Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (529)

plakát

PragueNight (2015) 

Ach jé, pořád to dokolečka omílané tvrzení o nepříznivém osudu. Ano, velmi nepříznivý, ale ani jednoho drogového dealera nebo prostituta/prostitutku k tomu nikdo nenutil! Byla to jejich volba, jejich svobodné rozhodnutí dobře vydělávat a zdánlivě tak snadno! Dolce far niente! Je mi líto! Dnes jsem mluvila s pracovnicí Kauflandu, která přijímá nové síly. Říkala, že mladí nemají zájem. Přicházejí s požadavkem 30 tisíc, volné víkendy apod. Být u pokladny v Kfl není žádná sranda a k tomu za 15 tisíc kaček. Nechceš dělat? Inu, pak je tu vždycky ještě ta možnost "jít šlapat". Docela mne pobavilo, jak ty obstarožní dámy provozující tzv. nejstarší řemeslo, mluvily o "práci". A tento týden jsem si všimla v jiném supermarketu, tentokrát šlo o Albert, jak staré paní tam sedí u pokladny! Jsou milé, práci zvládají a nestěžují si, jak k nim byl osud krutý.

plakát

Tajemství Karla Gotta (2012) (TV film) 

Zamlada jsem před Karlem Gottem dávala přednost jiným zpěvákům, hlavně těm, kteří byli více či méně, chtěně či nechtěně "protirežimní". Karel Gott tehdy naopak jezdil na západ a byl pro komunisty výhodným vývozním artiklem. Mnohé dívky po něm šílely. Měla jsem na VŠ kolegyni, která o něm celé roky snila, psala román, kde byl KG hlavním hrdinou, nevynechala ani jeden jeho tuzemský koncert, nosila mu květiny, vystávala důlek před jeho vilou. Jeho maminka ji už znala a sdělovala jí, že "mistr není doma" nebo že "mistr spí". Karel Gott určitě měl a ještě stále má velké charisma a výjimečný, nádherný hlas, jenomže jeho přátelé z něj dělají boha, něco v tomto smyslu v dokumentu skutečně zaznělo. Takže summa summarum: nejedná se objektivní dokumentární film, ale spíš o takový narozeninový dortík na oslavu. (1)

plakát

Štěňata (1957) 

Na tomto scénáři už je silně patrný podíl pětadvacetiletého Formana: scénář má všechno, co bude Miloše Formana provázet v další tvorbě. Satira, černý humor, generační střet dětí a rodičů a další. Nevím, jestli by film zaujal i dnešní mladé diváky. Pro mne byl milý i tím pohledem na Prahu, jaká kdysi bývala, jaká není a nikdy už nebude. Také jsem si kdysi myslela, že bez Prahy nemohu žít. Praha se ale změnila, svět se změnil, změnila jsem se i já. Dnes by byl naopak život v Praze pro mne čirým utrpením. A asi i proto mi ten závěr filmu vůbec nepřišel přehnaně optimistický, ale moudrý a šťastný.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Sen (1989) (epizoda) 

Jedno bylo jasné a zřetelné od samého začátku a to dokonce i mně, která nikdy (!) v detektivkách na nic nepřijdu a jsem vždycky v prostoduchém úžasu, jak jen na to mohl ten či onen detektiv, v tomto případě Hercule Poirot, přijít! Jenže na otázku KDO? jsem stejně jako on odpovědět neuměla, ale na rozdíl od něj jsem se tím netrápila a nad svými šedými buňkami jsem nezoufala a z ničeho jsem je neobviňovala A nakonec se ukázalo... No nic neprozradím, nebojte se! A nakonec se ukázalo, že šedé buňky svého malého, elegantního, roztomilého a neuvěřitelně bystrého majitele ani tentokrát nezklamaly!

plakát

Magické hory - Radobýl (2009) (epizoda) 

Chtěla jsem se podívat na krajinu svého mládí, ale díky přiblblému dialogu obou protagonistů, hlavně pak Květy Fialové (!) jsem s bídou dokoukala do konce! Cílek se sice snaží o věcný komentář, ale vedle Fialové to jde jen těžko. "Pojď se věnovat něčemu serioznějšímu..." Od Květy Fialové se ale ani nic lepšího nedá čekat, ta mne v tomhle směru ještě nikdy nezklamala! Na ni tedy opravdu sedí výrok Miloše Kopeckého o hlouposti a vznášející se holubičce! Moje výtka ale směřuje i k režisérovi a scénáristovi panu Slunečkovi. Má to snad být součástí "roztomile přihlouplého image" výše zmíněné herečky, že říká o Máchovi nesmysly? Vždyť např. to, že se Mácha neoženil, resp. svatbu plánoval, ale nestihl ji uskutečnit, zemřel a jeho pohřeb se konal v den plánované svatby, to ví i leckterý průměrný maturant! Copak je to tak náročné téma, aby ho musela "zpestřovat" a dělat pro diváky stravitelnější a zábavnější podobná pokleslá konverzace? Prostě ubohé! (Ty dvě * dávám za kameru.)

plakát

Hrdinný kapitán Korkorán (1934) 

I přes některá místa, v nichž převládá to, co na Burianovi zrovna nemusím, to jest takové to přehánění komičnosti ad absurdum, i přes tato místa se mi film líbil. Překvapivě mne zaujal a pobavil od začátku až do konce. Slabší místa jsou vyvážena skvělým herectvím nejen samotného Vlasty Buriana, ale i mnoha dalších osvědčených herců. Mne zaujala především milá a sympatická Milada Smolíková. Z celého filmu vyzařuje pohoda a laskavý humor, který v dnešních komediích marně hledám. Celkový dojem: slabší 4 *.

plakát

Muži v offsidu (1931) 

Ač prvorepublikové komedie trpívají někdy přílišnou naivitou, křečovitostí a nevím čím ještě, tohle dílko se s ničím takovým nepotýká. Je svěží a radostné a pro ty, kteří mají rádi židovský humor a svéráz, bude příjemným osvěžením. Dlouhá léta jsem nad tímto filmem jen mávla rukou: Předválečný film o fotbale? Nic pro mne! - Neznala jsem dokonce ani Poláčkovu předlohu. Jsem příjemně překvapená a film rozhodně doporučuji! (Kdybych chtěla vypsat všechny vtipné hlášky, které ve filmu zazněly, asi bych musela opsat velkou část scénáře.)

plakát

Partie krásného dragouna (1970) 

Příjemná podívaná! Skvělé výkony Josefa Abrháma, Stelly Zázvorkové, Josefa Bláhy a mnoha dalších pod taktovkou zkušeného režiséra! Zvláště oceňuji, že komické scény v žádném případě nepřecházejí do trapnosti a některé z nich jako by ani nebyly předepsané ve scénáři, ale vznikly spontánně při natáčení! Anebo tak alespoň působí a o to lépe, že? Taková je třeba scénka, kdy se Stelle Zázvorkové při jejím impozantním odchodu z ložnice zachytí klika v zástěře. Musela jsem si tuhle scénu pustit vícekrát a vždycky mne znovu rozesmála. - - - A co se předlohy Jiřího Marka týče, právě čtu jeho Panoptikum kriminálních příběhů a vychutnávám si skvěle vystiženou atmosféru 1. republiky, v mnohém tak diametrálně odlišnou od našich vyspělých pokrokových časů, že je to k nevíře! Například Partie krásného dragouna: Kdo z mladých by dnes věřil, že potrat byl tehdy zakázán a provozovaly jej tajně tzv. andělíčkářky, které za to byly stíhané a trestané vězením? Kdo by tomu věřil dnes, kdy v některých tzv. vyspělých západních zemích je možné zabít dítě až do poslední minuty před příchodem na svět a pokud dítě potratový zákrok přežije, je možné ho beztrestně zabít i už narozené tím, že se mu neposkytne žádná pomoc a nechá se bez ošetření umřít zimou, hladem a žízní?!! A to je nucen vykonávat zdravotní personál, ať s tím souhlasí nebo ne! Žijeme v krásných časech! Och, pokrok nezastavíš!

plakát

MOST! (2019) (seriál) odpad!

Pěkný komentář dzony, salahadin. Nechce se mi tohle veledílko rozebírat, snad někdy, příležitostně. Jen tolik: Je to samozřejmě výpověď o autorech seriálu, ta mne nebolí! Ale MOST! a jeho hodnocení zde na csfd chápu jako výpověď o stavu naší společnosti. A to mne bolí - bez nadsázky! - opravdu bolí!

plakát

Návrat do Osvětimi (2016) (TV film) 

Paní Bezdíčková je krásný a inteligentní člověk, vypráví bez přílišného sentimentu, bez příkras, bez nenávisti... Je nepředstavitelné, co tihle lidé prožili a jak s tím pak mohli dál žít! Pan Martin Hlaváček i pan Karel Snop odvedli poctivý kus práce a patří jim naše poděkování. Vždyť pamětníci tu nebudou věčně a pak už se asi bude jen lhát. Copak tomuhle dokumentu říkají popírači holokaustu? https://www.youtube.com/watch?v=Zx8Ohi7VwU0