Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (91)

plakát

České století - Poslední hurá (1989) (2014) (epizoda) 

Mrazivej Oldřich Kaiser jako Oskar Krejčí: (parafrázuju) "A všimli jste si, že v tom jejich volání po demokracii a svobodě chybí jedno slovo, který se všichni bojí vyslovit? Slovo 'kapitalismus', to nikdo neřekl!" A pak skvělej Luknár jako Čalfa, geniální zákulisní hráč. Obrovsky dobrej díl, kterej posunul revoluci do politiický politiky ✌️

plakát

Vražda ing. Čerta (1970) 

Jeden z nejvíc feministických filmů konce zlatýho věku ČS kinematografie. Ester Krumbachová pečlivě postavila náramnej byt (hipsteři 21. století by se mohli inspirovat). Do toho bytu, kterej vybudovala inspirativní žena vstoupí neomalenej muž. Sežere co může, poučuje lacinýma frázema, devastuje vybavení i duši zamilovaný ženský. Ester K. nechává vystajlovanej interiér v rukou hulváta a vyslance pekla všechno likvidovat. Než přijdou hrozinky. Hrozné! Skvělé!!!

plakát

Bratři (2023) 

Temná etapa nedávné historie. Studená válka, která byla žhavá jak láva. Doba, která zrodila rebely s příčinou - odbojovou skupinu, která není černobílá. Plastický charaktery, mučenlivé odmlky. Svědomí národa, kterej směřoval k normalizaci. Testosteron a adrenalin, svoboda vs. peklo. Skvělej a důležitej film!!!

plakát

Život pro samouky (2023) 

No, na čtyři hvězdy to úplně není, ale místní hodnocení 55% (13. 8. 2023) je naopak mimo. Zručně napsaná a ještě zručněji zrežírovaná oddechovka, která je vtipně romantická, emancipovaná a skvěle zahraná. Kraluje Jana Plodková, jejíž komediální talent je srovnatelnej (ne-li lepší) s Natašou Gollovou. Vlastně jsem nečekal, že se budu tolik smát. Jitka Rudolfová natočila nejlepší "romantickou" komedii letošního roku - imho.

plakát

Dobrodružství kriminalistiky - Písmo (1990) (epizoda) 

Asi nejsmutnější díl celýho seriálu... Až na nepochopitelnou komediální miniaktovku "doktora ze Slunce-seno" tomu není co vytknout! Námět na celovečerák!!!

plakát

Michael Kocáb – rocker versus politik (2022) 

Kocáb si navždycky zaslouží pukrle za hudbu Pražskýho výběru a za osun vojsk. Zároveň je zjevně egomaniak, o kterým by hlubší dokument zvládnul(a) utáhnout jenom... Třeba ta Věra Chytilová. Olgám to nevyšlo, čestná prohra. Zbyl portrét takovej, jakej ho Kocáb chtěl. Oslavnej, nekonfliktní, učebnicovej a vlastně sterilně nudnej 😥

plakát

Přes hranici (2021) 

Tenhle film je MANDALA. Prchavý příběh Kyony a jejího bratra je poutavej a snad ještě poutavější, než měl být před deseti a více lety, než se udál. Jako jejich strastiplnou cestu definuje tající sníh, tak formu výtvarnýho vyprávění určuje pomíjivost olejomalby na skle. Veškeré životní havárie hrdinů jsou zdánlivě jen okamžikem - naštěstí zaznamenaným. Smutky a touhy, naděje a zoufalství. To všechno  se rodilo a mizelo, aby ruce animátorů mohly vyprávět příběh. Příběh aktuální jako nikdy, příběh nepříjemnej, jako je současná realita... Ten film je MANDALA... A opakování je matka moudrosti!

plakát

Vaterland - Lovecký deník (2004) 

Divadlo Komedie vypráví o rozpačitém návratu do Sudet a klasicky nejde naproti divákům (to je na publiku). A jde tu vpravdě o návrat k kořenům. Jenže... Co jsou kořeny? Na vykořeněnost nejde navázat jedním výletem, jakkoliv je zničující a zdánlivě ozdravný. Pro krajinu i minulost je ten jeden "nájezd" málo... Ke genialitě chybělo pár procent.

plakát

Fenomén /Duševní komfort Jurije Petroviče/ (2013) 

Vynikající dokument. Ostatně jako všechny od Z. N. Bričkovského. A jsem rád i za řadu rozporů, které s sebou nese. Jurij se vymezuje k víře, ale sám přiznává, že v ní žije. Vymezuje se proti systému, ale pobírá důchod, díky němuž má nejen na chléb, cigarety, ale taky na pohon agregátu k televizi. Ta nejednoznačnost je úžasná a snímku dává nádech života a otázek. Stejně jako filmové obrazy se Starověrci. Zásadní otázka je asi ta, jestli jde v dnešní době žít opravdu bez jakéhokoliv kontaktu s moderním světem. Zda směnování vlastních výrobků a výtvorů vně civilizace není už obchodem s civilizovanou a globalizovanou většinou. Děkuji za ten vhled, pane Bričkovský!

plakát

Život a doba soudce A. K. - Nelidskost (2017) (epizoda) 

Tragický případ znásilnění a obzvlášť surového zavraždění mladý holky. Mohla žít, kdyby... jí neshodili z balkonu, kdyby jí pak neuškrtili a nerozšlapali krk a nehodili jí do popelnice. Ale... je absolutní trest legitimní? Od klávesnice a kávy ne. Nebo ano? Co je pomsta a co trest? Nechtěl bych být soudce! Opravdu ne... P.S.: Gabriela Míčová je nadnebeská a epesní herečka. Bez jakýchkoliv debat. Je extratřída! Ale přece nemůže hrát jinou roli, než v první řadě :(