Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Horor

Deníček (16)

Da truf

Možná další důkaz, že už jsem starej, možná ale smutná pravda. Od tý doby, co se rozšířil Netflix, jde standard dolů.

Da truf

Konec Oscarů

Dne 8. září 2020 vydala Americká filmová akademie nové pokyny, které musí tvůrci plnit, aby měli nárok na Oscara. V dokumentu určuje přesný podíl, jaký mají ve filmu tvořit ženy, etnické minority, příslušníci LGBTQ+ a lidé se zdravotním postižením. Nic proti lidem z některé z těchto skupin, ale takové nařízení je absurdní. Ničí a pokřivuje to umění. Můžeme se totiž například rozloučit s autenticky působícími filmy odehrávající se za druhé světové války. Spojenecké regimenty při invazi do Normandie totiž ode dneška tvoří 30 % černochů. Jasně, reálně se takhle natáčej hollywoodský filmy už pár let a jde jen o formální potvrzení nastaveného kurzu, ale stejně je znepokojující, když se tímto rasismem a diskriminací někdo ohání jako nejvyšší ctností.

Mimochodem, pravidla se týkají i zápletek a děje. "The main storyline(s), theme or narrative of the film is centered on an underrepresented group(s)," stojí v dokumentu. Takže filmy z války vlastně možná ani vůbec nebudou, who knows.

Co se mě týče, Akademie si může vyleštit zlatího maníka. Nepochybuju, že pořád budou vznikat kvalitní filmy, ale je škoda, že se z tak prestižního ocenění stal nástroj levicové propagandy a tím pádem se absolutně znehodnotilo.

Tady odkaz na zmiňovaný komunistický manifest: https://oscars.org/news/academy-establishes-representation-and-inclusion-standards-oscarsr-eligibility

Konec Oscarů

Filmové zrcadlení

Jak píšu v recenzi, film Bubliňák má hodně podobností se Střihorukým Edwardem od Tima Burtona. Dal jsem si tu práci a snažil se v obou filmech najít obrazový paralely, který by to potvrdily. Výsledek je zřejmej:

Filmové zrcadlení

Bobřík odvahy na Dartmooru

Správná hororová atmosféra neznamená potoky krve a otevřený rány, ale je to dokonalá výprava navozující skličující ponurost. Asi tak, jako se to v roce 1939 povedlo tvůrcům Psa baskervillského.

Bobřík odvahy na Dartmooru

Food for thought #5

Has Jason Staham ever NOT played an ex-military guy who went on to do something else with his life but got into some trouble and had to punch and kick his way out of it?... Not to my knowledge.

The movie dream: Accomplished

23. 11. 2018, Kino Aero: Rocky IV

The movie dream: Accomplished

Food for thought #4

Slavný Imperial March vůbec nehraje ve čtvrté epizodě Star Wars... Já vim, crazy, ale ne prostě. Skladba byla složená až pro pátou epizodu.

Food for thought #3

Překvapující zjištění - v prvním díle akční série Mission Impossible Ethan Hunt (Tom Cruise) ani jednou nevystřelí ze zbraně. Znamená to, že původně měli tvůrci o postavě Hunta jinou představu, než která se z ní vyklubala od druhého dílu nahoru?

Food for thought #2

Josh Brolin je charismatickej drsňák s hranatou držkou, co hraje hlavní role v mainstreamu i podivnostech. Tak jakto, že není v top 200 nejoblíbenějších herců? Namísto toho tam jsou lempliči jako Gerard Butler, Joaquin Phoenix nebo Emile Hirsch. Fakt záhada.

Food for thought #1

J.K. Simmons je všude. Takovej Dwayne Johnson vedlejších rolí.

Tim Burton a jeho svět

V pátek (28.3. 2014 ) jsem navštívil výstavu tvorby geniálního režiséra Tima Burtona. Výstava se konala (a ještě koná) v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí a můžu jedině doporučit.

A největší zážitek? Asi na 3 vteřiny jsem zahlédl samotného Tima Burtona, který tam ten den měl autogramiádu ;).

Více info o výstavě viz: www.timburton.cz

Koncert Pražského filmového orchestru

Úžasný koncert v Rudolfinu (27.4. 2011) filmové hudby od Johna Williamse. Hodně musim pochválit orchestr, hrál fantasticky. Zazněly témata z filmů jako Star Wars, E.T., Superman, Indiana Jones a po vytleskaném přídavku ještě třeba Čelisti. Mimoto tam byla přehlídka kostýmů, hlavně ze Star Wars, ale když začal hrát Raider´s March z Indiana Jonese tak tam nesměl chybět chlapík v klobouku a s bičem v ruce. Další koncert mají až za půl roku, ale vřele doporučuju. Teď už jenom odkaz na stránky již zmíněného orchestru http://www.praguefilmorchestra.com/

Koncert Pražského filmového orchestru

DVD Rocky

"Kolekce filmové klasiky" teď vydala celou sérii Rocky. Samozřejmě sem to skoupil, hned v den vydání :).

DVD Rocky

DVD Expendables

Ták, dneska sem si koupil první vydání Expendables na DVD.

DVD Expendables