Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (842)

plakát

Rozverná mládež (2003) 

Některé momenty jsou opravdu skvělé ("Uděláme módu ze zelených buřinek!") nebo realistické zobrazení novinářské praxe ("Co kdybychom si to prostě vymysleli?") a pár jich v paměti utkví (večírek v blázinci) kvůli dojemným motivům, veskrze tam ale je moc všeho - postav, dějových linií i večírků.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Pro mě zklamání. Nic, co by mi vzalo dech - v každé předchozí epizodě nějaký takový moment byl, akorát si nejsem jistý, zda to bylo tím, že jsem je poprvé viděl v dětství. Všichni říkají, jak tam bylo málo počítačových efektů, ale ten obří záporák a ta stará bába na té listnaté planetě byli tak nerealističtí, že interakce s lidskými hrdiny působila strašně. I ten lidský - v černi oděný - záporák nebyl nijak děsivý, spíš prostě zmatený a člověk se ho nebojí. Projevil se sklon k megalomanství (zničení solárního systému, hvězda smrti přes celou planetu, dojení slunce atd.), ale ze všeho nejvíc mě asi zklamala jakákoliv absence originálního výtvarného pojetí. První záběr po titulcích, silueta křižníku proti hvězdám a planetě byla nádherná, ale zbytek filmu se vizuálně nijak neliší od většiny současných blockbusterů jako je Hobit, Marvelovky nebo Star Trek. Je to Star Wars, ale snížené k průměru.

plakát

Davidovy narozeniny (2009) 

Ta italská letní atmosféra je skvělá, ten námět taky, ale hrozně mě iritovalo vystavění příběhu jako antické tragédie (s povinnou smrtí na konci), myslím, že větší nadhled a lehkost by tématu jedině prospěly.

plakát

Ida (2013) 

Krásně natočené, ale zápletka je nudná. Za celou dobu se ve filmu objeví jenom jediný úsměv. S dialogy taky scenárista šetří jako s toaleťákem za komunistů, podle mě měl scénář všehovšudy tak deset stránek.

plakát

Glee (2009) (seriál) 

"Je zvláštní být zpátky na střední a vidět, jak je pro ty děti všechno s ní spojené otázkou života a smrti," říká v jednom z posledních dílů jakási vedlejší postava a tak nějak v té větě vystihla celé Glee. Ten hudební sbor je sice sbírka nejroztodivnějších existencí (z nichž se některé objevují a zase mizí bez vysvětlení), ale vzájemné přátelství a láska k hudbě, skrze ni často projevují svoje pocity, je pro ně to nejdůležitější. Okresní soutěže, regionálky, nároďák... Kolem toho se točí všechno - od jejich studijních úspěchů až po vztahy. Ohromné plus je, že si to umí udělat legraci samo ze sebe (např. aféra s mizejícími postavami, záhadné cestování mezi New Yorkem a Ohiem sem a tam). 1. série mě nějak moc nenadchla, ale vydržel jsem i navzdory všem těm klišé. 2. série byla vynikající, pořád si pamatuju to legendární "zombie" vystoupení na fotbalovém hřišti. Tahle série ukázala, že je v pohodě se lišit (Artie coby fotbalista), navíc přinesla pár nových sympatických postav. 3. série pořád hodně dobrá, podle mě poslední klasická, protože všechny hlavní postavy pořád chodí na střední. Ta středoškolská atmosféra je super, protože si člověk uvědomí, jak je to i navzdory všem hormonům a pubertálním starostem šťastné období. 4. série je slabší, protože se děj odehrává napůl v Ohiu a napůl v New Yorku (a jak správně Sue poznamenává, kde pořád berou peníze na letenky?), ale skvěle vykreslené je přátelství mezi Samem a Blainem a dalšími postavami, které dřív byly v pozadí a teď dostaly šanci vyniknout. 5. série je katastrofa, za kterou měli scenáristy vyhodit. V New Yorku jsou už sice skoro všechny postavy, ale už to prostě není Glee, už to je jakýkoliv jiný seriál o vztazích (nutno podotknout, že celkem vyčpělý). 6. série přinesla zase markantní zlepšení, pár nových sympatických postav, ale hrozně málo prostoru je rozvinout, protože je ze všech řad nejkratší. Konec byl samozřejmě srdceryvný, seriál mi bude chybět. Nejoblíbenější postavy: Sam, Blaine, Brittany, Sue Sylvesterová.

plakát

Papírová města (2015) 

Povedená adaptace skvělé knihy. Parádně vykreslené postavy, humor a přitom to není jenom prvoplánový film pro náctileté. Sáhne to člověku přímo na srdce. To, že všechno je jednou poprvé, ale taky naposledy a o tom, že střední škola je peklo, ale v podstatě je to pohodička proti zbytku života.

plakát

Marťan (2015) 

Snad už lidstvo brzo vydá na Mars nejen v knihách a filmech, ale taky ve skutečnosti! Tenhle film mě pro to dokonale nadchl. Bylo krásný vidět, jak spolu chytří lidi z celýho světa spolupracují (místo toho, aby se snažili navzájem zabít) a ti míň chytří jim fandí. Rád bych věřil, že to tak bude i doopravdy. Četl jsem samozřejmě parádní knihu a film jí dělá dobrou reklamu. Hodně lidí tady chválí Ridleyho Scotta, ale podle mě se trochu zapomíná na to, že to je celé příběh Andyho Weira, který musel provádět všechny výpočty, přemýšlet o řešení zdánlivě neřešitelných situací a přitom hlavnímu hrdinovi zachovat smysl pro humor. Ve filmu to všechno funguje - ani jsem si nevšiml, že by chyběla nějaká důležitá část - kromě legendárního: "Koukněte! Kozy! ( .Y. )"

plakát

Jurský svět (2015) 

Pro mě zklamání. Oproti Jurskému parku je zde evidentní snaha být "family friendly", což znamená, že se diváci sice dočkají scén vyděšených davů a pár sežraných lidí, ale téměř žádná krev u toho nestříká, nikdo nekřičí o život, nedrásá se z dinosauří tlamy ven. A to mě mrzí, protože pozorovat snahu lidí o přežití najednou není taková zábava, když je to evidentně nebolí. Zápletka s využitím dinosaurů pro vojenské účely je hodně špatná - zní mi to jako něco, co si tvůrci vypůjčili ze Sharknada či podobných filmů. Závěrečná bitka toho umělého monstra s tyranosaurem klišé jako z béčkových filmů z 50. let (Godzilla vs. Mořský had!). Herci to zachraňují, postavy mají hloubku a člověk se o ně i bojí.

plakát

Svatba ve třech (2005) 

Krásně sladký film, kterého od absolutního romantického klišé dělí už jenom pár zpívajících ptáčků v parku na větvi. Naštěstí se to drží ve vkusné a příjemné rovině. Téma je těžší, ale provedení ve stylu "čert to vem, nejdůležitější je, že se máte rádi" skvěle ladí s tou ikonickou písničkou Happy Together.

plakát

Čínská čtvrť (1974) 

Zklamání. Noirová, správně hollywoodská atmosféra je tady na jedničku, ale zápletka, napětí, něco, kvůli čemu bychom se mohli zajímat o ty nesympatické postavy blíž, to tady chybí. Jestli chcete vidět pořádný film noir s femme fatale, koukněte raději na Double Indemnity nebo na Lauru.