Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (9)

Ghost Dog - Cesta samuraje

Ghost Dog - Cesta samuraje (1999)

Můj tichej favorit mezi nájemnýma zabijákama a Jarmuschovkama celkově. Unikátní spojení afroamerický pouliční kultury a filosofie japonských válečníků v osobě zavalitýho černošskýho zabijáka, žijícího asketicky vedle holubníku na střeše paneláku. Jeho jedinými přáteli jsou francouzsky mluvící zmrzlinář (výtečnej Isaach De Bankolé),se kterým si rozumí bez ohledu na jazykovou bariéru (scéna, kdy komentujou stavitele lodi na střeše dokáže rozesmát i dojmout zároveň),pak sečtělá dívenka z parku a všudypřítomní vrkající spolubydlící.Celej snímek doprovází citace z Hagakure, kodexu samurajů z tuše Cunetoma Yamamota a podkresluje vynikající syrová hudební produkce od RZA, lídra legendárního Wu-tang Clanu ze Staten Islandu. O svéráznej humor se stará gang hláškujících mafiánských veteránů.Pro mě srdeční záležitost za plnej počet *. Dík,Jime.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Klasika pulpový kinematografie numero uno. Koktejl namíchanej z nejlepších ingrediencí sbíraných pečlivě celý léta za pultem videopůjčovny. Majstrštyk přesahující hranici žánru. Nesmrtelnej evrgrýn. A v podstatě skromná povídková gangsterka. To všechno jsou Pulp Fiction.

Yojimbo

Yojimbo (1961)

Kdysi druhý setkání s Kurosawou se pro mě později stalo zároveň nejoblíbenějším kouskem z jeho série filmů se samurajskou tématikou. Jednoduchej, ale skvěle fungující příběh o chytrým róninovi, kterej zamíchá kartama v městečku ovládaným dvěma znesvářenými gangy. Přišel, viděl, zvítězil,lišácky se podrbal na týlu a odkráčel dál vstříc nejistýmu osudu. Toshiro Mifune je PÁN a jeho postava je prototypem dokonalýho a nejcoolovějšího filmovýho rónina ever. A říkejme mu třeba "Třicetiletý"...

Sonatine

Sonatine (1993)

Melancholická gangsterská balada na Kitanovo oblíbený jakuzácký téma. V tradičně pomalým tempu mixuje drsný scény s černým humorem a jakuzáky zobrazuje nejen coby bezcitný gangstery, ale i jako velký kluky se smyslem pro humor a infantilní zábavu, když se jim nečekaně naskytne příležitost v úkrytu plážový chaty během mise na Okinawě..možná,že i poslední v jejich životě. Komický kratochvíle na pláži patří k nejlepším momentům filmu a kontrastujou s hořkým a nevyhnutelným závěrem.Život jakuzáka je lehkej jako pírko.

Predátor

Predátor (1987)

Kultovní sci-fi béčko z 90' let a film,kterej můžu snad kdykoli a kdekoli.Když zazní"Long Tall Sally"od Little Richarda ve scéně vrtulníku nasáklýho testosteronem,vyloudí se mi na tváři dětinsky radostnej úsměv,protože právě TADY to všechno začíná.Parádní volba herců/ranařů ze starý školy,prostředí neprostupný džungle jako stvořený pro lov,atmosféra,zvuky(!) a Silvestriho geniálně monumentální hudební podkresy(pro mě doposud asi nejlibovější filmovej soundtrack),to všechno povyšuje béčkovej námět do první ligy. A především predátor sám,lovec lebek z vesmíru,legendární monstrum z rukou legendárního maskéra Stana Winstona,zůstane v mým srdíčku nejoriginálnější emzák filmovýho univerza navždy.Taky první(akční) film,na jehož konci jsem jako malej brečel, když Arnie odlítá v dál za zvuku podmanivý vojenský trumpety.TOP.

Samuraj

Samuraj (2003)

Beat Takeshi oživil legendu o slepým masérovi v jednom ze svých stylově možná nejvýraznějších filmů. Zatóiči v jeho podání je sympaťák, příběh s jemně kriminální zápletkou a komorní atmosférou se odvíjí v typicky pomalým tempu a jasným směrem, všechny postavy v něm mají svý místo, nechybí mu svéráznej Kitanův humor a cit. Choreografie akčních scén je na úrovni a přiměřená snímku, kterej se nebere moc vážně (digitální šplíchance krve budiž toho důkazem). Všechno klape jak kladívka truhlářů v hudebním intermezzu.

Naši sousedé Jamadovi

Naši sousedé Jamadovi (1999)

Taková normální japonská rodinka od studia Ghibli.Reálný i fantaskní,lehce humorný epizody ze života svérázný famílie,doplněný parádní hudbou a několika haiku od známých autorů.Některý drobet nudný,některý zábavný,ale spolu s infantilní animací tvoří svěží kombinaci lehkou jako jarní vánek.

Půjčovna koček

Půjčovna koček (2012)

Sympaticky ujetej malej film vyprávějící humornou formou o lidský osamělosti,kterýmu je(jako kočkám)úplně jedno,jestli se někomu líbí nebo ne.Mňau.

Psycho Goreman

Psycho Goreman (2020)

PG je v první řadě (pominu-li pár gore scén s trháním údů a pojídáním nepřátel) film pro děti a skvělá rodinná komedie.S trochou cenzury si ho dokážu představit i v neděli dopo na :Déčku.Kdyby byl natočenej v 90',ze kterých čerpá latexovou formu a sliznatou inspirační mízu,byl by to dneska malej kult, protože narozdíl od většiny filmů tý doby je tady hodně nadsázky,vtipu a nekorektního humoru (Allistaire,k večeři!.. LOL).Každej mravokárce a dětskej psycholog z místní poradny co PGho hejtí jak malá holka,by zasloužil "Smrt válečníka" naruby.