Ako aj v iných prekladoch názvu filmov, aj tu je chyba. Film sa volá Saška. Bitka o Ržev tu nie je hlavným motívom. Je to skôr pohľad do duše radového vojaka.
Dlho som váhal, či si pustím tento film, pretože jednotka patrí medzi legendy westernu. Vôbec som nebol sklamaný. Film mal náboj, bol dramatický a našťastie s dobrým koncom, lebo šerif Ward bol tou najzápornejšou postavou.
Kvalitne natočený thriller. Čo možno vyčítať tomuto príbehu je zobrazenie juhokórejskej polície ako totálne neschopnej, ba až mentálne postihnutej.Hádam to tak nie je.
Začiatok sľubný, neskôr film nadobúda nelogičnosť a stráca na kvalite. Polície je úplne mimo. Doktori sú fascinovaní zmŕtvychstaním hlavného hrdinu. Možno pochváliť dobrú kameru.
Typicky americky spracovaný dokument s množstvom zbytočných rečí. Koncom 90-tych rokov aj u nás v TV snowboardisti predpovedali zánik lyžovania. O čo je však skutočnosť iná. Skialpinizmus a freeriding otvorili pre lyžiarov široké možnosti. Vôbec nikto u nás necíti potrebu bojovať proti lyžiarom, či snowboardistom ako to predstavuje časť tohto filmu, ktorá sa venuje histórii snowboardingu. Ukážka lavínového výcviku a školenia bola úbohá, ale asi na to nebol čas. Pozitívom tohto filmu tak len boli zjazdy aljašských vrcholov a dovolil by som oponovať filmu o tom, že tieto svahy boli už predtým zlyžované.
Filmu predchádzali televízne šoty nakrútené v priebehu expedície, ktoré boli zasielané pomocou satelitného telefónu a vysielané v spravodajstve TV. Film bol doplnený výpoveďami zúčastnených horolezcov. Žiaľ veľmi nepriaznivé počasie nám nedovolilo vystúpiť na vrchol, a tak sme sa otočili vo výške 7680 m, asi 2 hod. od vrcholu.
Film bol točený v spolupráci s lyžiarskou triedou na Gymnáziu v Kežmarku koncom 70 rokov. Praktiky rodičov pri tréningu a pretekoch detí ostali aj dodnes. Zišlo by sa tento film premietatť v TV vždy pred sezónou. Žiaľ dnes náš šport nemá v školách takú podporu, čo je rozhodne chyba a časom sa to vypomstí na nedostatku reprezentatov našej krajiny v rôznych druhoch športu. Páni ministri školstva by sa mali zobudiť a trošku si zacvičiť a vrátiť šport do škôl.
Martin Ťapák vedel geniálne zachytiť atmosféru slovenskej dediny. V tomto diele sa stretlo niekoľko významných hercov, ktorým vďačíme, že aj my sme pocítili čaro predvianočnej aj vianočnej nálady. Mihla sa tam dokonca aj Milka Zimková ako mladá dievčina a samozrejme aj ujko Matejka ,nezabudnuteľný slovenský herec - neherec.
Skvelá vizualizácia, výborne zahrané hlavné i vedľajšie postavy, skvelá hudba. Prekrásna príroda Pienin sa len tak mihla v tomto filme, snáď aby neodvrátila pozornosť od sondy do duše človeka, ktorý bol zbojníkom i pytliakom, aby sa neskôr prerodil do učeného mnícha. Cyprián veľmi túžil po slobode. Získal ju len vnútorne, lebo prísne pravidlá mníchov ju inak neumožňovali. Krásna pieseň k filmu v podaní Zuzky Smatanovej len dovršuje kvalitu tohto u nás ťažko uznávaného diela.
Tento film je nielen o krásnej žene, ale aj o ľuďoch, ktorých sa dá rýchlo zmanipulovať, ale aj ich rýhle premeny v závislosti od situácie. Počiatočná scéna vyhlásenie vojny Francúzsku a Anglicku Musollinim, záverečná vítanie osloboditeľov, ale hlavne pomsta Malene. Krutosť ľudí je najhoršou vlastnosťou človeka.
Bitva o Ržev (1981)
Glu, La (1908)
Talianska groteska s chlapcom - výmyselníkom a lepidlom.
Concierge, La (1900)
Začiatky grotesky, ktorá sa neskôr naplno usadila vo vtedajších kinách.
Neviditelné zlo (2006)
Filmu sa dá vyčítať kade čo, ale práca kamery je dobrá.
Tajemství mumie (2010)
Skvelá zábava, množstvo zaujímavých postáv skvele zahratých. Adele Blanc-Sec to sekne.
Expedícia TANAP (1961)
Poctivá filmárska robota, pri ktorej asistovali vtedajší členovia Horskej služby z Vysokých Tatier. Film nám priblíži hniezdište orla skalného, život svišťa a kamzíka, ale aj hry malých medvieďat, či výskyt glaciálneho reliktu - žiabronôžky arktickej vo Furkotskom plese. V ďalšej časti je to putovanie filmárov za kvetmi, ktoré nám ostali po dobe ľadovej v severných odľahlých častiach Vysokých Tatier - v Ľadovej dolinke. V poslednej časti je to horolezecký výstup západnou stenou Lomnického štítu - cestou cez Hokejku, ktorú brilantne prelieza neskorší kameraman STV a režisér niekoľkých filmov - Juraj Weinziller a Julo Kertész. Vo filme môžeme vidieť známe tváre HS i slovenského horolezectva ako Ivana Gálfyho, Urbanoviča, J. Andráššiho, Arna Puškáša, Juraja Weinzillera, Paľa Vavra a ďalších.
Casablanca (1942)
Pre mňa najkrajšia scéna filmu - spievanie Marseilleisy v kaviarni pred nemeckými dôstojníkmi.
Divoký grizly (TV film) (2000)
Žiaľ, ďalší z nepodarených filmov o prírode a zvieratách.Jednanie niekttorých osôb hraničilo s demenciou.
Myšlenky zločince (2002)
Zápornejšia postava ako masový vrah Jessie Mowat bol riaditeľ väznice /Denis Hopper/ a kongresman /Jeff Fahey/.
Čertova stena (1948)
Film bol natáčaný vo Vysokých Tatrách - v Lomnickom sedle, Francúzskej mulde, Skalnatom plese, Solisku, Štrbskom Plese, Mlynickej doline. Pre vtedajších slovenských hercov to bol filmový debut / Zvarík, Pántik, Ťapák, Dibarbora/ a nehrali vôbec zle. V lyžiarskych scénach ich dublovali členovia čs. olympijského družstva bežcov, skokanov i zjazdárov. Jednu z úloh hral i pes, ktorý patrí neodmysliteľne k osadenstvu vysokohorských chát i hôr. Filmu možno vyčítať niektoré veci, ale ja si ho rád pozriem znova pre scenérie Tatier vtedajšej doby i pre dobové lyžiarske umenie.
Bitva o Hill 60 (2010)
Niet tu čo vyčítať austrálskej produkcii, ba naopak poblahoželať.
Zločiny z vášně (1984)
Hudba - Rick Wakeman /Yes /
Lola běží o život (1998)
Pozoruhodný film a pozoruhodná hlavná hrdinka.
V pravé poledne 2 (TV film) (1980)
Anna Karenina (1935)
Hodnotenie prihliada aj na rok vzniku. Herecké výkony hlavnej hrdinky, ale aj vedľajších postáv sú veľmi dobré. Kratšia stopáž filmu nemohla toto dielo Tolstého ukázať v plnej šírke, preto však môže byť zaujímavé aj pre dnešného diváka.
Bílé maso (2008)
Růžový panter 2 (2009)
Steve Martin ako inšpektor C... má k inšpektorovi C... Petra Sellersa ďaleko ako z Popradu do Nagasaki.
Rozsudek smrti (2007)
Sherlock Holmes: Záhada potopené lodi (2010)
odpad!Keby autor Shelocka Holmsa a nebodaj aj samotný fiktívny Mr. Holmes videl tento film, tak dá návrh, aby autorov tohto shitu uvrhli do najhoršieho blázninca. Dej absolútne nemá líniu. Obrazy deja skáču ako žaba sem a tam bez absolútnej logiky, ktorá je povestná u fenomenálneho detektíva. Tento film môžem chápať ako pomstu profesora Moriartyho voči fanúšikom Sherlocka Holmesa, ale bezradnú. Nech teda víťazí medzi totálnym odpadom filmového umenia - v zabudnutí.
Extrémní svahy (2005)
Nejdivočejší sen (2010)
Tragický príbeh Malloryho a Irvine s rekonštrukciou ich výstupu na Everest. Je takmer isté, že 2. výšvih v ceste v tomto období a s danou výstrojou nevyliezli. Oceňujem hlavne použitie dobových záberov, ktoré sú veľmi cenné na predstavu vtedajšej situácie. Prečo chcete liezť na Everest? Preto, lebo tu je. Malloryho citát zo stretnutia s novinármi v USA pred odchodom na expedíciu.
Ako sme nevystúpili na Gasherbrumy (TV film) (2008)
Sneh pod nohami (1978)
Kaw (2007)
odpad!Scenár - katastrofa, triky taktiež, jednanie osôb vo filme - úplne dementné. Jediná svetlá stránka - postava šerifa.
Vianočné oblátky (TV film) (1977)
Počestné paní pardubické (1944)
Komédia so skvelým hereckým obsadením pranieruje to, čo kľudne môže aj v dnešných časoch.
Legenda o létajícím Cypriánovi (2010)
Maléna (2000)
Stín noci (1999)
odpad!Bol to snáď pokus nejakého amatera o film?
Apokalypsa (2007)
odpad!Na tomto filme bolo len jediné pozitívne - záverečné titulky.