Už při přečtení Obsahu tady na ČSFD jsem tušil že nepůjde pouze o box. Ostatně to ani v Rockym nejde jen o něj, ale přesto se teď nestačim divit jak hodně silný je příběh J.J.Braddocka. Ježíšové a všichni svatí ještě teď jsem vykulenej a napjatej jak struna. Sama Boxerská stránka příběhu se od Rockyho podstatně neliší. Jde o vzestup boxera vrcholící těžce nebezpečným zápasem o titul, ale to okolo...To kde byl v Rockym běh, řezání do pytlů, skákání přes švihadlo, zde nahrazuje příběh obětavého otce, naprosto nadně, ze všech sil se snažící uživit rodinu, hlavně své děti. Russell je famózní! Zellweger naprosto hodící se do romantického vztahu jaký spolu ti dva mají. Kamera a střih méně kýčovitá než by působila v současném filmu ta z Rockyho. Střih napínavý. Emoce a napětí...parádička! Včera bych nevěřil že dnes jde natočit boxerský, a vůbec sportovní film kterému bych dal nad 90%. Dnes neváhám...

plakát

1492: Dobytí ráje (1992) 

Nádherný Ridleyho cit pro vizuálno je až obdivuhodný. Ať už jde o zobrazení temné lidskosti, vnitřního děsu člověka, hrůzy z degenerace...tak mistrně podané H.R.Gigerem a zachycené právě Scottem tak, že je hrůza umocněna v panický děs a noční můru. Může jít o temnou budoucnost lidstva v postapokalyptickém Blade Runnerovi. A nebo může jít o romantiku ráje na zemi, skutečného ráje, panenského...a...znásilňovaného bílým mužem s dobrým úmyslem stejně, jako bílým mužem s cílem drancovat. Vizuálno opět bere dech spolu se Scottovou druhou silnou stránkou kterou je budování atmosféry. Dobytí ráje je o konfrontaci snu a reality, o boji zla s ještě větším zlem, o byrokracii a moci církve jakož i státního aparátu, o povaze člověka a hlavně o velkém dobrodruhovi jenž se vydal za svým snem. Panna nebo orel? Je tam pevnina nebo ne? Život nebo smrt? A k tomu úchvatná Vangelisova hudba! 1492 - skvostné dílo, nijak nezaostávající ani nepřevyšující očekávání které ve mě vyvolá už pouhé jméno Ridley Scott!!!

plakát

Tropická bouře (2008) 

Čekal jsem výbornou parodii. A začlo to jako výborná parodie. Úvodní Trailery byly správně ulítlý a úvodní sekvence s prostřelením hlavy...to nakročilo slušně. A najednou zásek, stop a konec...krom Stillerova výstupu s "falešnou" hlavou už nic vtipného až do konce filmu nepřijde. Takže jsem tvrdě narazil, parodie to není. Už vůbec to není promakaná parodie postavená na milionu dokonalých a geniálních drobných detailů v pozadí jako je tomu třeba u Žhavých výstřelů. Ony parodované (nebo co jsou) záběry z legendárních válečných filmů nějak nevyznívají vtipně. A člověka to staví před dilema jak ten film hodnotit, když ne jako komedii (parodii). Jako válečný film? Ani náhodou. Jako akční...no moment, to bych to ale musel brát alespoň trochu vážně...a to u tohohle filmu nejde. Fakt nevím jak hodnotit. Pokus o komedii který příliš nevyšel bude asi ta nejlepší škatulka. A takto zařazenému filmu můžu dát alespoň za technickou a hereckou stránku tři hvězdy coby průměr, tedy 50%

plakát

Nový svět (2005) 

Na štědrý den bych si rozhodně představoval k prožití večera u televize mnohem lepší film, než tento rozvleklý, romantický, absolutně nedramatický, prázdný a nudný počin s až trestuhodně nevyužitým, zejména hereckým potenciálem. Ale vzhledem k tomu, že ke sledování "Hledání země nezemě" vysílané ve stejnou doubu na ČT1, mě nedokázal přimět ani Johny Depp v hlavní a Dustin Hoffman ve vedlejší roli, a taky vzhledem k tomu že mou hlavní náplní večera bylo jídlo, dalo se u toho celkem pohodlně vydržet. A mimochodem by mě celkem zajímalo kdo má na svědomí hudbu k Novému světu. Něco absolutně příšerného!!! Ne samo o sobě, ta hudba není ve své podstatě vůbec špatná - chraň bůh abych si bral do huby klasiku, ale absolutně se nehodí. Od začátku filmu až do konce mě udivovalo jak k tomu co vidím mohl někdo bezhlavě naprat to co slyším.

plakát

Původ a počátek Vánoc (2006) (TV film) 

Zajímavý dokument mapující původ vánočních tradic v křesťasnkém i pohanském náboženství.

plakát

Harry Potter a Tajemná komnata (2002) 

Jé, tak jen doufám že jsem se správně trefil do "druhého dílu" Harryho Pottera. Viděl jsem pouze první a druhý díl (oba zhruba v roce 2003), dále to jde mimo mě a už v době sledování druhého dílu jsem se v tom absolutně a beznadějně ztratil. Zaplavila mě vlna Deja Vu, kdy jsem měl v některých scénách pocit, že přesně to co se na obrazovce odehrává už bylo v prvním díle. Všechno stejné jako jednička, takže i stejně hodnotím, ať jsem spravedlivý.

plakát

Jízda (1994) 

Pohodička u níž mě přepadá záchvat nostalgie...

plakát

Karamazovi (2008) 

Nemám slov, naprosto strhující. Nejlepší počin Petra Zelenky a nejen jeho. Nemám slov, nedostává se mi dechu, leze mi mráz po zádech. Nevím kdy jsem naposledy dal absolutní hodnocení...skutečných 100%...ale tady je dávám. Jestli má film chyby nebo slabší místa technického charakteru, absolutně je převálcuje fakt, že tohle je opravdu síla. Síla divadla naprosto autenticky promítnutá na plátno. O hereckých výkonech nebudu psát, to se totiž musí vidět na plátně, ne v textu. Nebudu zbytečně šetřit superlativy a směle řeknu že je to asi nejlepší českej film posledních let! Zapomeňte uvažovat v rovině "to by mohlo bejt dobrý, možná se na to podívám"...valstně zapomeňte úplně uvažovat, prostě si sedněte a pusťte to! Máme filmy na které musí být ta správná nálada. Pak máme filmy na které nálada nemusí být vůbec žádná. A konečně existuje malá skupinka filmů, které náladu potřebují, ale dokáží ji sami vyvolat. A sem patří i Karamazovi. Takže kdykoli, ale nejdřív jak jen to půjde shlédněte. PS: Další mé pocity a názory na film skvěle vystihl komentář Gemini PPS: Jak si tak stále dokola pouštím nejsilnější momenty filmu, musím hodnocení upravit. 120%

plakát

Olověná vesta (1987) 

Tak tohle jste vy, pane Kubrick. Už začínám chápat jaká smůla byla že jsem jako první Kubrickův film viděl Osvícení. Chtě nechtě jsem si pak zařadil do přeceňovaných i pána který ten film natočil a dlouho jej přehlížel, s uraženým pocitem a zasunutého ve škatulce "prznitel knižníh předloh". A hle, objevila se 2001: Vesmírná odysea a skočila na špici mého žebříčku nejen v sci-fi žánru, ale filmů vůbec. A teď třetí Kubrickův film...definitivně mě přesvědčuje, jak příšerná chyba byla přehlížet mistra na základě jednoho nepovedeného filmu. Full Metal Jacket, nechám uležet, ale mám pocit že se mi zařadí mezi nejoblíbenější filmy žánru. Z úplně jiného důvodu než z jakého tam trůní Apocalypse Now. Dokonce i z jiného důvodu než který tam zařazuje Ryana. Tenhle film je jiný...91%.