Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (291)

plakát

Zelená zóna (2010) 

Green Zone je povedený politický thriller, jehož akční složka připomíná ochutnávku z Black Hawk Down. Toto spojení fikční konspirační zápletky (nudně přímočaré, ale krásně zasazené do historických reálií) a naturalistického zobrazení života američanů i iráčanů v Iráku těsně po jeho obsazení, mě chytil a nepustil po celé dvě hodiny stopáže, která utekla jako voda - Greengrass+Damon je prostě kombinace, která mě nemůže zklamat. Narozdíl od podobných filmů (Kingdom, Hurt Locker) chybí hlubší charaktery postav (i hlavní postavy jsou velice ploché, divák se o nich nedozví de facto nic - nejspíš ústupek rádoby-dokumentárnímu vyznění filmu). Konkurenci Green Zone naopak dohání svou dynamikou a absencí hluchých míst. Celkově u mě tak na čtyři hvězdičky.

plakát

Počátek (2010) 

Skvělé obsazení, úžasný vizuál, dokonalá hudba, i přes dlouhou stopáž dynamické a nenudící. Stejně to ale u mě na pět hvězdiček není. Scénář mohl být domyšlen jestě o kousek víc (aby do sebe zapadlo opravdu všechno, a ne jen "většina"), ale co mi chybělo nejvíc, byly trochu větší emoce. Je tu tolik akce (často akce, která ději absolutně nic nedává, a je do něj našroubována jen aby do diváka nalila trochu adrenalinu) a blištivých cingrlátek, že na pořádné zakončení příběhu a nějaký vetší emocionální dopad prostě nezbylo místo.

plakát

Nejdelší den (1962) 

Takovy o 15 let starší, a o něco horší A Bridge Too Far. Obsazení je stejně hvězdné a komparz podobně pompézní, avšak patosu a rádoby komických scén, které se příliš nepovedli, je tu víc. Stejně tak na úrovni zpracování je vidět těch 15 let rozdílu. Trochu to sice maskuje černobílý háv, který pro někoho může být u válečného filmu příjemnejší než "moderní barvy", ale papírová letadla a záběry z kokpitů natáčené oproti plakátu dnes prostě už nejsou in. I přes některé zcela úžasné scény (jako setkání dvou skupin vojáků jdoucích podél zídky) jsou tyto 4 hvězdičky pro mě slabšími čtyřmi.

plakát

Baader Meinhof Komplex (2008) 

Jako film dlouhé a únavné, byť se skvělým obsazením i provedením. Jako doplněk učebnice dějepisu, popisující události, které asi velkou část české divácké obce minuly, nenahraditelné. Nenechte se zmást na csfd uvedeným žánrem "Historický / Krimi / Akční / Drama". Pokud se chcete něco dozvědet o RAF respektive dějinách terrorismu obecně, jste tu správně, pokud hledáte akční drama s kriminálními prvky, moc nadšeni asi nebudete, protože přídomek "historický" u tohoto filmu hravě přebíjí ty přídomky ostatní. Pokud nemáte aspoň základní znalosti o událostech ve filmu popisovaných, počítejte s tím, že budete často zmateni, případně že vám hodně souvislostí unikne úplně. Slabší 4 hvězdičky.

plakát

Příliš vzdálený most (1977) 

Rozhodně povedený válečný film o oněco méně povedené válečné akci Market Garden. Osobně oceňuju hlavně historicky poměrně věrné ztvárnění reálií, návaznosti operací jednotlivých divizí na sebe, plus zručné ztvárnění všech problémů, které akci provázeli. Ze všech těch hereckých hvězd nejvíc asi vynikne Gene Hackman, kterému jeho postava věčně zamklého polského generála sedla jako ulitá. Co film v mých očích dělí od páté hvězdičky je přílišná délka (několik scén by mohlo být s klidným svědomím vystříháno, a filmu by to jen pomohlo), nevýrazný konec (boj je najednou ustřihnutý a přeroubovaný zbytečnými záběry zpívajících zajatců a uprchlíku) a hudební podkres, který za těch 30 let opravdu mohutně zestárl, a svými pompézními dechovkami ve mě vyvolával dost smíšené pocity.

plakát

Láska podle předlohy (2007) 

Velice civilní film o životních zvratech, na který je poměrně nenásilně našroubovaný výrazný happyend, který je v daném žánru nutný. Příjemná podívaná. (Že zrovna já, kterej knížky nečtu, mám tak rád filmy o nich...)

plakát

Smrt čeká všude (2008) 

První půlka (= první bomby, přestřelka v poušti) dokonalá, ve druhé jsem se už nemohl ubránit dojmu že Bigelow chtěla do filmu za každou cenu narvat všechny problémy současného iráku, a že z původně uceleného vyprávění vytvořila poměrně nesourodou směsku. Lepší než Jarhead, horší než Black Hawk down... Celkově tak na čtyři hvězdičky.

plakát

Monty Python a Svatý Grál (1975) 

Podlě mě je tento Pythoní kus lepší než Život Briana, je zde méně pro mne hluchých míst, a celkově se mi zdá film kvalitativně více konzistentní.

plakát

Hon na Šakala (1997) 

Typově jde o takovou o pět let starší "demoverzi" filmů s Jasonem Bournem. Ostatně knižní "předloha" filmové Bourní trilogie od Roberta Ludluma je z velké části právě o Šakalovi, takže podobnost věru není čistě náhodná. Film má dobré obsazení, výpravu i efekty, což v kombinaci se scénářem, který zdařile zakomponovává fikci do skutečného Šakalova životopisu, vytvaří chytlavou atmosféru. Škoda jen že dnes, hlavně v porovnání s výše uvedeným Bournem, působí Assignment i přes všechny svoje nesporné klady poněkud zastarale.

plakát

Dostaňte agenta Smarta (2008) 

Milý oddechový film, u kterého jsem se dobře bavil. Byť také patří do žánru "bláznivých" komedií/parodií, dokázal se vyvarovat největšího neduhu svých soukmenovců - (téměř) žádné trapné scény v něm nenajdete. Řekl bych tak hezkých 70%, takže tentokrát zaokrouhlím nahoru a navolím 4 hvězdičky.