Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Dobrodružný
  • Akční

Zajímavosti k filmům (24)

Nahý mezi vlky

Nahý mezi vlky (2015) (TV film)

Sprchové scény se natáčely ve Vinařicích u Kladna v areálu bývalého dolu Mayrau.

Velké ticho

Velké ticho (1968)

Natáčelo se v okolí italského horského střediska Cortina d'Ampezzo.

Lovec jelenů

Lovec jelenů (1978)

Castingová agentka, která měla za úkol obsazování komparzu v Thajsku, měla problém najít herce, který by vypadal dostatečně zlověstně a byl by schopen dát De Nirovi (Michael) facku. Nakonec přece jen našla vhodného Thajce, který měl zvláštní odpor k Američanům. De Niro navrhl, aby Christophera Walkena (Nick) bez jakéhokoli varování zfackoval jeden ze strážců. Reakce ve Walkenově tváři byla opravdová. Neustálé fackování ve scéně s ruskou ruletou bylo autentické a herce vyvádělo z míry, což pomáhalo jejich výkonům.

Náš vůdce

Náš vůdce (2008)

Režisér Dennis Gansel si zahrál postavu Martina, která se krátce objeví na party na začátku filmu.

Kočár do Vídně

Kočár do Vídně (1966)

Závěrečná scéna s partyzány málem stála Jaromíra Hanzlíka život. Při výstřelu se koně splašili a Hanzlíka, který měl v rámci role uvázanou smyčku na krku a svázané ruce za zády, začali smýkat za sebou. Nebýt duchapřítomného zásahu jednoho z mužů z filmové stavby, který provaz přeťal sekyrou, mohlo to dopadnou velmi špatně.

Kočár do Vídně

Kočár do Vídně (1966)

Původně se ve scénáři nalézala celá řada scén včetně pověšení Kristina manžela. Režisér Karel Kachyňa se je však rozhodl nenatočit, aby se děj odehrával pouze v lese a nabyl tak v uzavřeném prostoru na větší dramatičnosti.

Stopař

Stopař (1987)

Většina scén byla natáčena na norské náhorní planině Finnmarksvidda v extrémě mrazivých podmínkách.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Do konečné verze filmu se nedostala scéna, kdy se po úvodní přestřelce na nádraží Harmonika (Charles Bronson) odebere do hotelu, aby se zotavil ze zranění. Tam jej vyhledají šerifovi muži a zmlátí ho. Stopy po této události ve filmu připomíná několik jizev na Harmonikově tváři.

Poslední Mohykán

Poslední Mohykán (1992)

Film i stejnojmenná kniha J. F. Coopera je založena na skutečných historických událostech. Plukovník George Monro (Maurice Roëves) se však nestal obětí masakru před Fort William Henry. Zemřel 3. listopadu 1757 v Albany, čili přibližně tři měsíce po pádu pevnosti. Podobně plukovníkovy dcery Alice (Jodhi May) a Cora (Madeleine Stowe) jsou románovou a filmovou fikcí.

Kapsy plné dynamitu

Kapsy plné dynamitu (1971)

Pro ztvárnění scény popravčí čety likvidující povstalce našel Leone inspiraci v cyklu grafik Francisca Goyi nazvané Hrůzy války.

Tenkrát v Americe

Tenkrát v Americe (1984)

V úvodu filmu hraje z rádia v Eveině (Darlanne Fluegel) pokoji skladba “God Bless America”. Stejná píseň zazní na konci filmu, kdy Noodles (Robert De Niro) pozoruje skupinku rozpustile povykujících hostů odjíždějících z večírku ministra Baileyho (James Woods).

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Svatba Eduarda II. s francouzskou princeznou Isabelou ve skutečnosti proběhla v roce 1308, čili až po smrti Eduarda I. Tehdy již William Wallace také nežil, neboť byl popraven o 3 roky dříve. Král Eduard I. zvaný Longshanks ve skutečnosti zemřel v roce 1307, čili 2 roky po popravě Williama Wallace.

Reklama