Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Autumn Leaves (1956) 

Stenotypistka středního věku se provdá za mladšího muže (Robertson), aby záhy zjistila, že je psychicky narušený a již jednou ženatý. Výborně natočené drama, předznamenávající pozdější Aldrichovy hity 60. let "Baby Jane" a "Charlotte"

plakát

Avalon (1990) 

Rozjezd příběhu rodiny polských emigrantů do USA počátkem první světové války je trochu těžkopádnější, ale postupem děje si členové klanu Krasinských získávají sympatie. Film poskytl jednu z prvních velkých amerických příležitostí pro A. Muller-Stahla, který sám emigroval z Východního Německa roku 1980 do Záp. Berlína a deset let poté přesídlil do USA.

plakát

Avatar (2009) 

Pro mě film poprvé ukázal - v porovnání s předtím natáčenými filmy- možnosti 3D kina v nové dimenzi prostoru. Dnes už je to víceméně standard...

plakát

Avec la peau des autres (1966) 

Solidní špionážní thriller s vcelku přehledným dějem, v němž se neztrácejí jednotlivé postavy ani jejich souvislosti. Lino Ventura v roli ostříleného špióna, který zachraňuje svého "bratra ve zbrani". Zajímavé záběry vídeňských bulvárů a památek (Café Landtmann) z doby před půl stoletím.

plakát

A Walk in the Woods (2015) 

Rozhodně příjemná podívaná a nutno smeknout klobouk před oběma "turisty" a jejich výkonem. Film je ovšem trochu pomalý a rozvláčný, hodně se v něm povídá a akce je pramálo. Úvahy obou přátel, které pronášejí v často mezních situacích hodně vypovídají o životních hodnotách, věcech podstatných i nepodstatných. R.Redford se zfilmováním Brysonovy knížky zabýval řadu let, původně chtěl do role Katze obsadit svého přítele, herce Paula Newmana (ten však roku 2007 přestal točit filmy a rok poté zemřel). I s Nickem Noltem však tvoří homogenní herecký pár a v dialozích mezi nimi to správně jiskří.

plakát

Až přijde kocour (1963) 

Bohužel, když jsem viděl poprvé jako desetiletý kluk, jsem z filmu moc rozumu nepobral. Ale poté jsem viděl ještě vícekrát a stále (znovu) objevuji skryté půvaby této satiry Vojtěcha Jasného. Svým způsobem Werichova labutí píseň v celovečerním filmu.

plakát

Bába z ledu (2017) 

Hana je vdova a pro své dva syny s jejich rodinami by udělala vše. A nevadí jí ani, že tato opíčí láska je do značné míry jednostranná. Až do doby, než potká Broňu, začne se s ním vídat a ocitá se v kruhu jeho života, přátel a kamarádů. Rodina vytuší nepřítele ve svých řadách a snaží se jej vypudit. Všichni, až na jednoho - malého vnuka Hany, který naváře s Broňou kamarádský "parťácký" vztah... Na filmu nejvíce oceňuji pravidivé vykreslení lidských charakterů v různých životních situacích. Síla vůle hlavních protagonistů dlouho utkví v paměti...

plakát

Babička (1940) 

Na dobu svého vzniku nepochybně úžasný počin, který posílil národní hrdost českého lidu v kontextu české literatury. Expresivní herecké výrazy už patří k době. Většina filmů z té doby proto dnešnímu divákovi má jenom málo co říci. Babička je nepochybně výjimkou.

plakát

Backbeat (1994) 

Film jsem viděl v Corku v Irsku v roce jeho premiéry. Zachycuje období slavné kapely, o němž mnoho Britů (i Irů, jak jsem mohl zjistit), až tolik nevědělo. A pokud nesledovali dokumenty, jež v té době o Beatles vznikaly, tak se o nich touto formou dozvěděli opravdu něco nového

plakát

Bagdád střed (2020) (seriál) 

Leem Lubany mě zaujala už v první serii Condora (i když seriál samotný měl na můj vkus trochu překombinovaný děj). V Baghdad Central má zprvu menší, avšak postupem času výraznou až klíčovou roli v dramatické zápletce. Serie je i jinak vydařená a dává nahlédnout do pozadí konfliktu, v němž Američené a Britové měli v rukou od počátku Černého Petra.