Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (529)

plakát

Druhá světová válka 5: Bitva o Rusko (1943) 

Protože film vznikl r. 1943, tedy uprostřed války ještě zdaleka nevyhrané, ale už nabírající dech na konečnou porážku německých vojsk, mám z něj velmi zvláštní dojem. Velká autentičnost (záběry z filmových týdeníků) a hlavně to americko-britsko-ruské spojenectví! Kam se podělo? Dnes po něm není ani stopa, ba co víc v Kanadě rozkvétá nacismus, USA mají Rusko za svého úhlavního nepřítele, s nímž vedou zástupnou válku na území Ukrajiny a Britové v ničem nezaostávají za svými zaoceánskými bratříčky! Z toho dobového pohledu působí film trochu naivně, ale naivní  rozhodně není. A jako dokument má velkou výpovědní hodnotu!

plakát

Vlákna (1984) (TV film) 

Je velmi těžké dívat se na tenhle film koncem roku 2023, v době, kdy se slovní spojení "jaderné zbraně" a "jaderná válka" stává stále častější součástí našeho slovníku. Nehodnotím film po stránce efektů, dějové linie apod., ale vyzdvihuji jeho hodnotu apokalyptickou, varovnou. Jenže - dívají se na něj ti správní lidé? Ti s prstem na tlačítku?

plakát

Lučšije v adu (2022) 

Lučšije v adu - Nejlepší v pekle. Možno shlédnout zde: https://gloria.tv/post/whWazzQM8g7y1qiqsKwRyf98z Vynikající film, který doporučuji především pro všechny milovníky tankových počítačových bitev, kteří si myslí, že i v reálu je válka s "leopardíky" jedna velká sranda a zábava. Není, přátelé, opravdu není. Nevěřte tomu i když vám to bude říkat třeba ministryně obrany. Nevěřte tomu! A hlavně nevěřte těm, kteří znají jen zbraně a válku a mír je pro ně jen sprosté slovo! „Nespravedlivý mír je pořád lepší než spravedlivá válka.“ (Cicero)

plakát

Na prahu války (2019) 

Jednu věc prostě nepochopím: Proč poslední sekvence filmu o odpírači vojenské služby a přísahy Hitlerovi, katolickém blahoslaveném Franzi Jägerstätterovi, patří citátu od M. A. Evansové, známé pod pseudonymem George Eliot, která kromě toho, že žila nemravně, odmítala i křesťanskou víru! Jistě režiséra T. Malicka vedla k tomuto rozhodnutí nějaká hluboká myšlenka - třeba velkolepý úmysl, aby film oslovil i bezbožné! - ale můj chabý rozum tohle odmítá přijmout!

plakát

1941. Krylja nad Berlinom (2022) 

Zasloužené 4 * a díky událostem dnešních dní... ještě o hvězdičku více!

plakát

Na psí knížku (2002) (TV film) 

Slabé! Nejlepší úmysly, nosné téma, dobří herci. Kde je tedy zakopaný pes, proč se nepovedlo, co se povést mohlo? Zdá se, že největší slabinou je roztříštěnost scénáře, který se rozpadá na epizody soustředěné kolem jednotlivých postav. Všecko jakoby bylo jen lehkou rukou načrtnuté a čekalo teprve na své rozpracování. Divák čeká, že některé dialogy, scénky, narážky budou mít pokračování pro další děj... ale nebudou. Poselství film nepřináší také veskrze žádné, resp. můžeš si, milý diváku, vybrat, co chceš! Holubová hrála sama sebe? Tahle herečka mi není moc příjemná, ale tady byla pro mne až nesnesitelná! Závěrem nutno říct, že se tenhle nadějný snímek nevyšvihl nad průměr! (Mimochodem ten výraz "na psí knížku" znaly starší generace a působil dost hanlivě. Dnes žít bez oddacího listu je bohužel běžná praxe!)

plakát

Teroristka (2019) 

Vynikající herecké výkony a výsledný dojem překvapivě dobrý. Při tomhle obsazení jak jinak, že? Janžurová neztratila s přibývajícím věkem nic na svém elánu a komickém nadání. Líbil se mi i Liška, myslím, že mu role výtečně seděla! Výborně jsem se bavila (a to v současnosti nemám zrovna moc rozvernou náladu), a proto nechápu, že film má tak nízké hodnocení. Ztrácíme smysl pro humor? Nesedí mnoha uživatelům černý humor? Když to přeženu: Obávají se snad někteří, že by je mohl posednout amok a vzali by film jako návod jak řešit své obdobné problémy? - Žijeme v náročné, neveselé době a já jsem za každý takový film vděčná!

plakát

Maigret - Maigret a čtyři ženy (1997) (epizoda) 

Koukat se na to dalo... Ano, komisař Maigret ukázal, že má srdce citlivé, to ano. Jinak ten život hlavního hrdiny -  jedna velká špína a nemravnost. Nebyl to můj hrdina a stručně řečeno: Jaký život, taková smrt!

plakát

Hlídač č. 47 (1951) 

Vynikající! Film noir, který potěší, pohladí po duši. Jako do všeho, co HH hrál, psal nebo režíroval, dal do tohohle filmu celé své citlivé, laskavé srdce. Klobouk dolů, milovaný Hugo Haasi!