Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (9)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Povinná četba kinematografie, která by se měla zařadit do učitelských osnov.

EXODUS: Bohové a králové

EXODUS: Bohové a králové (2014)

Člověk má tendenci srovnávat Exodus s Gladiátorem. Pravdou je, že srovnat se to nedá, což je Ridleyho úděl, protože každá jeho další práce bude zkrátka porovnávána s jeho nejlepší historickým kouskem. Přesto má Exodus všechno, co by správný velkofilm měl mít. Megalomanskou scénu, skvělou hudbu, vizuálně skvělé zpracování, emotivní linku, která zahraje na city, ale vyloženě nerozbrečí, což je trošku škoda. Film zkrátka splnil má očekávání, i když jsem si myslela, že to budu Joelu Edgertonovi přát za ten zpackanej zápas ve Warriorovi víc, ale ... nějak se to nestalo :D

Muž z Acapulca

Muž z Acapulca (1973)

Jedna z nejlepších komedií, které jsem ve svém životě viděla. Vtip dokonale zasazený do každé situace či scény, a přesto si to zachovává určitou grácii a nesklouzává do laciné sprosté komedie. Hudba byla skvěle zvolena. Plná mexických rytmů a melodií, a když se člověk pozorně zaposlouchá, dokáže se uvolnit, na nic nemyslet a dokonce může mít i pocit, že je doopravdy v Mexiku, tak jak to bylo řečeno ve filmu. Jean Paul Belmondo je v téhle roli jedinečný. Uválený a chvílemi i neurotický spisovatel, kterému pšenka moc nekvete a naproti téhle stránce stojí urostlý muž v dokonalém obleku, který vypadá dokonale při každé situaci a disponuje mnohými dovednostmi. Co bych ale vyzdvihla je český dabing. Originál ubíral na vtipu skoro ve všech scénách. Hlas Ariany (původně tedy Tatiany) je hluboký, hrubý, neženský a poznamenaný kouřením a oproti ní Bob vlastní na muže docela vysoko položený hlas. A řekla bych, že i český překlad dodává v některých úsecích více vtipu, než originál. Například – terorista na letišti byl zasažen granátem a v původním znění byl z Albánie. Jenže v době, kdy byl film předabován, tak Česká Republika byla v době sovětského svazu za dobře s Albánií a proto dabing zvolil cizí neznámou zem Marinovenetu. A to jsem se ještě nezmínila o prolínání reality kolem spisovatele a fikce z jeho tvorby. Mám tedy namysli elektrikáře a instalatéra, ale největší překvapení je, když se najednou uprostřed bitky na pláži objeví paní na uklízení s vysavačem. Takže bezpochyby 100%.

Světáci

Světáci (1969)

Nejlepší česká komedie vůbec. Dokonalý humor, který nikoho neurazí, založený na drobném slovíčkaření a hrou s českým jazykem. Jednoduše bravo! Pět hvězdiček na plné čáře.

Někdo to rád horké

Někdo to rád horké (1959)

Jako dítě jsem to nechtěla vidět, protože to je černobílé. Povrchní, že? Ale postupem času si to v mém žebříčku top ten vydobylo své čestné místo. Dokonalá komedie, ve které dokážu ještě objevit něco, co jsem před tím neviděla či neslyšela.

Dobrý ročník

Dobrý ročník (2006)

Skvělý pohodový film, s jemným humorem, který nikoho nemůže urazit (až možná na pár cyklistů :D). Barvy, slunce a teplo, které z toho vyzařuje...to je lék v zimních měsících. Když máte hlavu plnou práce a problémů a jste pod tlakem, je to výborný film na zrelaxování, vypnutí...a oblast Provance, která se tam objevuje, celkový dojem z klidu a pohody jen podtrhuje.

Báječný hotel Marigold

Báječný hotel Marigold (2011)

Indie je bezesporu země plná "nej" - nejchaotičtější, nejabsurdnější, nejšílenější, nejšpinavější, nejrůznorodější... A tak dále. Pro západního člověka je vskutku hlavolam, ale nežije si ten zápaďáček právě tady nejsvobodněji, jak jen může? Indie je k tomu všemu zároveň kraj, kde naše problémy v kontrastu s indickou realitou neexistují. Báječný hotel Marigold je ráj pro nervy a relax. Ačkoli filozofické myšlenky mají tendenci působit jak klišé, jsou prostě pravda. Paní M má vždycky pravdu, to věděl i James Bond. Ani tentokrát se tedy Judi Dench neplete a navíc jak říká Dev Patel "Vše se zas v dobré obrátí a pokud ne, tak to ještě není hotové!"

Vlasy

Vlasy (1979)

Jsou filmy, u kterých vám na začátku prolétne hlavou, jestli vás to bude vůbec bavit. Zvlášt když je to tak děsně populární a uznávaný film. Ve svém žánru vlastně klasika. A pak zhruba prvních patnáct minut budí rozpaky a po nich se nakonec něco zlomí a film už nevypnete. Na konci si pak s hlubokým uznáním posmrkáte do kapesníku, i když jste se tomu chtěli vyhnout, protože ten světem uznávaný "kult" stvořil človíček z Čech a posadil s ním Ameriku na prdel.