Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Vytoč mého agenta - Epizoda 8 (2024) (epizoda) 

Finis coronat opus. Oba protagonisté této epizody si ze sebe umí udělat neskutečnou srandu.

plakát

Vytoč mého agenta (2024) (seriál) 

I když jsem jednotlivé epizody hodnotil většinou třemi hvězdičkami, jako celek dávám čtyři, protože seriál dokázal skloubením stálých a hostujících umělců navodit příjemnou atmosféru, kdy se divák těšík "kdo s čím novým do děje příjde". A současně se rozvíjejí soukromé osudy čtyř hlavních "es" agentury, víceméně kopírující francouzskou předlohu s názvem "Dix Per Cent", ze které představuje seriál frančízu . A možná že více, než jen to.

plakát

LaRoy, Texas (2023) 

Mnoho mrtvol v komedii s mnoha dějovými zvraty a nepředvídatelným "happy endem".  Mohlo to být inspirováno Coenovými filmy, ale chybí tomu onen nadhled. Jako režijní debut Atkinsona ovšem není špatné.

plakát

Mladé ženy (1968) 

Klubová záležitost konce šedesátých let 20. stol, film pro trpělivé diváky. Všěchny oblíbené Bergmanovy herečky (a tím podobnost se slavným švédským filmovým tvůrcem zdaleka nekončí.

plakát

Mzda strachu (1953) 

Jeden z filmů "zlatého fondu" francouzské kinematografie ! Čtvrtý komerčně nejúspěšnější film ve Francii v roce jeho kinopremiéry, jako první film v historii vyhrál jak Zlatého medvěda na MFF v Západním Berlíně, tak Zlatou palmu na MFF v Cannes. Průlomová (první dramatická) role pro v té době hlavně zpěváka Yves Monranda. FIlm se dočka několika remakeů, ale ani jeden z nich se k předloze nepřiblížil (i když Friedkinův Scorcerer vůbec nebyl špatný).

plakát

Rédl - Děs (2018) (epizoda) 

Naprosto věrohodně podané krimidrama o přetrvávanícícm vlivu starých struktur v Československu i tři roky po sametové revoluci. Hřebejk nic neidealizuje a nesnaží se směřovat k happy endu. Za to hvězička navíc.

plakát

Monsieur Spade (2024) (seriál) 

Inteligentně napsaný příběh, zavádějící nás do Francie 60. let, v níž to vře alžírsko-francouzskými politickými spory a vyřizováním účtů. Do toho je zavlečen Samuel Spade, soukromý detektiv ze San Franciska, jenž se pár let po druhé světové válce usadil, oženil a posléze ovdověl v malém francouzském městečku. A zčásti proti své vůli je zatačen přímo do centra bojů mezi několika tajnými službami. Vede si vcelku dobře a všude kolem sebe trousí své cynické komentáře a repliky. Lví zásluha Clive Owena, který nehraje Spadea , ale je JE SPADEM. Takže vcelku pohoda. Jediným šrámem a vadou na kráse je naprosto matoucí "souboj černochů v tunelu" při závěrečném zúčtování kdy všichni střílí na všechny a nikdo (myslím tím diváky) neví kdo na koho. Ale jak praví klasik "Nobody is perfect"...

plakát

Povídka o policajtovi (1975) 

Možná je to nostalgie, ale francouzské kriminálky patřily v 60.- 90. letech minulého století k naprosté špičce žánru. Byla hrstla tvůrců a hlavních protagonistů, která pomáhala spoluvytvážet jejich pevné míto ve světové kinematografii. A trio Deray- Delon-Trintignant patří k nim. Zde ve vrcholné formě.

plakát

Laurel a Hardy v cizinecké legii (1939) 

Film jsem viděl jak v kině Ponrepo, tak i v televizi a patří k tomu nejlepšímu, co L+H spolu natočili. Rozvíjejí zde naplno svou typickou komiku i styl dialogů, jež je charakterizují. A znamenitě jim sekunduje jejich "parťák James Finlayson.

plakát

Poslední bojovník (1970) 

Pro mne jedna z nezapomenutelných rolí Anthony Quinna (vedle Řeka Zorby) v době jeho největší slávy